height="132" />
Yoksulluk Oranı Katlandı: Yaşlı Nüfus Risk Altında

Yoksulluk Oranı Katlandı: Yaşlı Nüfus Risk Altında

ABONE OL
Nis 8, 2024 13:37
Yoksulluk Oranı Katlandı: Yaşlı Nüfus Risk Altında
0

BEĞENDİM

ABONE OL

2023 yılı, yaşlı nüfusun yoksulluk oranındaki artışla dikkat çekti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması sonuçlarına göre, 2023 yılında yaşlı nüfusun yoksulluk oranı %21,7‘ye yükseldi. Bu oran, 2019 yılında %14,2 iken 2022 yılında %14,3‘e yükselmiş ve 2023 yılında %7,5‘lik bir artış göstermiştir.

Yaşlı Erkek ve Kadınlarda Yoksulluk Oranları:

  • Yaşlı erkeklerde yoksulluk oranı: 2019’da %12,1, 2022’de %12,8 iken 2023’te %20,7‘ye yükseldi.
  • Yaşlı kadınlarda yoksulluk oranı: 2019’da %15,9, 2022’de %15,4 iken 2023’te %22,4‘e yükseldi.

Yaşlı Nüfusun Artışı:

Yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranının %10‘u geçmesi nüfusun yaşlanmasının bir göstergesidir. Türkiye’de yaşlı nüfus, diğer yaş gruplarındaki nüfusa göre daha yüksek bir hız ile artış gösterdi. Çocuk ve gençlerin toplam nüfus içindeki oranı azalırken yaşlıların toplam nüfus içindeki oranı artış gösterdi.

Yoksulluk Artışının Nedenleri:

Yoksulluk oranındaki artışın arkasında birçok etken rol oynayabilir. Başlıca etkenler şunlardır:

  • Yetersiz emeklilik maaşları: Emeklilik maaşlarının enflasyon karşısında erimesi ve asgari ücretin altında kalması yaşlıları yoksulluğa sürüklemektedir.
  • Yetersiz sosyal güvenlik ağı: Yaşlıların sağlık ve bakım hizmetlerine erişimde yaşadığı zorluklar ve sosyal yardımların yetersizliği yoksulluğu derinleştirmektedir.
  • İşsizlik: Yaşlıların işgücüne katılımı düşük olmakla birlikte, çalışan yaşlılar da düşük ücret ve güvencesiz çalışma koşullarıyla karşı karşıya kalmaktadır.
  • Yaşlı nüfusun yoksulluk oranındaki artış, toplum için önemli bir sorun teşkil etmektedir. Bu sorunun çözümü için emeklilik maaşlarının iyileştirilmesi, sosyal güvenlik ağının genişletilmesi ve yaşlılara yönelik istihdam imkanlarının artırılması gibi politikalar hayata geçirilmelidir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.