height="132" />
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Kutlu Olsun

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Kutlu Olsun

ABONE OL
Oca 9, 2022 20:32
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Kutlu Olsun
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İnsanları Gerçeklerle Buluşturan Gazeteciler Günü Kutlu Olsun Mesai Kavramı Olmaksızın Gece Gündüz Demeden Ter Akıtan Basın Emekçileri Olarak 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü Tebrik Ediyor, Çalışma Şartlarının İyileştirilmesini Temenni Ediyoruz.

Çalışan gazeteciler günü, gazetecilik mesleğini icra edenleri onurlandırmak için 1961’den beri 10 Ocak günü düzenlenen Türkiye’ye özgü bir kutlama günüdür.

1961-1971 arasında “Çalışan gazeteciler bayramı” adıyla kutlanmış; 1971 yılındaki askeri müdahaleden sonra ülkede gazetecilerin bazı haklarının geri alınması üzerine kutlama gününün adı, “10 Ocak Çalışan gazeteciler günü” olarak değiştirilmiştir.

4 Ocak 1961’de kabul edilen ve basın çalışanlarının bazı haklar ve yasal güvence sağlayan “212 sayılı kanun” adlı düzenlemenin Resmî gazetede yayımlanışı nedeniyle 10 Ocak günü kutlama günü olmuştur.

Söz konusu düzenleme, iş sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması, sözleşmelere işin türü ve ücret miktarının yazılması gibi gazetecilerin sosyal ve yasal haklarını belirleyen hükümleri içeriyordu. Bu yasa ile kendilerine yüklenen sorumlulukları kabul etmek istemeyen 9 gazete patronu 212 sayılı yasanın ve Basın İlan Kurumu’nun oluşmasına ilişkin 195 sayılı yasanın mesleki sakıncalar doğuracağını iddia eden bir ortak bildiriye imza atarak gazetelerini 3 gün kapadıklarını duyurmuşlardır. “Dokuz patron olayı” olarak basın tarihine geçen bu gelişme üzerine gazeteciler, boykot boyunca “Basın” adlı bir gazete yayımlamaya karar vermişlerdir. Basın gazetesi 11 Ocak günü yayına başladı ve üç günlük boykot sırasında düzenli olarak yayını sürdürdü. Çalışan Gazeteciler Günü, bu olayın bir sonucu olarak ortaya çıktı. 10 Ocak, “Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kutlanmaya başladı ve 1971’de “Çalışan Gazeteciler Günü” halini aldı.

Elazığ protokolü de kutlama mesajlarını yayımladı.

Başkan Yıldırım’dan Çalışan Gazeteciler Günü Mesajı

AK Parti İl Başkanı Şerafettin Yıldırım, Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Başkan Yıldırım mesajında şu ifadelere yer verdi; “10 Ocak 1961 tarihinde 212 sayılı kanun ile yürürlüğe girerek, basın mesleği icra ederken emek veren basın mensuplarımızın haklarını düzenleyen ve “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak kabul edilen bu özel günü hep birlikte kutlamaktayız. Hiç şüphesiz tarafsız, özgür, ilkeli ve basın ahlak kurallarına uyan bir medyanın toplumsal kalkınmanın ve gelişmenin sağlanmasında önemi çok büyüktür. Her türlü şartta görevlerini yerine getiren gazetecilerimizin mesai saati gözetmeksizin, vatandaşlarımızı bilinçlendirmek ve her konuda haberdar etmek için fedakarca çalıştıklarına bizler şahidiz. Sorunları, ihtiyaçları, talepleri yetkililere ve kamuoyuna aktaran, sorunların çözümünde önerileriyle toplumdaki mekanizmanın daha sağlıklı bir şekilde çalışmasına destek olan gören gözümüz, işiten kulağımız gazetecilerimizin bu görevi yerine getirmede gösterdikleri gayretleri de önemsediğimi ifade etmek istiyorum. Bu düşüncelerle Elazığ’ımızda görev yapan yerel ve ulusal medya temsilcilerine sevgilerimi iletiyor, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü en içten dileklerimle kutluyorum.”

