height="132" />
GERÇEK BİLGELİK

GERÇEK BİLGELİK

ABONE OL
Eki 12, 2022 09:34
GERÇEK BİLGELİK
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İnsa­noğ­lu mev­cut yüz­yıl­da, in­ter­net­ten öğ­ren­miş ol­du­ğu sığ bil­gi­ler­le her ko­nu­da ahkam kes­me­ye baş­la­mış­tır.
Bu üst düzey makro bil­giç­lik ken­di­ni her­bo­ko­log zan­ne­den zat­la­rın ol­du­ğu bir dünya ya­rat­mış­tır.
Ağa­bey sen ne işle uğ­ra­şır­sın?
Ağa­bey ben her işi ya­pa­rım, zih­ni­ye­tin­den, in­ter­net ve go­og­le dü­şü­nür­le­ri ve bil­giç­le­ri doğ­muş­tur.
Fut­bol­dan, sa­na­ta, sa­nat­tan si­ya­se­te her şeyi bilen bu zih­ni­yet, kı­ya­fet­le­rin en gü­ze­li­ni giyip, en güzel ka­fe­ter­ya­lar­da otu­rup si­ga­ra­sı­nı tel­len­dir­mek­te, in­san­la­rın beyin hüc­re­le­ri­nin içine et­mek­te­dir­ler.
Bu bil­gi­le­rin ka­lı­cı­lı­ğı uzun sü­re­li de­ğil­dir.
Bu zih­ni­yet­te ise­niz, sa­at­lik ko­mu­nist, kısa sü­re­li is­lam­cı, kısa sü­re­li halk­çı ve kısa sü­re­li mil­li­yet­çi ola­bi­lir­si­niz.
Kar­şın­da­ki in­sa­nın ne ol­du­ğu ve ne dü­şün­dü­ğü­ne göre kendi en­tel­lek­tü­el­li­ği­ni de­ğiş­ti­re­bi­lir­si­niz.
Bazen dün­ya­nın en asil ır­kı­na ait ol­du­ğu­nu his­se­dip sur­la­rı aşar, in­san­la­rı kat­man kat­man sı­nıf­lan­dı­rır­sı­nız.
Ama her soh­be­tin so­nun­da, ye­ni­den bir dünya di­zayn eder, el ele ve kar­deş­çe­si­ne tür­kü­ler söy­le­ye­rek ma­sa­dan kal­kar­sı­nız.
Bu kısa sü­re­li de­ği­şik­lik­ten ve fikir tar­ha­na­sın­dan kur­tul­man çok zaman almaz.
Çok kısa sü­re­de fab­ri­ka ayar­la­rı­na geri dö­ner­si­niz.
Çünkü ko­nuş­tuk­la­rı­nı­za sizi bile ikna et­me­miş­tir.
Çünkü böyle bir dünya yok­tur.
İnsa­nın en temel öğ­re­ti­si, hiç­bir şey bil­mi­yor­muş gibi te­mel­den baş­la­yıp, yeni öğ­ren­di­ği şey­le­ri bel­lek­te sak­la­mak için sü­rek­li tek­rar ya­pa­rak, beyin hüc­re­le­ri­nin üst epi­te­lin­de kalan sığ gö­rüş­ler­den kur­tul­mak­tır.
İnter­ne­tin fay­da­lı yön­le­ri­ni alıp, temel öğ­re­ti­ler­le şe­kil­len­di­re­ce­ği bir fikir dün­ya­sı oluş­tur­mak, geç­miş öğ­re­ti­le­ri ya­ba­na at­ma­yıp, kül­tür fi­lo­zof­la­rı­nı ve dü­şü­nür­le­ri­ni ya­şa­dı­ğı yüz­yıl­dan alıp, kendi yüz­yı­lı­mı­za monte edecek yol ve öğ­re­ti­le­ri bul­mak ve be­lir­li ko­nu­lar­da uz­man­la­şa­rak te­mel­den tü­me­va­rı­ma var­mak­tır.
Sok­ra­tes’in şu önem­li ve dik­ka­te değer sözü ile işe baş­la­mak, bence günün ka­za­nı­mı ola­cak­tır.
“Ger­çek bil­ge­lik, hiç bir şey bil­me­di­ği­ni bil­mek­te yatar.”
Sok­ra­tes
Say­gı­la­rım­la…

Prof.Dr.İNANÇ ÖZGEN

Fırat Üniversitesi

Biyomühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi

Yazarın Tüm Yazılarını Görmek İçin TIKLAYINIZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.