height="132" />
İstanbulda yoğun bakım krizi yaşandığı bildirildi..

İstanbulda yoğun bakım krizi yaşandığı bildirildi..

ABONE OL
Oca 9, 2024 13:12
İstanbulda yoğun bakım krizi yaşandığı bildirildi..
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İstanbul Tabip Odası, kentte son haftalarda artan virüsler nedeniyle acil servislerin tıkandığını, yoğun bakım servislerinde de aşırı yoğunluk nedeniyle kriz yaşandığını bildirdi.

Yoğun Bakım Yatağı Bekleyen Hastalar Var

Türk Yoğun Bakım Derneği Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Tuğhan Utku, son haftalarda özellikle ciddi anlamda yoğun bakım başvurularında artış olduğunu söyledi. Utku, İstanbul’daki yoğun bakımlarda görevli arkadaşlarıyla yaptıkları görüşmelerde hepsinin yataklarının dolu olduğunu ve ciddi bir bekleyen hasta sayısı olduğunu öğrendiklerini belirtti. Utku, bunun ağırlıklı olarak son birkaç haftada giderek artan farklı kaynaklı viral enfeksiyonlardan kaynaklandığını düşündüğünü söyledi.

Neden Bu Kadar Yoğunluk Var?

Utku, yoğun bakım yatak sayısının yeterli gibi göründüğünü, ancak bu yatakların verimli kullanılmadığını söyledi. Utku, yoğun bakım yataklarında yüzde 20’lere varan yoğun bakımda yatacak kadar kötü veya iyi olmayan hastaların olduğunu belirtti. Utku, bu hastaların ağırlıklı olarak son dönem kanser hastalarını oluşturduğunu söyledi. Utku, Türkiye’de ara birimlerin olmadığı için bu hastaların yoğun bakımlarda yattığını söyledi.

Hastanelerde Ciddi Sıkışıklık Var

Utku, özel hastanelerde yoğun bakım kapasitesinin giderek azaldığını da söyledi. Utku, Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda nesnel veriler vermesi gerektiğini söyledi.

Yanlış Halk Sağlığı Politikaları

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ayşen Yavru, kış mevsimiyle birlikte artan viral / bakteriyel enfeksiyonlara bağlı olguların sağlık sistemi ve yoğun bakım ünitelerinde krize yol açtığını söyledi. Yavru, acil servislere başvuran hasta sayısında Eylül-Kasım dönemine göre Aralık ayında yaklaşık % 50 artış olduğunu belirtti. Yavru, asıl sorunun acil, yatması gereken hastalara yatak ve özellikle yoğun bakım yatağı bulmanın son derece güç hatta olanaksız hale gelmiş olması olduğunu söyledi.

Enfeksiyonlar Geçen Yıla Göre 2 Kat Arttı

İstanbul’da yoğun bakım yatak sayısı görece yeterli olsa da özellikle Covid, İnfluenza ve RSV enfeksiyonlarının bir önceki yılın aynı dönemine göre iki kata yakın artmış olması, etkilenen yaşlı nüfusun yoğun bakıma gereksinim göstermesi ile mevcut yoğun bakım yatak sayısı ihtiyacı karşılamakta yetersiz kalmaktadır.

Yoğun Bakım Yataklarının Yanlış Kullanımı

Uzun yıllardır, genel durumu bozuk ağızdan beslenemeyen 80 yaş üstü ve son dönem kanser hastaları yoğun bakımlarda takip edilmek zorunda kalmaktadır. Evde bakım, palyatif bakım, ara yoğun bakım gibi kavramların gelişmemiş olması, bu merkezlerin kurulması için yeterince kaynak ayrılmaması yoğun bakım yataklarının verimli kullanımını engellemektedir.

Sağlıkta Dönüşüm Politikaları

Yoğun bakım yataklarının yaklaşık % 35’i özel sektörde, %15 kadarı, büyük kısmı zaten paralı vakıf üniversiteleri olan üniversite hastanelerindedir. Toplam yoğun bakım yatağının ancak %50 si kamu hastanelerinde bulunmaktadır. Bu tablo sağlığın ticarileşmesinin vahim sonuçlarını yeterince açıklıkla ortaya koymaktadır.

Sonuç

İstanbul Tabip Odası, grip, Covid, RSV üçlü salgınının görüldüğü bu günlerde; sağlık kuruluşlarında ve toplu taşımada maske kullanılması, hastaların izolasyonu, basamaklı sağlık hizmetinin tesis edilmesi ve yoğun bakım yataklarının yanlış kullanımının önlenmesi için Sağlık Bakanlığı’nı göreve çağırdı.

Sonuç Değerlendirmesi

İstanbul Tabip Odası’nın yaptığı açıklama, İstanbul’da sağlık sisteminin ciddi bir krizle karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Yoğun bakım yataklarının doluluk oranı % 100’e yakın ve yaş ortalaması 80’dir. Yatışlar genel olarak pnömoni, viral-bakteriyel enfeksiyon olup, çoğunda böbrek yetmezliği eşlik etmektedir.

Bu krizin nedenleri arasında şunlar sayılabilir:

  • Artan viral / bakteriyel enfeksiyonlar
  • Yoğun bakım yataklarının yanlış kullanımı
  • Sağlıkta dönüşüm politikaları

Sağlık Bakanlığı’nın bu krizi çözmek için aşağıdaki önlemleri alması gerekir:

  • Salgınla mücadele için gerekli önlemleri almak
  • Yoğun bakım yataklarının verimli kullanımını sağlamak
  • Basamaklı sağlık hizmetini tesis etmek
  • Yoğun bakım yataklarının yanlış kullanımını önlemek

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.