Eren’den 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü mesajı

Elazığ Gençlik ve Spor İl Müdürü Abdulsamet Eren “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” dolayısıyla bir kutlama mesajı yayınladı. Eren mesajında; “Günümüzün en dinamik mesleklerinden birini icra eden gazetecilerimiz; toplumun bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi ve doğru haber alma ihtiyacının karşılanması gibi çok önemli bir görevi yerine getirmekte ve ciddi bir sorumluluğu üstlenmektedir. Günümüzde anında iletişimin hayati önem taşıması nedeniyle aydınlatıcı ve yol gösterici işleviyle gazetecilerimizin görevlerinin önemi daha da artmıştır. Bununla birlikte ülkemizin, bölgemizin ve ilimizin; sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmesi için yürütülmekte olan çalışmalar ile projelerin paylaşılmasında ve kamuoyu tarafından sahiplenilmesinde gazeteci dostlarımız önemli katkılar sunmaktalar. Basın düşünce, anlatım ve haber alma özgürlüğünün, demokrasinin temel taşlarından ve vazgeçilmez unsurlarındandır. ilkeli gazetecilikle toplumda barış, huzur ve güven ortamının güçlenmesine de büyük katkılar sunulmaktadır. Doğru haber verme, tarafsızlık, objektiflik, özel hayata ve kişilik haklarına saygı çerçevede görevlerini ifa eden basınımız, toplum nezdinde büyük saygınlığa haizdir. Bu duygu ve düşüncelerle ülkemizin ve şehrimizin kalkınmasına ve güçlenmesine katkı sağlayan, beklentilerin gündeme taşınması ve çözüme kavuşturulması noktasında bizlere yardımcı olan başta Şehrimizde ki gazeteci Ağabeylerimiz, kardeşlerimiz olmak üzere, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü tebrik eder, mesailerinde kolaylıklar, görevlerinde üstün başarılar dilerim” ifadelerini kullandı.

MHP Elazığ İl Başkanı Semih Işıkver’DEN 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü mesajı

Dünya ve ülke gündemine ait gelişmeleri kamuoyuna aktararak toplumun haber alma ve bilgilendirme ihtiyacını karşılayan gazetecilik mesleği, sorumluluk gerektiren, zor fakat en onurlu mesleklerden birisidir.

Kamuoyunu aydınlatmak için günün her saatinde haber peşinde koşan gazetecilerimiz zor şartlarda ve sorumluluk duygusu içinde toplumumuzu bir taraftan gelişen olaylar karşısında aydınlatırken, bir taraftan da halkımızın talep ve beklentilerini yansıtarak, önemli bir kamu görevini yerine getirmektedirler.

Basın mensuplarımızın en önemli vasıfları, gücünü halktan alarak, tarafsız ve bağımsız bir şekilde haber ve yayın yapma, toplumu doğru bilgilendirme, elde ettiği haber ve bilgileri kamuoyuna objektif, ahlaki ve ilkeli bir biçimde yansıtmalarıdır.

İlimizde bu mesleği yerine getiren gazeteci arkadaşlarımız, yaptığımız çalışmaları doğru ve hızlı bir şeklide aktarılması noktasında bizlere destek olmakta, yaptıkları haberlerle ilimizin tanıtımına önemli katkılar sunmaktadırlar.

Bu duygu ve düşüncelerle basın-yayın kuruluşlarının tüm çalışanlarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü, meslek hayatlarında başarılar dilerim.

Kamu Sağlık-Sen Genel Başkanı Ümit Karataş’ın, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü mesajı şöyle:

