height="132" />
Kış aylarında acil servislerdeki yoğunluk 3-4 kat arttı

Kış aylarında acil servislerdeki yoğunluk 3-4 kat arttı

ABONE OL
Oca 4, 2024 15:47
Kış aylarında acil servislerdeki yoğunluk 3-4 kat arttı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kış aylarının başlamasıyla birlikte acil servislerdeki yoğunluk önemli ölçüde arttı. Bu artıştaki en büyük etken, viral enfeksiyonların yaygınlaşması.

Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Kaan Poyraz, viral enfeksiyonların evde dinlenerek ve belirtilere yönelik ilaçlarla atlatılabileceğini belirterek, “Hastalarımız bu viral enfeksiyonların evde dinlenerek geçirilebileceğini biliyor ancak acillere gidip serum almanın iyi geleceğini düşünüyor” dedi.

Poyraz, bu düşüncenin hastanelerdeki yoğunluğu artırdığını belirterek, “Yaklaşık olarak 3-4 kat bir artış söz konusu. Bu yoğunluğun oluşmasındaki başlıca sebep hem erişkin hem de çocuk acillerine viral üst solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle çok ciddi sayıda başvuru yapılıyor olmasıdır” diye konuştu.

Dinlenerek gribal enfeksiyonları atlatabilirsiniz

Kışa bağlı olarak başvurulardaki artışın beklendiğini ama hastane içi bulaş nedeniyle de yoğun bir viral salgın yaşandığını belirten Poyraz, şöyle devam etti:

“Kamu hastanelerinin acillerinde viral enfeksiyonlar nedeniyle başvuranların oluşturduğu ciddi bir yoğunluk var. Hastalar genellikle ilk belirtiler ortaya çıktığında acile başvuruyorlar. Bunlar acil servisin hastaları değil aslında. Viral enfeksiyonların geçirilmesini hızlandıran en önemli etken evde dinlenmek. Hastalığın en bulaşıcı olduğu dönem (4-5 gün) dinlenerek geçirilirse daha hızlı bir iyileşme sağlanabilir.”

Viral enfeksiyonlarda antibiyotik işe yaramaz

Viral enfeksiyonlara virüslerin yol açtığını söyleyen Uzm. Dr. Poyraz, “Bakterilere yönelik olan antibiyotikler viral enfeksiyonları gidermek için kullanılmaz ve hiçbir etkisi de yok. Acil servislerimize başvuran hastalarımızın çoğunda da antibiyotik yazılması beklentisi ve isteği var. Şunu söylemek istiyorum;

“Hekiminiz muayene neticesinde gerekli görürse antibiyotik tedavisi yapacaktır. Ancak viral bir durum varsa antibiyotik yazılmaz ve gerekli de değildir. Unutulmamalıdır ki gereksiz yere antibiyotik kullanmak antibiyotik direnci gelişmesine neden olmaktadır. Bu da ilerleyen dönemlerde geçirebileceğiniz bir bakteri enfeksiyonunda antibiyotiğin etkisiz kalmasına neden olabilmektedir.”

Risk grubunda olanlara dikkat

Enfeksiyonlar; yüksek ateş, halsizlik, burun akıntısı veya tıkanıklığı, hapşırma vs. gibi belirtilerle 5-7 gün sürebiliyor. Ancak risk grubunda olmayanların hastanelere gitmesi gerekmiyor. Hemen her evde bulunan semptomatik tedaviye yönelik ilaçlar, istirahat ve bol sıvı alımı yeterli olabiliyor. Ancak risk grubundaki hastaların hastaneye gitmesi önemli.

Serum sanıldığı gibi ayağa kaldırmıyor

Hastanelere gidenler direkt serum takılmasını talep ediyor. Hekimlere serum takılması için baskı yapıp tehdit edenler oluyor. Acillerde damar yolu açılıyor, yatak veya sedye işgal ediliyor, bu durum risk grubundaki hastalar başta olmak üzere acil tedavi gereksinimi olan hastaların tedavisinde aksamalara neden oluyor.

Poyraz, “Serum sanıldığı gibi ayağa kaldırmıyor. Seruma herhangi bir vitaminin eklenmesi ile belirtilerin düzeldiği bilimsel olarak gösterilmedi. Tamamen yanlış olan bu düşünce çok ciddi bir kaynak israfına da yol açıyor. Acil serviste yoğunluğu arttırarak, çapraz bulaşa sebebiyet veriyor” dedi.

Acil servislere başvurmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

  • Ateş, öksürük, burun akıntısı, hapşırma gibi belirtileriniz varsa, kendinizi iyi hissetmiyorsanız acil servise başvurmadan önce bir sağlık kuruluşuna giderek test yaptırın.
  • Test sonucunuz pozitif çıkarsa, kendinizi izole edin ve evde kalın.
  • Evde dinlenirken bol sıvı tüketin, bol istirahat edin ve belirtilerinize yönelik ilaçlar kullanın.
  • Risk grubunda değilseniz, acil servise gitmeyin.
  • Acil servise gitmek zorunda kalırsanız, maske takın ve sosyal mesafeye dikkat edin.

Acil servislerdeki yoğunluğu azaltmak için hastaların bu uyarıları dikkate alması gerekiyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.