height="132" />
KARLOV SUİKASTI

KARLOV SUİKASTI

ABONE OL
Nis 2, 2021 17:07
KARLOV SUİKASTI
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarih 19 Aralık 2016’yı göstermekteydi. Ankara’daki Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde fotoğraf açılış merkezinde Andrey Karlov, Mevlüt Mert Altıntaş tarafından öldürüldü. Özel hareket polisleriyle çatışmaya girerek öldürülen bu şahsın “canlı yakalanması” bağlantıların ortaya çıkarılması açısından çok önemliydi. Maalesef canlı olarak yakalanamaması çözülmesi gereken birçok soru işaretinin boşlukta kalmasına neden oldu. Eylemciyi etkisiz hale getiren özel harekatçıların incelenen dosyasında sadece iki ay önce göreve başlayan polisler olduğu tespit edilmiştir (Anonymous, 2016a). Yine; Rusya’dan gelen özel ekibin yaptığı soruşmalarda Altıntaş’ın okul dışında atış eğitimi olmamasına rağmen gerek silah tutuşu ve kullanışı ile oldukça profesyonel olduğu çatışarak ölmeyi seçtiğini not etmişlerdir. Bu davranış şekli ancak “ Haşhaşilerin teslimiyeti ve körüne bağlanma” mantığıyla açıklanabilir (Lewis, 2014).

Saldırının yapıldığı zaman dilimi de özenle seçilmişti. Suriye ordusunun Halep’i geri almak amacıyla başlatmış olduğu operasyonda, Suriye ordusunun başarı kazanması şeriat yanlısı Hizb-ut Tahrir’in basın açıklaması yapması, Türkiye-Rusya-İran arasında ki yapılacak olan 20 Aralık 2016 tarihli toplantı öncesinde bu sansasyonel suikastın planlanmasında büyük ihtimalle “üst düzey bir aklın” planıydı.  Bu suikastın “basit bir şekilde şeriat yanlısı örgütün planladığı süsü verilecek” arka planda ki aktörlerin üzerindeki sis perdeleri dağıtılacaktı. Suikast üzerinden iki gün geçtikten sonra Şam Fethi Cephesinin olayı üstlendiği iddia edilse de, Şam Fethi Cephesi bu açıklamaların kendilerine ait olmadığını iddia ettiler. Acaba bu açıklama “kimin tarafından” servis edilmişti.? Bu da önemli olan bir diğer konuydu.  Rusya’nın Halep’e saldırı yaptıktan sonra Rusya büyükelçiliği önündeki Hizb-ut Tahrir’in basın açıklaması planlı mıydı? Arka planın da neler vardı? Bunlar da yine diğer önemli ve üzerinde durulması gereken konular içerisindedir. Saldırının hemen sonrasında, Türk ve Rus yetkililerin birlikte yaptığı incelemelerde saldırıda ki muhtemel FETÖ (Fetullahçı Terör Örgütü) bağlantısı kapsamında saldırganın aile mensuplarının bir kısmı ile saldırganın ev arkadaşı olan avukat ile Ankara Çevik kuvvet de görevli 3 arkadaşı gözaltına alınmıştır. Türk ve Rus tarafı bu suikastın Türkiye ile Rusya arasında ki normalleşmenin bozulması için ortaya konulan bir komplo olduğu konusunda mutabakata varmış, taraflar arasında çıkabilecek muhtemel çatışmaların önüne sağduyulu diplomasi ile geçilmiştir. Bu olay olduğunda da İçişleri bakanı olan ve süreci mükemmel yöneten Cumhuriyet tarihin en başarılı İçişleri bakanlarından biri olan Sayın Süleyman SOYLU’dur. Bakanımızın, Gara operasyonu sonrasında “Terörist başı Karayılan ile ilgili söylediği cesaretli söz yüzünden” “sözünde dursun yakalasın siyasi edebiyatı” ile yıpratılmaya çalışılması hezeyandır. Terörle yaptığı başarılı mücadeleyi bulandırmaktan başka bir şey değildir. Bazen ”Bir tıkırtı bile yılanı rahatsız etmeye yeter mantığıyla”  devlet adamı kimliğiyle söylenmiş ve bu sözüyle bizim gönlümüzde “terörist başını bin parçaya bölmüş ve atmıştır”.

