height="132" />
Oda’ların Saltanatı Sona Ermeli mi?

Oda’ların Saltanatı Sona Ermeli mi?

ABONE OL
May 13, 2023 11:29
Oda’ların Saltanatı Sona Ermeli mi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Elimize ulaşan bilgilere göre Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile oluşturulan Ticaret Bakanlığı, yaklaşık 2 milyon esnaf ve sanatkârın zorunlu üye olduğu oda, birlik ve federasyon sistemine neşter vurmaya hazırlanıyor. Yani Yeni hazırlanan tasarı ile örneğin ‘dolmuşçular odası, servisçiler odası, taksiciler odası’ gibi odalar olmayacak. Bu sektörlerdeki odalar, tek bir oda çatısı altında toplanacak.

Peki, bu nasıl oldu?

Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürlüğü, gelen çok sayıda şikâyet üzerine Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi ile Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesine rapor hazırlattı.

Bakanlığa ulaşan rapordan, esnaf ve sanatkârların oda ve birliklerin hizmetinden memnun olmadığı, parası ve siyasi gücü olanların yönetime geldiği, seçimlerin kuşkulu olduğu, yöneticilerin eğitimsiz, menfaat peşinde ve koltuk savaşında olduğu sonuçları çıktı.

Beklenen sonuç…

Türkiye, Cumhurbaşkanlığı sistemine geçmişken kurum ve kuruluşların durumlarına da bir göz atmakta fayda var diye düşünüyorum.

Mesela kurum ve kuruluşlar azaltılmalı mı, meslek odaları kalkmalı mı?

Yeni sistem, beraberinde tasarrufu getireceğinden işe önce gerek kalmayan kurum ve kuruluşlardan başlamak en doğrusu olur bence.

Mesela; meslek odaları…

Her sektörde meslek odaları var, Esnafların ‘Ayakta İçiciler Odası’ gibi ilginç isimler altında faaliyet gösteren toplam 3 bin 200 oda. Üstelik iş yeri açıyorsanız mutlaka oda üyeliği yaptırma mecburiyetiniz var.  Yani Esnaflar, iş yeri açmadan önce meslek odalarına giderek üyelik ücretlerini yatırmak zorundalar. Yani siftah almadan, siftah vermek zorundalar.

Her yıl aidat için tüm esnafa uyarılar geliyor, her seçim döneminde seçimler için davet geliyor. Ancak aidatlarını ödeyemeyen gariban esnaf faiziyle bir gün mutlaka ödemek zorunda bırakılıyor.

Doğrusunu söylemek gerekirse ülke ekonomisine katkı sağlayan meslek odaları da var, bu işi sadece itibar görmek için yapanlar da var. Ülke ekonomisi için gece gündüz çalışan meslek oda başkanları ya da üyeleri de var; sokakta, çarşıda, pazarda oda seçimlerinde birbirinin kafasına sandalye fırlatanlar da var.

Şimdi soru şu…

Kanunla kurulan, yasa ile kurulan meslek odaları yeni sistemde olmalı mı, olmamalı mı?

Bence hepsi tek çatı altında toplanmalı ve israfın önüne geçmeliyiz. Çünkü ticaret erbabının zaten bir vergi levhası var. Yani vergi veren tüm mükellefler devletin tanıdığı ticarethanelerdir zaten. O kadar çalışan sadece ortak akıl ile düzenli bir sistem için enerji tüketse tek çatı altında dünyaya örnek olacak bir güç ortaya çıkar diye düşünüyorum.

Herkesin kendi kurum ya da kuruluşunun başarısını ortaya koymak için mücadele edeceğine Türkiye’nin başarısı için mücadele etmesi en doğrusu olur bence. Türkiye’de ekonomi yeni sistemde tek çatı altında yönetilmeli ve yüzlerce kişinin enerjisi de bu ülke için harcanmalıdır. Türkiye 2023 hedefine odaklandığından daha güçlü bir sisteme ihtiyaç duyulduğu apaçık ortadadır.

Saygılarımla…

Yazarın Tüm Yazılarını Görmek İçin TIKLAYINIZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.