DOLAR

32,5744

0.26%
EURO

35,0066

0.08%
ALTIN(gr)

2.459,18

0,96%
BİST 100

9890.55

0,96%
height="132" />
Yanlış Tarım Politikasının Bedelini Ödüyoruz

Yanlış Tarım Politikasının Bedelini Ödüyoruz

ABONE OL
Oca 29, 2022 07:10
Yanlış Tarım Politikasının Bedelini Ödüyoruz
0

BEĞENDİM

ABONE OL

PAZARDA FİYATLAR EL YAKIYOR…

“Yanlış Tarım Politikasının Bedelini Ödüyoruz”

Zirve yapan hayat pahalılığı en çok da vatandaşın gıda alışverişini etkiliyor. Çünkü fiyatlar dur durak bilmeden artıyor.

20 günde yüzde 18.35 artan fiyatlar şimdi bir de olumsuz hava koşulları nedeniyle yeniden zamlanacak.İktidarın politikaları sonucu yaşanan ekonomik kriz, gün geçtikçe etkisini hissettiriyor. Özellikle dar gelirli vatandaşlar, çocuklarının dahi yiyeceğinden kısmak zorunda kalıyor. Çünkü markette ve pazarda fiyatlar ateş pahası.Eskiden kiloyla alışveriş yapan vatandaşların, son aylarda birkaç yüz gramla hatta taneyle alışveriş yaptığı da görülüyor. Bu kişilerin sayısı da gün geçtikçe artıyor. Ev kirası, elektrik, doğalgaz ve su faturasını ödedikten sonra bütçeden geriye neredeyse hiçbir şey kalmıyor.

PAZARLARDA ÇOĞU ÜRÜNDE ETİKET YOK

Pazarcılar “Her geçen gün yeterli gıdaya erişemeyenlerin sayısı artıyor. Yanlış tarım politikası, bedelini ödüyoruz” Ayrıca hava koşulları nedeniyle pazarlarda az sayıda tezgah açıldığı ve az sayıda vatandaşın alışverişe çıktığı gözlendi. Açılan tezgâhlarda da ürünlere etiket konulmaması dikkat çekti. Konuştuğumuz pazarcı esnafı, “Yüksek fiyatları gören vatandaş tezgâhtan uzaklaşıyor, biz de etiket koymuyoruz” açıklamasında bulundu.

PAZARCI ESNAFI: ÇARKLAR DÖNMÜYOR

Müşterinin alım gücü düştüğü için eskisi gibi alışveriş yapamadığını, dolayısıyla satışlarının büyük ölçüde düştüğünü de vurgulayan pazarcı esnafı, “Çarklar dönmüyor” dedi.Ayrıca bu kış yaşanan fiyat artışının, diğer yıllara kıyasla daha fazla olduğunu belirten esnaf, “Her sene sorun olurdu ama bu sene bir başka…” diyerek altını çizdi.

Vatandaş Genel Anlamda Ülkemizde gıda fiyatlarının her geçen gün yükseldiğine işaret ederek, “ Sebze meyveden tahıla kadar birçok üründe dünya genelindeki fiyat artışının temel sebebi küresel ısınma kaynaklı iklim değişikliğinin olumsuz getirileri olan aşırı sıcaklık, kuraklık, sel ve dolu gibi doğal doğa olayları gibi görünse de, tarım ürünlerinde yüksek etiket fiyatlarını Türkiye özelinde tek başına iklim koşulları ile açıklamak mümkün değildir” ifadelerini kullandı.

İNSANLAR GIDAYA ERİŞİMDE ZORLANIYOR

Gıda fiyatlarındaki artışın tek bir nedeni olmadığını bilerek gıda ve tarımda yürütülen yanlış politikaların sonucunda gıda fiyatlarının bu denli yükseldiğini kabul ederek çözüm odaklı yeni tarım ve gıda politikaları aranması gerektiğine vurgu yapan  vatandaş, her geçen gün daha fazla insanın gıdaya erişimde zorlandığına dikkat çekti.

GİRDİ MALİYETLERİ ÇOK YÜKSEK 

Ekonomik olarak yönetimin tek sorunun etiketlerin yüksek olması gibi hareket etmek yerine tarımla ilgili yapılan tüm yanlışları masaya yatırması ve çözüm odaklı projelerin üretilmesi gerektiği, gıdadaki fiyat artışında en önemli faktörleri üreticinin yüksek girdi maliyetleri ve dış ticaret politikası ile mücadele gücünün kalmaması olduğunu belirtiyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.