Milletvekili Tutdere, “Kürsüye koyduğum pudra şekeri değil, Adıyaman’ın yerli ve millî sarmalık kıyılmış tütünü.” dedi. Tütüne hapis cezası getiren kanuni düzenlemenin 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe gireceğine dikkat çekerek sürenin uzatılmaması halinde geçimini tütüncülükten sağlayan yurttaşların yaşayacakları mağduriyetlere dikkat çekti.
Adıyaman başta olmak üzere 81 ilde sarmalık tütün üretimi yapan tütün üreticileriyle, çocuklarının nafakasını tütünden sağlayan yüz binlerce tütüncü esnafı adına söz almış bulunmaktayım diyerek Meclis Genel Kurulu’nda konuşan Milletvekili Tutdere, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nda da yapılan düzenlemeyle ticaret belgesi veya yetki belgesi almadan tütün ticareti yapanlara üç yıldan altı yıla kadar hapis cezası almasını öngören yasanın 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe gireceğini bundan dolayı da tütüncülerin büyük mağduriyet yaşayacaklarını dile getirdi.
Yönetmeliği 3 Yılda Çıkarıp Kooperatifleşmeyi 6 Ayda Yapın Demek, Ne Vicdani Ne de Ahlaki
Kanuni düzenlemenin yapılmasının üzerinden üç yıl geçtikten sonra yönetmeliğin çıkarıldığının altını çizen Tutdere, pandemi süreci dolayısıyla da tütüncülerin yönetmelik koşullarını karşılayamadığını belirtti. Tutdere, “Bu kürsüde defalarca dile getirdik: “Ey iktidar, aradan yıllar geçti, şu yönetmeliği çıkarın.” dedik, çıkarmadınız. Aradan tam üç yıl geçtikten sonra, Tarım Bakanlığı sarmalık tütün üretim kooperatiflerinin kuruluşuna ilişkin yönetmeliği yayınladı. O tarihten bu yana pandemi koşulları, sokağa çıkma yasakları ve ülkemizin içinde bulunduğu sorunlardan dolayı üreticiler kooperatiflerini kuramadılar. Tam anlamıyla ürünlerini pazarlayacak işletmelerini ve tesislerini oluşturamadılar.” dedi.
Yönetmeliği üç yılda çıkaran iktidarın kooperatifleşmeyi altı ayda yapın demesinin ne vicdani ne de ahlaki bir durum olmadığına işaret eden Tutdere, “Bakanlık bir yönetmeliği üç yılda çıkarabildi. Üç yılda çıkardıkları yönetmeliğe uygun olarak, tütün üreticisine “Altı ayda tesisleşmeyi yapın, binanızı yapın, makinanızı alın.” demek vicdani midir, ahlaki midir? Altı aylık sürenin iki ayı sokağa çıkma yasağıyla geçti. Zamlarla ve ekonomik sorunlarla boğuşan gariban üreticilerimiz dört ayda nasıl kooperatiflerini kuracaklardı? Kuramadılar. Türkiye’nin dört bir yanındaki üreticilerimiz şu anda ciddi bir korku ve tedirginlik içerisinde.” ifadelerini kullandı.
Zengine Yaptığınız Kıyağı, Ertelemeyi Bir Kez Olsun Alın Teriyle Geçinen Tütün Üreticilerine de Yapın
AKP iktidarının holdinglerin ve zenginlerin vergi borçlarını pandemi sürecinde ertelediğine dikkat çekerek ertelemeyi bu kez de emekten yana kullanın diyerek iktidar sıralarına seslenen Milletvekili Tutdere, üreticileri hapis cezasıyla karşı karşıya getirecek olan yasanın yürürlük tarihinin ertelenmesi için Meclis kürsüsünden tüm parti gruplarına çağrıda bulundu.
Milletvekili Tutdere, “Holdinglerin ve zenginlerin bütün vergi borçlarını ertelediniz. Bütün üreticiler diyor ki: “zenginlere yaptığınız bu kıyağı, pandemi koşullarından dolayı yapmış olduğunuz bu ertelemeleri bir kez olsun alın teriyle geçinen, Türkiye’nin her tarafında üretim yapan, emekten yana olan tütün üreticileri için yapın. Gelin, bu yüce Mecliste, üreticilerimizi yarın ciddi anlamda hapis cezalarıyla karşı karşıya getirecek ve büyük travmalar yaratacak olan bu yasanın yürürlük tarihini hep beraber erteleyelim. Üreticilerimize bir yıllık süre daha verelim, örgütlensinler, tesislerini kursunlar ve onlar da rahat bir nefes alsınlar. Eğer bu süre üreticilere tanınmazsa Türkiye’deki bütün tütün üreticileri cezaevinin yolunu tutmak zorunda kalacak.” ifadelerini kullandı.
Yürürlük Tarihi Uzatılmazsa CHP Olarak Sahada Olacağız
Tütün üreticilerinin tütün üretmekten başka bir alternatifleri olmadığına vurgu yaparak bütün milletvekillerini konu hakkında duyarlı olmaya davet eden Milletvekili Tutdere, sürenin uzatılmadığı taktirde CHP olarak sahada, tütün üreticilerinin yanında olacaklarını ifade etti.
Milletvekili Tutdere, “Bu insanların, bu tütünü üretmekten başka alternatifleri yok. Bütün milletvekili arkadaşlarımızı bu konuda duyarlı olmaya davet ediyor ve herkesi göreve çağırıyorum. Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak bu soruna acilen bir çözüm bulmak zorundayız. İş işten geçmeden buna bir çare bulalım. Eğer, bu süreyi uzatmazsanız bizler Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri olarak sahada, alanda, tarlada her zaman tütün üreten üreticilerimizin yanında olacağız. Üreticilerimizle beraber mücadele edecek, haklarını alıncaya dek onların yanında olacağız. Gelin, üreticilerimizi cezaevine değil, hep beraber tarlaya gönderelim. Onlar üretsinler, çocukları mutlu olsun, çocuklarına iyi bir gelecek hazırlasınlar.” dedi.
GÜNDEM
8 saat önceGÜNDEM
2 gün önceELAZIĞ
11 gün önceULUSAL
16 gün önceGÜNDEM
17 gün önceELAZIĞ
21 gün önceULUSAL
05 Ekim 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.