height="132" />
Ev Tozu Akarları Dikkat! Astım Ataklarını Tetikleyebilirler

Ev Tozu Akarları Dikkat! Astım Ataklarını Tetikleyebilirler

ABONE OL
May 4, 2024 16:38
Ev Tozu Akarları Dikkat! Astım Ataklarını Tetikleyebilirler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Astım ve alerjik hastalıklar artıyor: Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Dirican, Türkiye’de yaklaşık 5 milyon, tüm dünyada ise 300 milyon astımlı hasta olduğunu tahmin ediyor. Dr. Dirican, astımın çocuklarda en sık görülen kronik hastalıklardan biri olduğunu ve genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerin etkisiyle ortaya çıktığını belirtiyor.

Ev tozu akarları en büyük tehdit: Ev tozu akarları, polenler, hayvan tüyleri, küf mantarları ve hamamböceği gibi alerjenler astımlı hastalarda en sık tetikleyiciler arasında yer alıyor. Dr. Dirican, mesleki kimyasallar veya alerjenler, ortam değişikliği, güçlü kokular ve duygusal faktörlerin de astımı tetikleyebileceğini ifade ediyor.

Astım belirtileri: Dr. Dirican, astım hastalığında görülebilecek şikâyetleri şöyle sıralıyor:

  • Tekrarlayan hırıltılı ve hışıltılı solunum atakları
  • Uykudan uyandıran nefes darlığı veya öksürük atakları
  • Egzersiz esnasında artan şikâyetler
  • Sosyal hayatı etkileme
  • Psikolojik sorunlara yol açma
  • Bazen hastane yatışı ve ölümcül olabilme

Astım tedavisinin temeli: Dr. Dirican, astım tedavisinin temelinin eğitim olduğunu vurguluyor. Eğitimde hastaya hastalığı ve ilaçların kullanımı hakkında detaylı bilgi veriliyor. Alerjisi olan hastaların alerjenlerden korunması, sigara dumanından uzak durması, grip aşısı olması, aşırı kilolardan kaçınması ve ilaçlarını düzenli kullanması gerekiyor. Dr. Dirican, astım tedavisinde kullanılan ilaçların büyük bölümünün solunum yoluyla alındığını ve bu ilaçların doğru teknikle kullanılmasının hastalığın kontrolü için çok önemli olduğunu belirtiyor.

Sağlıklı bir yaşam için: Dr. Dirican, astımlı hastaların hayatlarını rahat bir şekilde sürdürebilmesi için topluma ve yönetimlere de görevler düştüğünü vurguluyor. Dumansız hava sahası projesi ve sigara yasakları bu konuda atılmış önemli adımlardan. Dr. Dirican son olarak astım hastalığının hastaların hayatlarını istedikleri şekilde sürdürmelerine engel olmadığını, yeter ki hastaların hastalıklarını iyi tanıdıklarını ve yönettiklerini söylüyor.

Unutmayın: Astım, doğru tedavi ve kontrol ile engellenebilir. Kendinizde veya yakınlarınızda astım belirtileri gözlemlerseniz bir Göğüs Hastalıkları Uzmanı’na başvurmanız önemlidir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.