Basının güçlü olması, gerek düşünce ve ifade özgürlüğünün sağlanması, gerek kamuoyunun istek ve taleplerinin doğru bir şekilde yansıtılması açısından son derece önemlidir.Her şart ve zeminde görevlerini yapmaya çalışan basın mensupları, iş yükü ve yoğunluğu içinde bir taraftan her türlü tehditle karşı-karşıya olurken, diğer yandan mesleki yıpranmayı da fazlasıyla yaşamaktadırlar.Dolayısıyla, Sağlık Çalışanlarımızla benzer iş yükü altında görev yapan basın mensuplarının daha uygun koşullarda mesleklerini icra etmelerini sağlamaya yönelik adımlar atılmasını, sosyal, mali ve özlük haklarının iyileştirilmesini, yasal düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz. Kamuoyunun ilkeli, tarafsız ve sorumlu gazetecilik anlayışı çerçevesinde haber alma hakkına katkı sunmak adına bazen canları pahasına büyük özveri ve emekle gazetecilik mesleğini yapanların ekonomik, sosyal ve mesleki konularda hak ettikleri imkanlara kavuşturulmasının sağlanması gerekmektedir. Yapılacak kanun ve düzenlemelerle, çağdaş medyanın hukuki altyapısı oluşturulmalı ve güçlendirilmelidir. Kamu Sağlık-Sen olarak; Basınımıza gerek Kamuoyunun doğru ve tarafsız haber almasında, gerekse de Sağlık Çalışanlarının hak ve talepleri noktasında verdiğimiz Sendikal mücadelemizde her zaman yanımızda olan, çalışanların sesini kamuoyuna duyurmada üstlendikleri misyon ve sağlık alanında yaşanan şiddet olayları karşısında sağlık çalışanları açısından objektif bakış açısı ile kullandıkları dil ve üslup noktasında gösterdikleri duyarlılık için teşekkürlerimizi bir borç biliriz. Bu duygu ve düşüncelerle, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve sosyal haklarına kavuşturulması konusunda sendika olarak tüm medya mensuplarımızın her zaman yanlarında olduğumuzu belirtiyor, çalışan gazetecilerimizin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutluyorum.

Ak Parti Elazığ Milletvekili Sermin Balık, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada şu ifadelerine yer verdi.

“Demokrasimizin temel taşlarından olan basın; düşünce, anlatım ve haber alma özgürlüğünün en etkili aracıdır. Günümüz medya teknolojilerindeki hızlı gelişme, yazılı ve görsel basının yanı sıra internet gazeteciliği ve sosyal medya etkinlik alanını genişletmiş, tarafsız habercilik anlayışını daha önemli hale getirmiştir.

Çeşitli görüş ve düşünceleri objektif bir şekilde süzgeçten geçirerek, özgürlüğünün getirdiği hak ve sorumlulukların ve etik kuralların bilincinde hareket edip, kamuoyuna bilgi sunan basın, toplumun bilinçlenmesinde, barış, huzur ve güven ortamının güçlenmesinde, birlik ve beraberliğin sağlanmasında da önemli rol oynamaktadır.

Vatandaşlarımızın, gözü, kulağı ve sesi olarak Demokrasi kültürünün yerleşmesi ve ilerlemesinde büyük katkısı bulunan bağımsız ve özgür bir basın, ülkemizin bağımsızlığı ve toplumumuzun özgürleşmesinin de güvencesi olmuştur.

Ulusal basınımızın yanı sıra, yereldeki talepleri ve düşünceleri aktaran yerel basınımızın da gücü ve desteği hiç şüphesiz ki önem arz etmektedir. Mesai mefhumu gözetmeksizin, fedakar bir mesleği icra eden Elazığ’ımızın yerel basın mensupları gerek yaşadığımız deprem sürecinde ve gerekse tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgın sürecinde  kamu yararını göz önünde bulundurarak kamuoyuna ilkeli ve doğru bilgi vermek için büyük çaba göstermişlerdir.

Yerel basınımızın, Aziz şehir Elazığ’ın, ilçelerimizin ve bölgemizinsosyal, kültürel ve ekonomik gelişmesi,  kalkınması için yürütülmekte olan çalışmalar ile projelerin vatandaşlarımız ile paylaşılmasında ve kamuoyu tarafından doğru şekilde anlaşılmasında önemli katkıları bulunmaktadır.

Bu duygu ve düşüncelerle, kamuoyunu bilgilendirmek adına objektiflik, özel hayata ve kişilik haklarına saygı değerlerini içerisinde bulundurup, kamu yararını gözeterek görevini özveriyle ifa eden Elazığ’daki gazetecilerimiz başta olmak üzere, tüm gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü en kalbi duygularımla kutluyor, ebediyete irtihal etmiş gazetecilerimize Allah’tan rahmet diliyorum.”ifadelerine yer verdi.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.