height="132" />
Deprem de Kusur Oranları

Deprem de Kusur Oranları

ABONE OL
Eki 16, 2023 14:43
Deprem de Kusur Oranları
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Deprem nedeniyle idari yargıda açılan tazminat davalarında Mahkemelerce idarenin hizmet kusurunun varlığına karar verildiğinde bilirkişi incelemesi ile kusur oranlarının da tespitine karar verilmektedir. Bilirkişilerden yapı denetim şirketi, müteahhit vb. kişilerle bütünsel olarak değerlendirildiğinde hangi idarenin % kaç oranında kusurlu olduğunun tespiti talep edilmektedir.

Mahkemelerce depremden kaynaklı zararlardan hukuki sorumluluk noktasında imar ve afet mevzuatı konusunda mevzuatımızda görevli olarak öngörülen belediyeler ile AFAD/İç işleri Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının sorumlu idareler olarak kabul edildiği görülmektedir.

Van/Erciş depremi nedeniyle açılan tazminat davalarında verilen mahkeme kararlarına bakıldığında idarelerin ortalama %25 ile %30 oranında sorumlu tutulduğu (%20-24 oranında belediyeler, %2-5 arası Bakanlık ve AFAD şeklinde) tespit edilmektedir.

2019 yılında verilen bir Danıştay kararında; “Mahkemece davalı idarelerin kusurlarının olup olmadığının ve varsa hangi oranda kusurlu olduklarının belirlenmesi için yaptırılan bilirkişi incelemesi neticesinde hazırlanan Bilirkişi Raporunda; Van Büyükşehir Belediye Başkanlığının %28, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının %2,5, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının %2,5 oranında kusurlu olduğunun belirlendiği, belirlenen  bu kusur oranına göre tespit edilen zarardan ve tazminattan sorumlu tutulduğu görülmektedir.

Diğer kusurlar ise müteahhit, fenni mesul, yapı denetim şirketi, mal sahibi .vb. kişiler üzerinde bırakılmaktadır. 

Dolayısıyla, deprem dolayısıyla binada meydana gelen can ve mal kaybı durumlarında, imar ve afet mevzuatından kaynaklı olarak    Belediye Bakanlık ve AFAD ile müteahhit, fenni mesul, yapı denetim şirketi ve mal sahibinin sorumluluğu bulunmaktadır.

İyi bir hafta geçirmeniz dileğiyle.

Selim Öztürk

Avcıl Yapı İnşaat Hukuk Danışmanı

hukukavcil@gmail.com

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.