DOLAR

32,5543

0.13%
EURO

34,9836

-0.14%
ALTIN(gr)

2.436,87

0,04%
BİST 100

9716.77

0,04%
height="132" />
Kiralara Yapılan Zam Oranları Esnafı Sıkıntıya Soktu

Kiralara Yapılan Zam Oranları Esnafı Sıkıntıya Soktu

ABONE OL
Oca 22, 2022 15:26
Kiralara Yapılan Zam Oranları Esnafı Sıkıntıya Soktu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Elazığ depreminden sonra gündemde olan ev kiralarına yapılan fahiş zamlar şimdi ise yerini dükkan kiralarına bırakıyor.

Ekonomik sıkıntıların son derece yoğun olduğu bu dönemde Elazığ’da ki sanayi esnafı dükkan sahiplerinin yüksek oranda yaptığı zamlardan yakınır hale geldi. Geçen yıldan bugüne üst üste yapılan zamlar esnafı zora sokarken birde kiralara yapılan zam oranlarının 100’de yüz olması işleri iyice çıkmaza soktu. Enflasyon oranı resmi rakamlara göre yüzde 34 olması gerekirken yapılan yüzde 100’lük zam akıllara “Yöneticiler tarafından yapılacak denetimler eksik mi? ” sorusunu getiriyor. Deprem sonrası kiraların iki katına çıktığı ilimizde ev ve iş yeri sahiplerine yönelik denetimlerin arttırılması gerekmektedir.

Sürekli olarak artan zamlar ile başa çıkamayan sanayi esnafı aynı zamanda otomotiv sektörüne gelen zam ile kazandıkları paranın daha cebine girmeden eridiğini ifade etti. Birçok kez Esnaf Ve Sanatkarlar odasına sorunlarını dile getirdikleri halde çözüme yönelik herhangi bir adım atılmadığını belirten esnaf, kiralara yasal sınırlandırmalar getirilmesini bekliyor.

Daha öne kiralara yönelik açıklamalarda bulunan Emlakçılar Odası Başkanı Hakan Albayrak,

“Kiralar maaşları yakaladı.  Ev sahipleri de ‘fahiş kira’ peşine düştü. Halen fırsatçılık devam ediyor. Kiralar 1000 TL’nin altına düşmedi. 700 TL’lik evi bin 300 TL’ye verenler var” ifadelerinde bulunmuştu. Konut fiyatlarındaki sıkıntılar henüz giderilememişken iş yerlerine yapılan zamlar vatandaşı iyice çıkmaza sokmaya devam ediyor.  

Sanayi esnafı işlerin durgun olduğu bu süreçte kiraların yüksek olmasına tepki vermeye devam ederken konuyla ilgili görüşme sağladığımız Esnaflarımızdan Harput Oto Yol Yardım Sahibi Kenan Canpolat;

“Kiralarda ciddi manada artış var. Konutlardan sonra birde sanayide yapılan zamlar esnafı zor durumda bırakıyor. İşler durgun kiralar yüksek. Esnaf olarak yeni sanayinin yapımını bekleme sürecinde şuan ki sanayide dükkanlara yapılan zamlar konusunda yetkililerden gereğini yapması talep ediyoruz.” İfadelerine yer verdi. 

Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Musa Yıldırım; 

“Bu sanayide usulsüz kira zamları yapılıyor. Yüzde 100 kira zammı yapan dükkan sahipleri var. Kanuna aykırı bir durum. Kira sözleşmelerinde enflasyon maddesi var ise enflasyona göre zam yapılabilir. Enflasyon resmi rakamlara göre %34 iken iş yeri sahipleri yüzde yüz zam yapıyor.

Ak parti il encümeni Mehmet Turan kiracı olan esnafa ödeyeceksiniz ben dükkan sahiplerini mağdur edemem ifadelerinde bulunmuş. Sanayi odası da hiç bir şey demiyor. Yasalara aykırı olmasına rağmen müdahale etmiyor. Sanayide dükkan kiralarına yasal olmamasına rağmen  %100 zam yapan dükkan sahipleri var. Kiracı esnaf sanayi odasına derdini anlatmasına rağmen sanayi odası bununla ilgili hiç bir şey yapmıyor. Enflasyon oranında zam olur. Zaten her şey pahalanıyor. Tek seferde %100 hukuka da aykırı vicdana da. 40 bin tl olan kirayı tek seferde 80 bin lira yapmış adam. Şuursuzca fiyat arttırıyor herkes. Bazı noktalarda yasal mevzuatlar olduğunu bilmiyorlar ama kira zamları konusunda yasal sınırlamalar var .” ifadelerine yer verdi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.