height="132" />
HÜDA PAR Gençlik Politikaları Başkanı ve Mersin Milletvekili Faruk Dinç, TBMM’de gündemi değerlendirdi

HÜDA PAR Gençlik Politikaları Başkanı ve Mersin Milletvekili Faruk Dinç, TBMM’de gündemi değerlendirdi

ABONE OL
Ara 14, 2023 17:41
HÜDA PAR Gençlik Politikaları Başkanı ve Mersin Milletvekili Faruk Dinç, TBMM’de gündemi değerlendirdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

DİNÇ’in  haber satır başlıkları şöyle:

”İç gündeme dair gençlerimizle ilgili bedelli askerlikle ilgili gündemimiz var, onu değerlendireceğiz ancak Filistin’de yaşanan insanlık suçu ve soykırım halen devam ediyor. Artık Filistin’de işlenen soykırım bir Filistin meselesi olmaktan çıkmış, insanlık meselesi olmuştu. Çünkü Filistin’de işlenen soykırım, Filistin’de işlenen vahşet insanlığın haysiyetini ayaklar altına almıştır, insanların şerefini ayaklar altına almıştır. Bu konuda sessizliğini bozmayan devletler veya sessizliğini bozmayan yetkililer bu vebalin altından asla kalkamazlar. Herkes sussa da biz susmayacağız. Haşlanmış kurbağa sendromu gibi biz bu ateşe biz bu yangına alışmayacağımızı her platformda dile getirmeye de devam edeceğiz. Çünkü bu siyonistler yayılmacı politikalarıyla yeryüzündeki aslında tüm insanlığa karşı bir tehdit ettiler. Bu yönüyle bugün de onların karşısında duracağız. Yarın da karşısında duracağız. Taki yeryüzünde bu işgalci siyonistlerin kalıntıları kalmayıncaya kadar  dedi..

HÜDA PAR Gençlik Politikaları Başkanı olarak gençlerimizin bize aktardığı bedelli askerlik ücretiyle ilgili sizin vesilenizle bu gençlerimizin sorunlarını basınla paylaşmaya alışacağım. Bedelli askerlikle 2019’da çıkan yasaya göre gençlerimizin belli mağduriyetler yaşadılar. Özellikle bedelli askerliğin ücretiyle ilgili sorun kışla şartının koşulması sorunu. Bununla birlikte işte bakaya kalan veya yoklama kaçağı olan gençlere verilen para cezasıyla ilgili problemler var. Bu problemlerin giderilmesi için biz de bugün gençlerimizin sesi olacağız inşallah.

Bedelli askerlikte talep edilen ücret ciddi bir problem arz ediyor. 2019’da çıktığı zaman ilk etapta 33 bindi. 2020 bu ücret 37 bin oldu. 2021’de 43 bin oldu. Bugüne buraya kadar çok büyük bir şey yok. Ancak 2022’de bedelli askerlik ücreti 80 oldu. Direkt neredeyse iki kat oldu. 2023’te ise şu an bu bedelli askerlik ücreti 122 bin TL’dir. 2024’ün ocak ocağında büyük ihtimalle bu ücret 180 bine dayanacak ve büyük bir zam bekleniyor. Bu da gençlerimiz için büyük bir problem. Sonuçta bedelli askerlik yapan gençlerimiz çoğu evlilik yaşlarındadırlar. Muhtemelen evlilik hazırlıklarını yapıyorlar. Zaten o konuda büyük bir külfetin altına girmişler. Bu ücretin bu kadar yüksek olması memur maaşına endeksli olması gençlerimiz için büyük bir problemdir ve bu konuda çağrımız şudur; en azında dar gelirli aileler de göz önünde bulundurarak bu bedelli askerlik ücreti belirlenmeli makul bir seviyeye getirilmelidir. Hiçbir şey yapılmıyorsa gençlerin en çok da talep ettiği bir konuda bu bedelli ücretin tek seferde ödenmesi çok zor. Bunun taksitlendirilmesi konusunda talepleri var ve bu talebin de yerine getirilmesi gerekiyor.

Bir diğer problem kışla şartının konulmasıdır. Yani bu gençler bedelli askerlik ücretini ödedikten sonra bu badireyi atlattıktan sonra bu kez karşılarına işte 28 günlük kışla zorunluluğu önlerine konuluyor. Bu da ciddi bir problemdir. Sonuçta gençlerimizin hepsi memur değildirler. Kamu kurumlarında çalışmıyorlar. Çoğu gençlerimiz özel sektörde çalışıyor ve bu 28 günlük yani bir aylık izin talep etmeleri sonucu doğal olarak bu işlevden ayrılmasıyla karşı karşıya kalabiliyorlar. Kaldı ki 28 günde ne kadar bir asker yetişir şeklinde konuştu..

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.