DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22376822,75%
Elazığ
29°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

 
height="132" />  
Hangi Zemin Depreme Daha Dayanıklı ?

Hangi Zemin Depreme Daha Dayanıklı ?

ABONE OL
Eyl 11, 2023 13:08
Hangi Zemin Depreme Daha Dayanıklı ?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Depremle ilgili en önemli faktörlerden birisi de zemindir. Oturduğumuz evlerin temel zemininin olası bir depreme karşı dayanıklı olması hayat kurtarıcı bir etkendir.

Hangi Zemin Daha Dayanıklı ?

Hangi zeminin daha dayanıklı olduğunu bilmemiz için öncelikle ‘’rezonans’’ olayını kavramak gerekiyor. Rezonans, bilimsel bir tanım olarak şu şekilde ifade edilir; Belirli bir frekansta titreşen bir sistemin, aynı frekanstaki dış titreşimin etkisinde kalarak yüksek genlikle titreşmesi (sarsılması) olayıdır.

Bir salıncak düşünelim, salıncağı hangi kuvvet ile sallarsanız karşı tarafa gidip gelme süresi hep sabit kalır. Siz salıncağı nasıl sallarsanız sallayın, hep aynı sürede gidip geri döner. Salıncağın gidip gelme süresi frekanstır. Bu defa salıncakta bir çocuk otursun. Salıncağı hızlandırmak için uyguladığınız kuvvetin ritmi hep aynı olmak zorundadır. Salıncağın gidiş ve geliş süresiyle aynı frekansta kuvvet uygularsanız giderek hızlanmaya başlar. Sizin uyguladığınız frekans ile salıncağın kendi frekansı aynıdır.

Salıncak ile frekansta hız uygulamaya devam ettikçe daha çok sallanır ve merkez kaç kuvvetine dayanamaz ya salıncak kopar ya da salıncakta ki çocuk düşer. Depremde zeminden dolayı binaların yıkılması bu yüzden gerçekleşir. Ancak salıncağı rastgele ritmik olmayacak şekilde kuvvet uygularsak salıncak hızlanmaz ve yavaşlamaya başlar. Binalarda da rezonans etkisi oluşmaz ve yıkılmaz. Peki, hangi zeminde ?

Kayalık Zemin Özelliği

Eğer bina kayalık zeminde ise, o zemin deprem dalgalarını (frekanslarını) olduğu gibi binaya iletir. Kayalık zeminde tek bir frekans oluşur ve bu frekans binanın frekansı ile eşleşmesi çok düşüktür.

Gevşek zeminde birçok frekans oluşur ve bina ile eşleşme olasılığı yüksektir.

Sulu Zeminde ;

Sulu ve gevşek zeminde yine deprem dalgaları rezonansa girer ve sıvılaşır, binanın zemininde çökme ya da yan yatma olayı gerçekleşir. Bina ne kadar sağlam yapılırsa yapılsın, gevşek zeminin ürettiği farklı frekanstan dolayı rezonansa girerek yıkılır.

Buna göre yapılarımız için kayalık zemin daha sağlıklıdır. Gevşek ve sulu zeminler de binalar ne kadar sağlam olursa olsun yıkılma olasılığı yüksektir.

Depremsiz, sağlıklı, sevdikleriniz ile birlikte güzel günler diliyorum.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.