height="132" />
Yapıda Kolon Kesildiği Nasıl Anlaşılır ?

Yapıda Kolon Kesildiği Nasıl Anlaşılır ?

ABONE OL
Kas 20, 2023 16:19
Yapıda Kolon Kesildiği Nasıl Anlaşılır ?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Meydana gelen depremler ve ardında bıraktığı enkazlar sonucunda, yapılarda kolon kesildiği ve bu sebeple yıkımların gerçekleştiği gündem konusu oldu. Peki kolon kesilmesi, yapıyı ne derecede etkiler ve bir yapıda kolon kesildiği nasıl anlaşılır ?

Alt kısımları dükkan, galerici, mobilya mağazası vb. alanların olduğu yapılarda daha geniş ticari alanlar elde etmek için dükkan sahiplerinin kolon kestikleri, son depremlerde tekrardan gündem konusu oldu.

Kolon Kesilmesi Yapıyı Nasıl Etkiler ?

 İnşaat mühendisleri, yapının mimari projelere uygun olacak şekilde uygun yerlere gerekli olduğu miktarda kolon yerleştiriyor. Hesaplar da bu kolonların bulunması durumuna göre yapılıyor. Yani bunlardan biri ortadan kaldırılırsa yapılan hesap modeli de tamamen değişiyor ve yapı o yükleri taşıyamaz hale geliyor. Önemli bir etki olan ve sistemin gerçek kapasitesini ortaya çıkaracak olan deprem yüklemesi söz konusu olduğunda kolonların eksikliği durumunda yapının da göçmesi, çökmesi kaçınılmazdır.

Yapıda Kolon Kesildiği Nasıl Anlaşılır?

Kolonlar süreklilik teşkil eden elemanlardır. Yani bir kolon zeminden veya varsa bodrumdan başlayarak en üst kata kadar süreklilik gösteren bir elemandır. Bu şekilde şüpheli kolon için kontrol yapılır da bahsedilen kolon baştan sona kadar sürekliliği görülmez ise o kattaki kolon kesilmiş demektir.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.