height="132" />
İlaç Krizi ! İlaç Bulunamıyor ! …

İlaç Krizi ! İlaç Bulunamıyor ! …

ABONE OL
Nis 17, 2024 15:18
İlaç Krizi ! İlaç Bulunamıyor ! …
0

BEĞENDİM

ABONE OL

SAHİM-SEN Başkanı Özlem Akarken, ilaçlardan alınan vergilerin gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ya hiç alınmaması ya da yüzde 1’e düşürülmesi gerektiğini belirtti.

İlaca erişim hakkının temel bir vatandaşlık hakkı olduğunu vurgulayarak, ilaca erişimin engellenmemesi gerektiğini ifade etti. Ancak, ilaçlardan alınan KDV’nin yüzde 10’a çıkarılmasının mevcut sorunu daha da derinleştirdiğini dile getirdi.

Akarken, ilaca erişimde yaşanan sorunların giderilmesi ve ilaçlardan alınan KDV yükünün hafifletilmesi gerektiğini söyledi. Anayasal olarak Türkiye’nin toplumsal bir hukuk devleti olduğunu hatırlatarak, vatandaşların ilaca erişiminin engellenmemesi gerektiğini vurguladı. İlacın temel bir ihtiyaç olduğunu ve KDV’nin yüzde 1’e indirilmesi gerektiğini savundu.

Son zamanlarda Türkiye’de birçok hayati önem taşıyan ilacın bulunamadığını ve ilaçların lüks bir şeye dönüştüğünü belirten Akarken, hastaların ne yapacaklarını şaşırdığını dile getirdi. SAHİM-SEN’e gelen şikayetlerin arttığını ve yabancı ilaç firmalarının piyasadan çekilmesinin sorunu derinleştirdiğini ifade etti. Geçen yıl ilaçlardan alınan KDV oranının yüzde 8’den yüzde 10’a çıkarıldığını ve bu durumun birçok ilacın fiyatını artırdığını belirtti.

Sağlık alanının giderek ticarileştiğine dikkat çeken Akarken, sağlıklı bireyler için ilaca erişimin ve ilaç bulmanın sorun olmaması gerektiğini vurguladı. İlaçlardan alınan yüzde 10’luk KDV’nin hem vatandaşın hem de eczacının mağduriyetine sebep olduğunu dile getirdi. Gelişmiş ülkelerde ilaçlardan alınan KDV’nin ya yüzde 1 ya da yüzde sıfır olarak belirlendiğini söyleyerek, Türkiye’nin de benzer uygulamaları vatandaşına sunması gerektiğini belirtti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.