height="132" />
İmar planlarından kaynaklanan mülkiyet hakkı Kısıtlılığı durumunda bilinmesi gerekenler

İmar planlarından kaynaklanan mülkiyet hakkı Kısıtlılığı durumunda bilinmesi gerekenler

ABONE OL
Tem 17, 2023 19:00
İmar planlarından kaynaklanan mülkiyet hakkı Kısıtlılığı durumunda bilinmesi gerekenler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hukuki el atma (Kamulaştırmama) ya da İmar Kanunundaki ifadesiyle kısıtlılık hali; taşınmazların imar planları ile kamu kullanımına (yeşil alan, dini tesis alanı, sağlık tesisi, ilköğretim tesis alanı vb.) ayrılması sonucunda maliklerin taşınmazda konut, ticaret vb. kullanımlara yönelik olarak yapılaşma imkânı bulunmaması veya mevcut yapılaşma şartlarının daha sınırlı olacak bir şekilde öngörülmesidir. Bu konuda daha çok yapılaşma yasağının bulunması durumunda sorun ortaya çıkmaktadır.

İmar planlarında kamu kullanımına ayrılan taşınmazların, malikleri tarafından kullanılamaması mülkiyet haklarının kısıtlanmasına yol açmaktadır. Bu kısıtlılık durumunun uzun yıllar devam etmesi mülkiyet hakkının ihlali anlamına gelmektedir. Fiili anlamda taşınmaza herhangi bir şekilde müdahale edilmemiş olsa da taşınmazın imar planı nedeniyle kullanılamaması hukuki el atma kabul edilmektedir. Bu durumlarda görevli mahkeme asliye hukuk mahkemeleridir.

Bu uyuşmazlıklar kamulaştırmasız el atma davalarıyla karıştırılmamalıdır. Kamulaştırmasız el atma davalarında idareler fiili olarak taşınmaza müdahale etmektedirler. Hukuki el atma davalarında ise taşınmaza fiili bir müdahale yoktur. Bir idari işlem olan imar planı nedeniyle taşınmazın kullanılamaması hukuken kısıtlanması söz konusudur.

Uygulamada 15-20 yıl süre geçmesine rağmen uygulanmayan imar planları nedeniyle taşınmazlarını kullanamayan birçok kişi mevcuttur. İdareler taşınmazları ne kamulaştırmakta, ne imar programına almakta ne de parselasyon gibi imar uygulamalarına tabii tutmaktadır.   Taşınmazda plan değişikliği yapılması da tamamen ilgili idarelerin takdirine kalmaktadır. Bu durum AİHS ek protokolün 1. maddesinde ifade edilen mülkiyet hakkının korunması kuralının ihlali anlamına gelecektir.

İmar planı ile mülkiyet hakkım ihlal edildi. Ne yapmalıyım?

Hukuki el atma hallerinde taşınmaz malikleri tarafından ilgili idareye başvurularak taşınmaza yönelik plan değişikliği, parselasyon yapılması veya taşınmazın kamulaştırılması istenebilir. Her talebin farklı bir prosedürü söz konusu olabilmektedir. Talebin reddi halinde 60 gün içerisinde isteme göre iptal ya da tazminat davası açılabilir. Danıştay’ca uzun yıllar hukuki el atma halinde bulunan taşınmazların kamulaştırılması gerektiği, mülkiyet haklarının ihlal edildiği gerekçeleriyle tazminata hükmedilmektedir. Kasım 2022 de yapılan kamulaştırma kanununda yapılan değişiklik ile bu davalar tekrar asliye hukuk mahkemelerinde görülmekte olup asliye hukuk mahkemelerince imar planlarından kaynaklanan mülkiyet kısıtlılığı durumunda davacı lehine tazminata hükmetmektedir.

Peki, bu davalarda avukat tutmak zorunlu mudur derseniz hayır tutmak zorunlu değildir ancak bu alanda uzmanlaşmış bir avukattan/hukukçudan hukuki yardım alarak bu davaları açmanızda ileride sorun yaşamamanız açısından fayda bulunmaktadır.

 

Selim Öztürk

Hukukçu

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.