height="132" />
Üniversite Hastanelerinde Özel Muayene dönemi 1983’e dönüş mü başlıyor sorusunu getirdi..

Üniversite Hastanelerinde Özel Muayene dönemi 1983’e dönüş mü başlıyor sorusunu getirdi..

ABONE OL
Şub 1, 2024 13:47
Üniversite Hastanelerinde Özel Muayene dönemi 1983’e dönüş mü başlıyor sorusunu getirdi..
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Üniversite hastanelerinde özel muayene uygulaması, ilk olarak 1983 yılında yürürlüğe girmişti.

2010 yılında yürürlüğe giren 5947 sayılı kanunla üniversite hastanelerinde öğretim üyelerinin özel hasta muayenesine yasak getirilmişti. Bu yasağın gerekçesi, öğretim üyelerinin mesai saatleri dışında özel muayene yapmakla kamu hastanelerindeki görevlerini ihmal edebileceği, ayrıca bu duruma yolsuzluk ve eşitsizlik gibi sorunların da yol açabileceğiydi.

Ancak, bu yasakla birlikte üniversite hastanelerinde öğretim üyelerine özel muayene olmak isteyen hastalar büyük sıkıntı çekmeye başlamıştı. Özellikle bazı branşlarda, hastalar öğretim üyelerine ancak özel muayene ile ulaşabiliyordu. Bu durum, hastaların mağdur olmasına ve sağlık hizmetlerinin aksamasına neden oluyordu. Bu sorunların giderilmesi amacıyla, 6514 sayılı kanunla tıp fakültesi hastanelerinde öğretim üyelerine yeniden özel muayene yapmanın yolu açıldı. Bu kanuna göre, öğretim üyeleri mesai saati dışında, saat 16.00’dan sonra, uygulamaya katılan öğretim üyesinden istediğine belirli ücret karşılığı özel muayene olabilecek.

Bu yeni düzenlemenin, üniversite hastanelerinde öğretim üyelerine özel muayene olmak isteyen hastaların sıkıntılarını gidermesi ve sağlık hizmetlerinin daha iyi bir şekilde sunulmasına katkı sağlaması bekleniyor. Elâzığ’da da bu düzenlemenin geçerli olduğu ve vatandaşlar mesai saati dışında, saat 16.00’dan sonra, uygulamaya katılan öğretim üyesinden istediğine belirli ücret karşılığı özel muayene olabileceği söz konusu..

Bu düzenlemenin Elâzığ’da nasıl bir etki yaratacağı, zamanla görülecek.

Özel muayene uygulamasının bazı eleştirileri de beraberinde getirdiği söz konusu.

Bu eleştiriler arasında şunlar yer almaktadır:

Sosyal devlet ilkesine aykırılık: Özel muayene uygulaması, hastaların tedaviye erişimini kısıtlayabilir ve sosyal devlet ilkesine aykırılık teşkil edebilir.

Farklı muayene standartları: Özel muayene yapan öğretim üyeleri, mesai saatleri içinde yaptıkları muayenelerden farklı standartlarda muayene yapabilirler. Bu durum, hastaların tedavi konusunda mağdur olmasına neden olabilir.

Hasta hakları ihlali: Özel muayene uygulaması, hastaların haklarına aykırılık teşkil edebilir. Örneğin, özel muayene yapan öğretim üyeleri, hastaların muayene bilgilerini gizli tutmakla yükümlü olmayabilirler.

Özel muayene uygulamasının uzun vadede etkilerini görmek için henüz erken. Ancak, bu uygulamanın, hem üniversite hastaneleri hem de hastalar için olumlu ve olumsuz sonuçları olabileceği söylenebilir.

Serkan ŞENKAL (ÖZEL HABER)

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.