DOLAR 32,3473 0.29%
EURO 35,1240 -0.03%
ALTIN 2.309,821,44
BITCOIN 22898213,11%
Elazığ
10°

AZ BULUTLU

05:24

İMSAK'A KALAN SÜRE

Elazığ’da dut, üzüm ve cevizle hazırlanan coğrafi işaret tescilli orcik sofraları süslemeye devam ediyor

Elazığ’da dut, üzüm ve cevizle hazırlanan coğrafi işaret tescilli orcik sofraları süslemeye devam ediyor

ABONE OL
Eki 21, 2022 23:40
Elazığ’da dut, üzüm ve cevizle hazırlanan coğrafi işaret tescilli orcik sofraları süslemeye devam ediyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ela­zığ’da dut, üzüm ve ce­viz­le ha­zır­la­nan coğ­ra­fi işa­ret tes­cil­li orcik sof­ra­la­rı süs­le­me­ye devam edi­yor. Hem yerel hal­kın sof­ra­la­rı­nı süs­le­yen hem de ithal edi­len coğ­ra­fi tes­cil­li or­ci­ğin bu sene artan ürün ma­li­yet­le­ri ne­de­niy­le fi­ya­tı da arttı.

Ela­zığ’da kışın vaz­ge­çil­mez ürün­le­ri ara­sın­dan yer alan ve 2015’te coğ­ra­fi tes­cil alan ‘orcik’ tüm gü­zel­lik­le­riy­le tez­gah­la­rı süs­lü­yor.
Zorlu bir üre­tim sü­re­cin­den geçen orcik sof­ra­la­ra gel­mek için üre­ti­ci­le­ri yoğun mesai har­cı­yor. Top­la­nan üzüm­ler, özel ha­vuz­da ezil­dik­ten sonra elden edi­len suyu bir süre bek­le­ti­le­rek, odun ate­şin­de kay­na­tı­lı­yor. Beyaz top­rak­la ma­ya­lan­dık­tan sonra şıra ve un ek­le­ne­rek bu­la­maç ha­li­ne ge­le­ne kadar kay­na­tı­lı­yor. İpe ge­çi­ri­len ce­viz­ler bu bu­la­ma­ca ba­tı­rı­la­rak gü­neş­te ku­ru­ma­ya bı­ra­kı­lı­yor. Böyle uzun ve me­şak­kat­li bir sü­reç­ten geçen orcik sof­ra­la­rı süs­lü­yor.
Ela­zığ ka­pa­lı çar­şı­da yö­re­sel ürün­ler satan esnaf or­ci­ğin için­de bu­lu­nan mal­ze­me­si­ne göre fi­ya­tı­nın de­ğiş­ti­ği­nin al­tı­nı çi­ze­rek “Şuan için­de­ki mal­ze­me­ye göre de­ği­şi­yor. Misal dut­tan ya­pı­la­nı var. Dut­tan ya­pı­la­nın için­de­ki ce­vi­ze göre 60 li­ra­dan baş­lar 80 li­ra­ya kadar de­ği­şir bunun fi­ya­tı. Üzüm­le ya­pı­lan var üzüm de­di­ği­miz se­zon­luk­tur. Onu be­lir­li bir se­zon­da bu­lur­sun de­vam­lı bu­la­maz­sın. Biraz pa­ha­lı­dır dut ürü­nü­ne göre. Üzü­mün fi­ya­tı da 100 ile 190 arası de­ği­şi­yor. Dut or­ci­ği bu sene 80 li­ra­dan sat­tık. Üzüm or­ci­ği­ni de 160 li­ra­dan sat­tık.” Dedi.
Üzüm or­ci­ği­nin be­lir­li bir se­zo­nu olu­ğu­nu ve her zaman ta­ze­si­nin bu­lun­ma­ya­ca­ğı­nı söy­le­yen esnaf “Dut ürünü her zaman yeni mah­sul ge­li­yor. Üzüm de baş­la­dı. Üzü­mün so­nu­na da gel­me­ye baş­la­dık yavaş yavaş bi­ti­yor. En çok dut or­ci­ği sa­tı­lı­yor. Yaz ay­la­rın da daha fazla gi­di­yor.” İfa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
Taze or­ci­ği an­la­ma­nın püf nok­ta­la­rı­nı söy­le­yen esnaf “Or­ci­ğin taze ol­du­ğu­nu için­de ki ce­viz­den an­lar­sı­nız. İçinde ki ce­viz­den ağır koku ge­li­yor mu ya da tat ola­rak ağır­laş­mış mı ondan an­lar­sı­nız.” Dedi.
Tüm dün­ya­da kriz ol­du­ğu­nu bu du­ru­mun her­kes gibi ken­di­le­ri­ni de et­ki­le­di­ği­ni söy­le­yen esnaf “Eko­no­mik ola­rak evet zor gün­ler ge­çi­ri­yo­ruz. Çünkü Dün­ya­mız yavaş yavaş de­ği­şi­yor. Bu sa­de­ce Tür­ki­ye’ye özgü bir şey değil. Tüm Dünya’da bir kriz var ve bu bizi de et­ki­li­yor.” Şek­lin­de ko­nu­şa­rak söz­le­ri­ni nok­ta­la­dı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.