DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22301611,30%
Elazığ
29°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

 
height="132" />  
Depremden Bir Süre Önce Dökülen Betonun Hali

Depremden Bir Süre Önce Dökülen Betonun Hali

ABONE OL
Eyl 4, 2023 16:06
Depremden Bir Süre Önce Dökülen Betonun Hali
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Betonarme binalarda betonun homojenliği, binanın homojenliği için önemlidir. Bu yüzden hazırlanan beton santralde, beton nakil araçlarında karıştırılarak döküleceği yere taşınır. Proje çok iyi  dizayn edilmiş olsa bile, homojen olmayan bir beton dökülmesi her şeyi berbat eder, ölümcül sebepler doğurur.

Kalıbı hazır, donatısı hazır bir yapıya beton döküldükten birkaç saat sonra deprem olursa, yani henüz prizini almamış, sertleşmemiş beton aşamasında deprem gerçekleşirse kalıp içerisindeki likit beton çalkalanır ve iri malzeme, ince malzeme ayrışır. Segregasyon (ayrışma) oluşur. Bu durum betonun homojenliğini bozar.  Dökülen beton sertleşmeden deprem olursa o beton kullanılamaz, kalıptan çıkarılması ve artçı depremlerde geçtikten sonra yeniden beton dökülmesi gerekir. Artçı depremler devam ederken dökülen betonda da işlem aynıdır. Artçı depremler devam ederken de beton dökülmez.

Deprem sonrası sertleşmeyen beton kalıptan çıkarılırken donatıya zarar verilir. Dolayısıyla donatının da kaldırılıp yeniden döşenmesi gerekmektedir. Depremden sonra beton halâ likit kıvamdaysa, sertleşmemişse, yani deprem hareketinde çalkalanma kapasitesine sahipse, prizini almamışsa o beton kullanılamaz. Hava şartları, katkı maddeleri, beton sınıfları  deprem ve yapı ivmesine göre değişmesine rağmen, beton dökümünden 24 saat sonraya kadar bir deprem söz konusu ise beton sökülür, donatı değiştirilir.

Deprem bölgesinde bulunduğumuzdan dolayı, yeni yapılan yapılarda gereken bütün önlemleri almalıyız. En küçük riskli durumları bile önleme amaçlı ne gerekiyorsa yapmalıyız.

Depremsiz, sağlıklı, güzel günler diliyorum.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.