height="132" />
Ödeme emrine nasıl itiraz edebiliriz?

Ödeme emrine nasıl itiraz edebiliriz?

ABONE OL
Kas 6, 2023 15:23
Ödeme emrine nasıl itiraz edebiliriz?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ödeme emrine itiraz nedir ?

Ödeme Emrine itiraz; Alacaklının, icra takibi başlatmış olduğu borçludan alacaklı olduğu iddiası ile icra müdürlükleri nezdinde icra takibi başlatmakta ve borçluya ödeme emri/icra emri gönderilmektedir. Açılmış olan icra takibi kapsamında borçlu olduğu iddia edilen kişiye ödeme/icra emri gönderilir. İcra takibinde borçlu görünen kişi ödeme emrini tebliğ almasının akabinde yasal süresi içerisinde (yedi gün) borcu kabul ederek ödeyebileceği gibi iddia edildiği gibi bir borcu olmaması nedeniyle itiraz da edebilecektir.

Ödeme Emrine Neden İtiraz Edilir ?

  • Borcun zamanaşımına uğramış olması,
    • Borcun ödenmiş olması,
    • Böyle bir borcun hiç olmaması,
    • Borcun şarta bağlı olduğu ancak bu şartın gerçekleşmemiş olması,
    • Borcun vadesinin henüz gelmemiş olması,
    • Takip dayanağı bir senet ise bu senedin bedelsiz (hatır senedi) olması,
    • Borcun muaccel olmaması,
    • Alacaklının kendisine ödeme için süre vermiş olması.

Borçlu, borca itirazında gerekçe belirtmek zorunda değildir. Ancak eğer gerekçe belirtmişse belirtmiş olduğu gerekçelerle bağlı olup daha sonra gerekçesini değiştiremez veya farklı bir gerekçe daha ekleyemez.

İcra takibine itiraz etmek isteyen borçlu yasal süresi içinde bir dilekçe ile veya sözlü olarak icra dairesine itiraz edebilmektedir. Yapılan itirazın yasal süre içerisinde yapılmamış olması neticesinde borçlunun itirazı reddedilecek ve icra takibi durmayarak devam edecektir.

Borçlu, kusuru olmaksızın bir engel sebebiyle ödeme / icra emrine yasal süresi içerisinde itiraz edemezse bu itirazını engelin kalkmasının ardından 3 gün içinde yapabilir. Buna “gecikmiş itiraz” denir. Ödeme emrine itiraz icra dairesine yapılırken gecikmiş itiraz icra dairesinin bulunduğu yerdeki icra mahkemesine yapılmalıdır.

Ödeme emrine itiraz neticesinde borçlu aleyhine başlatılan icra takibi kendiliğinden duracaktır. Durmuş olan takibe karşılık alacaklı itirazın kaldırılması veya itirazın iptali yoluna başvurabilir. Borçlunun haksız yere itiraz etmesi halinde hakkında %20 oranında icra inkar tazminatı ödemesine karar verilebilir.

İyi bir hafta geçirmeniz dileğiyle

Selim Öztürk

Soru ve görüşleriniz için

hukukavcil@gmail.com

Avcıl Yapı İnşaat Ltd. Şti Hukuk Danışmanı

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.