DOLAR

32,5830

0.29%
EURO

34,9937

0.05%
ALTIN(gr)

2.451,48

0,65%
BİST 100

9716.77

0,65%
height="132" />
 Vatandaşlar  Düzenleme Sonrası Gelen Zamlara  Tepki Gösterdiler

 Vatandaşlar  Düzenleme Sonrası Gelen Zamlara  Tepki Gösterdiler

ABONE OL
Şub 16, 2022 20:45
 Vatandaşlar  Düzenleme Sonrası Gelen Zamlara  Tepki Gösterdiler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yapılan KDV düzenlenmesinden sonra; fiyat skandalları meydana gelirken,  vatandaşlar  yaşanan bu tabloya   tepki gösteriyorlar.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, temel gıda ürünlerinde; yüzde 8 olan KDV’nin yüzde 1’e indirildiğini açıklamasının ardından, konuyla ilgili karar Resmi Gazete’ de yayımlanmıştı.

Gıdada, KDV’yi yüzde 8’den yüzde 1’e indiren kararda; bulgur, arpa, mısır, yulaf, çavdar, darı, çeltik, soya, kuru fasulye, kuru barbunya, kuru bakla, nohut, mercimek, patates, kuru soğan, sarımsak, zeytin, zeytinyağı, küçük ve büyükbaş hayvanlar indirim listesinden çıkarılmıştı.

 Vatandaşlar  Düzenleme Sonrası Gelen Zamlara  Tepki Gösterdiler

KDV indirimi sonrasında umduklarını bulamadıklarını ifade eden vatandaşlar; fiyatlarda indirim beklerken zamlarla karşılaştıklarını kaydettiler. KDV indirimi sonrasında yaşanılan tabloyu değerlendiren vatandaşların yaptıkları açıklamaların detayları ise şu şekilde oldu;

İşletme sahibi olduğunu kaydeden bir vatandaş  KDV indirimi sonrasında zarara uğradığını iddia ederek;  “Ben işletme sahibiyim. Temel gıdayı %1 ile alıyorum, ama benden çıkışı %18 eskiden %8 ile alıp, %18 ile satıyordum.  Düzenleme sonrasında  her satışımdan zarar ediyorum” dedi.

İsmini vermek istemeyen bir vatandaş ise döviz kurlarını gerekçe göstererek, fiyat artışına giden işletmeleri eleştirerek, yetkililerden sorusuna cevap vermesini istedi. Vatandaşl; “KDV inmeden önce ulusal bir markette 5 litre yağ, 104 TL iken düzenleme sonrasında  yağ 120 TL’ye çıktı.  Tüm ürünlere zam geldi. Yapılan zamların ardından,  birden bire KDV indirimi geldi. Bir vatandaş olarak şunu sormak istiyorum; Aralık ayında dolar 13,50 TL iken yağ 88 TL idi. Şimdi dolar 13,50, yağ 120 TL bu mudur indirim? ”

Fiyatları görmek için, markete gittiğini ifade eden Emine Karakuş  ise fiyatlarda indirim beklerken zamla karşılaştığını belirtti. Karakuş;  ”Ben, düzenleme sonrasında  özellikle fiyatları görmek için markete gittim. Fiyatlar  düşmemişti. Tam tersine fiyatlar  daha da zamlanmıştı. Şaşırdım mı ,tabi ki de hayır… ”ifadelerini kullandı.

Sehven Getirilen Vergi Geri Alındı

Et ürünlerine sehven getirilen ek vergi, Resmi Gazete’ de yayımlanan ek kararla düzeltildi.

Yapılan düzeltme sonrası, et ürünleri  için KDV oranı yüzde 1 olarak uygulanacak.

Resmi Gazete’ de düzeltme başlığıyla yayımlanan karar  ise şu şekilde oldu; “13.02.2022 tarihli ve 31749 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan, 12.02.2022 tarihli ve 5189 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı’nın eki ‘Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar’ın 4 üncü maddesinde sehven yer alan ; üçüncü ibaresi madde metninden çıkarılarak düzeltilmiştir.”

Birçok Sektörde   KDV İndirimi Planlanıyor

Hükümet, enflasyonla mücadele çerçevesinde gıdadaki vergi indirimin ardından; eğitim, sağlık hizmetleri ve konutta da KDV indirimi planlanıyor. Eğitim ve sağlık hizmetlerinde yüzde 8, konutta 150 metrekarenin üstü konutlar için  yüzde 18 olan KDV’nin, indirilmesi planlanıyor.

Düzenleme için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın çalışma yürüttüğü belirtildi.

Temel gıda ürünlerindeki yüzde 8’lik KDV, dün itibariyle yüzde 1’e çekilirken Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan sektörden de yüzde 7 ek indirim istemişti.

Temel gıdadaki vergi indiriminin bütçeye 25-30 milyar TL civarında ek yük getirmesi bekleniyor.

TÜİK verilerine göre, resmi enflasyon şu an yüzde 48,69, gıda enflasyonu ise yüzde 43,8 seviyesinde… Ekonomistlere göre; söz konusu vergi indiriminin, enflasyonu  1,5 puan düşürebileceğini kaydettiler

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.