height="132" />
Türkiye’de Milli Burjuva Hiç Olmadı

Türkiye’de Milli Burjuva Hiç Olmadı

ABONE OL
Haz 27, 2021 12:57
Türkiye’de Milli Burjuva Hiç Olmadı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Geçmiş yıllarda,sağcı ve solcunun ama bahusus  sosyalistlerin ”burjuva” diye kötü baktığı bir kesim vardı. Doğrusu çoğu makbul insanlar değildi. Bunlar ”devletin malı deniz ” deyip yiyenlerdi. Çoğunluğumuz neçe sonra bu insanların burjuvalığın yanından bile geçmediklerini öğrendik.

Tarihimizde hiç burjuva olmadı. Osmanlı Türkiyesinde de hiç bir zaman ”milli burjuva sınıfı” olmadı.Cumhuriyet sınıfıda benzer sıkıntıyı yaşadı ve halen yaşamakta. Canan Barlas,Eğreti Burjuvalar isimli kitabında bizim burjuvaları; insan ilişkileri, dostlukları,yemek yemeleri, düğün ve cenaze törenleriyle çoğunun çarpık ve karmaşık hayat biçimleri sergilediklerini, bu hayat şeklinin geleneklerle, dinle ve batı standartlarıyla bir ilgisinin olmadığına dikkat çekerek,cümlelerini şöyle bitirir:

”Üçüncü kuşaktan dördüncü kuşağa geçen büyük sermaye sahiplerinin çoğu, durmuş oturmuş burjuvaların taklitleri bile değildir. Bizim burjuvalarımızın çoğu son derece eğreti ve yapaydır.”

Güngör Uras ise ”Bizde Burjuva Sınıfı neden Yok” makalesinde sunları ifade eder:

””Burjuvayı burjuva yapan parasal gücün yanında sahip olduğu değerlerdir. Bunlar eğitim, kültür, hayat biçimi, insan ilişkileri ve dünya görüşüdür.Burjuvalar halkın önünde koşarlar. hayat biçimleri, eğitimleri, kültürleriyle topluma örnek olurlar. Ortak değerlerin, sanatın, kültürün gelşmesine destek verirler. Bilim adamlarını, sanatçıları, hem manevi hemde maddi olarak desteklerler.

Osmanlı döneminde burjuvalar gayrimüslimler, azınlıklardır. Cumhuriyet döneminde mülkiye, harbiye, tıbbiye ve mühendis mektebi kökenli olup da Cumhuriyetin nimetleriyle palazlanan bir burjuva göze çarpar.’

Evet…Türkiye’de milli ve manevi değerlerin çok uzağındaki bu leş kargası insanları göremedik ve hep kendimizle, birbirimizle uğraşıp durduk.

YORUMSUZ

Çoktandır yazmak istiyordum. Kısmet bugüneymiş.  Hastaneleri basarak doktorlarımızı, erkek ve bayan sağlık personellerimizi döven, bıçaklayan şu hayasız, edepsiz insanlar acaba şimdi ne yapıyorlar? Hayatları pahasına hastalarımızı iyileştirmek için olağan üstü çalışan, çabalayan bu güzel insanlara yaptıkları çirkinlikler için şimdi üzüntü duyuyorlar mı ? Biz eşeklik yaptık diyorlar mı ?

Coronavirüsle mücadelede başta doktorlarımız olmak üzere tüm sağlık polis ve jandarma mensupları ve ekiplerine ne kadar  teşekkür etsek azdır. İnşallah bundan sonra bu insanların kadir ve kıymetlerini biliriz.

YAVUZ KUZGUN
Yazarın Tüm Yazılarını Görmek İçin TIKLAYINIZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.