Ayrıca Soylu; Karlov suikastı sonrası verdiği bir demeç de; “PKK, FETÖ (Fetullahçı Terör Örgütü) ve DEAŞ ise sadece bu tiyatronun sahnedeki aktörleridir. Bu olay “Aynı Yönetmen Tarafından Sahlenen Tiyatronun Bir Parçasıdır” diyerek büyük resme bakılmasını tavsiye ederek olayın gerçek boyutuna dikkat çekerek tabloyu ne kadar net gördüğünü ortaya koymuştur( Anonymous, 2016 b).  Daha sonra bu suikastın bağlantıları ortaya konulmuş Altıntaş’a suikast emri veren FETÖ üyesi Şahin SÖĞÜT ve talimatı Altıntaş’a ileten Salih YILMAZ’ın ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırılmıştır.  Karlov’la ilgili örgüte bilgi sızdırmakla suçlanan eski istihbaratçı Vehbi Kürşad Akalın ve “FETÖ’nün mahrem istihbarat yapılanmasında” görevli olmakla suçlanan Hüseyin Kötüce ağırlaştırılmış müebbet ile 15’er yıl hapis cezası almıştır (Anonymous, 2021). Bu cezaların dışında olayla bağlantılı olan birçok isme de farklı oranlarda cezalar uygun görülmüştür.

Olayın görünen yüzü ve perde arkası derin ilişkilerin Türkiye dış politikasını etkileyerek ülkeyi zayıflatma ve olası savaşa sürükleyerek Türkiye-Rusya ilişkilerini bozmak ve Türkiye’nin hem Suriye politikasında hem de ileri vadede oluşacak Karabağ savaşında elini zayıflatacak bu durumun başta emperyalistler olmak üzere ne oranda katkı yapacağı da aşikardır. Moskova karar sonrası açıklamasında; “Türkiye’nin adalet ve yargı sistemlerinin Rus-Türk ilişkilerinin modern tarihinde ağır bir iz bırakan trajik olaya ilişkin nihayet karar vermesi tatmin edicidir.” değerlendirmesinde bulunmuştur.

Bu açıdan Karlov suikastı basit bir suikasttan öte Türkiye’yi köşeye sıkıştırma ve uluslararası derin planları uygulama hamlesi olarak tarihte ki yerini almıştır. Allah bu ülkeye; her daim basiretli düşünen ve hainlerin planlarını altüst eden feraset ve akıl sahibi yöneticiler ihsan eylesin. Amin.

Sağlıcakla kalın.

Literatür

Anonymous, 2016 a. https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/tolga-sardan/karlov-cinayeti-2367733. Alıntılanma Tarihi:10.03.2021.

Anonymous, 2016 b . İçişleri Bakanı Soylu, Rus büyükelçi suikastıyla ilgili açıklamalarda bulundu https://www.haberturk.com/gundem/haber/1340564-icisleri-bakani-soylu-rus-buyukelcisi-cinayetiyle-ilgili-aciklamalarda-bulundu. Alıntılanma Tarihi.10.03.2021.

Anonymous, 2021. Karlov Suikastı Davasında Karar. https://www.dw.com/tr/karlov-suikast%C4%B1-davas%C4%B1nda-karar/a-56817696. Alıntılanma Tarihi: 10.03.2021.

Lewis, B., Haşhaşiler. İslam’da Radikal Bir Tarikat. Kapı Yayınları, 232 s.

Prof.Dr.İNANÇ ÖZGEN

Fırat Üniversitesi

Biyomühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi

Yazarın Tüm Yazılarını Görmek İçin TIKLAYINIZ 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.