height="132" />
Bahar havası yolda: İlk cemre düşüyor…

Bahar havası yolda: İlk cemre düşüyor…

ABONE OL
Şub 18, 2022 19:43
Bahar havası yolda: İlk cemre düşüyor…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Havaların ısınmaya başlamasını simgeleyen cemre düşme tarihleri vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Cemrenin birer hafta aralıkla havaya, suya ve toprağa düştüğüne inanılıyor. Peki, 2022 yılında ilk cemre ne zaman düşecek? İşte 1.2. ve 3.cemre düşme tarih detayları..

 

Cemre düşme tarihleri 2022 bahar aylarının yaklaşmasıyla birlikte araştırılmaya başladı. Kış mevsiminin bitişi ve bahar mevsiminin gelişinin habercisi olan ilk cemre, havaya düşecek. Daha sonra suya ve toprağa düşecek. Bu doğal süreç gerçekleştiğinde ise havalar hissedilir derecede ısınmaya başlayacak.

CEMRE DÜŞMESİ NE DEMEK?

Arapça kökenli bir kelime olan ‘Cemre’nin sözlük anlamı ‘kor’, yani ‘Ateş’tir. Halk arasında ise sıcaklığın artması olarak bilinir. Cemrenin ilkbahar başlamadan hemen önce 7 gün arayla havaya, suya ve toprağa sırasıyla düştüğüne inanılır. Düşen cemreler havayı, suyu ve toprağı ısıtır.

İLK CEMRE NE ZAMAN DÜŞECEK?

Türk Dil Kurumu’na göre cemre, ‘Şubat ayında birer hafta arayla havada, suda ve toprakta oluştuğu sanılan sıcaklık yükselişi.’ demektir.

“Ateş”, “kor” anlamına gelen cemrenin her yıl şubat ayı sonunda başlayan takvime göre önce havaya, sonra suya, son olarak da toprağa düştüğü kabul ediliyor. Cemre düşmesi, bahar bayramı nevruzun yaklaştığına da işaret ediyor. Cemre düşmesi hayvancılıkla uğraşanlar için soğuk nedeniyle dışarıya çıkartamadıkları hayvanların otlaklara kavuşma zamanının yaklaştığını, tarımla uğraşanlar için de toprağın işlenme dönemine gelindiğini ifade ediyor. İlk cemre 19-20 Şubat tarihlerinde havaya düşecek.

 

CEMRE DÜŞME TARİHLERİ 2022

Cemrenin birer hafta aralıkla havaya, suya ve toprağa düştüğüne inanılıyor. Üç tane olan cemrenin birincisi havaya (19-20 Şubat), ikincisi suya (26-27 Şubat) ve üçüncüsü de (5-6 Mart) toprağa düşer.

 

BAHAR GELDİ NİHAYET: HIDIRELLEZ

Güneş yılının ayları içinde sayılı bir mübarek gün yoktur. Hıdırellez de dinî bir gün değildir. Halk bunu baharın başlangıcı sayar.Halk arasında cemre düşmesiyle birlikte ‘Hıdırellez’ ve ‘nevruz’ kutlamaları başlamaktadır. Cemre düşmesi Türk kültüründe önemli bir yere sahiptir. Kültür ve edebiyat alanında da kendine yer bulmuştur. Osmanlı zamanında Divan şairleri cemre zamanlarında önemli kişilere övgü şiirleri yazarlardı. Bu şiirlere ‘cemreviye’ denilmektedir.

Cemre düşmesi, hayvancılıkla uğraşanlar için soğuk nedeniyle dışarıya çıkartamadıkları hayvanların otlaklara kavuşma zamanının yaklaştığını, tarımla uğraşanlar için de toprağın işlenme dönemine gelindiğini ifade ediyor.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.