height="132" />
Organ Nakli Hastaları Tedavi Olacak Hastane Bulamıyor…

Organ Nakli Hastaları Tedavi Olacak Hastane Bulamıyor…

ABONE OL
Nis 27, 2024 14:56
Organ Nakli Hastaları Tedavi Olacak Hastane Bulamıyor…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Organ nakli hastaları, hayati önem taşıyan organlarını yaşatmak için ömür boyu doktor kontrolü altında olmaya ihtiyaç duyarlar. Fakat ne yazık ki, nakilden bir yıl sonra takipleri için hastane bulmakta büyük zorluklarla karşı karşıyadırlar. Bu durum, hastalar arasında “Organlarımız yaşamasın mı?” şeklinde haklı bir isyana yol açıyor.

Organ Nakli ve Diyaliz Dayanışma Derneği Pınar Dülger’in de vurguladığı gibi, bu sorun hayati önem taşıyor. Nakil hastaları, nakil ameliyatını yapan hastanelerin ikinci yıldan itibaren yatış ve muayene ücreti talep etmesiyle karşılaşıyor. Gecelik ücretler 10-13 bin TL’ye kadar çıkabiliyor ve bu durum hastalar için büyük bir mali yük oluşturuyor.

Yasal olarak organ nakli ve kanser hastalarının özel hastanelerde herhangi bir katkı payı ödememeleri gerekiyor. Fakat uygulamada bu haklar ihlal ediliyor ve hastalar tedaviyi aksatma veya geciktirme riskiyle karşı karşıya kalıyor. Bu durum, organ kaybına da yol açabiliyor.

Üniversite ve kamu hastaneleri de soruna katkıda bulunuyor. Bazı hastaneler, nakil yapmadıkları hastalara bakmayı reddediyor. Bu durum hastaların tedavi bulmalarını zorlaştırıyor ve hayatlarını riske atıyor.

Organ nakli hastalarının yaşadığı bu sorunlar, organ bağışı ve nakli süreçlerindeki genel problemlerin bir sonucu olarak ortaya çıkıyor. Türkiye’de organ bağışı ve beyin ölümü bildirimleri oldukça düşük. Bu durum, birçok üniversite ve devlet hastanesinde nakil öncesi, nakil ve nakil sonrası süreçleri yürütecek yeterli uzman kadronun bulunmamasına yol açıyor. Ayrıca, canlıdan canlıya nakil süreçlerinde de çeşitli problemler yaşanıyor.

Tüm bu sorunlar, organ bekleyen hastaları özel hastanelere yönlendiriyor. Fakat özel hastanelerde de hastalar takip sorunlarıyla karşılaşıyor.

Organ nakli hastalarının hayati önem taşıyan organlarını yaşatabilmeleri için bu sorunların acil çözüme kavuşturulması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bu konuda gerekli adımları atması ve hastaların haklarını koruması büyük önem taşıyor.

Özetle:

Organ nakli hastaları, nakilden bir yıl sonra takipleri için hastane bulmakta zorlanıyor.

Özel hastaneler, nakil hastalarından yüksek ücretler talep ediyor.

Yasal olarak hastaların bu ücretleri ödemesi gerekmiyor.

Üniversite ve kamu hastaneleri bazı hastaları kabul etmiyor.

Organ bağışı ve nakli süreçlerindeki problemler, hastaları özel hastanelere yönlendiriyor.

Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun soruna çözüm bulması gerekiyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.