height="132" />
Radye Temel Nedir?

Radye Temel Nedir?

ABONE OL
Şub 12, 2024 11:33
Radye Temel Nedir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Radye temel veya radye jeneral temel kelime anlamı itibariyle “bir yapıyı yer sularının çalışmasına karşı koruyan kaplama” anlamına gelmektedir. Yapı ağırlığının fazla oluşu, zemin taşıma kapasitesinin düşüklüğü sebebiyle bütün yapının altını alttan tek taban (plak), hatta mümkünse bunu üstyapı sınırlarından dışarı taşırmak yoluna gidilir. Bunu gerçekleştirerek taşıma kapasitesi düşük olan zemin birim gerilmesine daha az yük verilmiş ve böylece mümkün olduğu kadar oturmaların önüne geçilmiş olur.

Radye temel, gerçek adıyla radye jeneral temel, yükün zemine düzgün bir şekilde dağılmasını sağlar. Radye temelin depreme karşı büyük bir avantaj sağladığı bilinmektedir. Radye temel deprem anında yapıyla birlikte hareket eder ve yapıda hasar oluşmasını büyük ölçüde engeller. Önceki yıllarda emniyet gerilmesinin çok düşük olduğu zeminlerde veya yükün çok fazla olduğu yapılarda kullanılırdı. Ancak günümüzde her türlü zeminde kullanılıyor. Yapının oturduğu zemin tabakasının fazla oturma yapabilmesi, yapı temeli olarak tekil ve sürekli temel türlerinin elverişsiz hale gelmesine yol açar. Böyle yapılarda temel seçiminde radye temel kullanımına gidilir. Radye temel, yapı temelini bir bütün olarak örten bir sistemdir. Bu nedenle yapı zeminin her yerine yükünü aynı şekilde aktararak üniform oturma yapmasını sağlar. Bu sistemin adı radye jeneral temel sistemi olarak isimlendirilir.

Radye Temel Hangi Durumlarda Tercih Edilir?

Yapıya etkiyen yüklerin çok fazla olması durumu

Zemin taşıma kapasitesinin düşüklüğü

Yapı yüklerinin zeminde üniform yayılmaması durumu

Temel zeminin kendi içerisinde farklılık göstermesi

Radye Temel Kalınlığı (Yüksekliği) Ne Kadar Olmalı?

Genellikle minimum 30 cm olarak uygulanır. Radye temel kalınlığı bina kat sayısı, zemin özellikleri vb. durumlara göre değişkenlik gösterir. Kabaca kat sayısı x 10 olarak ön görülebilir. Yani 6 katlı bir binada yaklaşık 60 cm. yüksekliğinde imal edilir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.