DOLAR 32,3787 0.16%
EURO 34,9637 -0.34%
ALTIN 2.324,200,22
BITCOIN 2259752-0,63%
Elazığ

AÇIK

13:15

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Ustalık belgesi nedir, nasıl alınır? 

Ustalık belgesi nedir, nasıl alınır? 

ABONE OL
May 20, 2022 09:54
Ustalık belgesi nedir, nasıl alınır? 
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ustalık belgesi iş akdinin devam etmesi ve terfi için gerekli olan belgelerden biridir. İş yeri belgesini kazanmak için ilk olarak kişinin belirli eğitimlerden başarı ile geçmesi gerekmektedir. Milli eğitim bakanlığına başvuruda bulunan kişiler ustalık belgesi için talep oluşturmaktadır.

Talep edilen konu ve belge üzerinde kişiye özel bir gün verilerek belge basımı ve teslimi gerçekleşmektedir. Ustalık belgesi tüm meslek grupları için kullanıma uygun şekilde düzenlenmektedir.

Ustalık Belgesi Nedir ve Nasıl Alınır?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan ve teslim edilen belgelerden biri ustalık belgesidir. Ustalık belgesi kişinin kendi mesleği için belirli bir süre eğitim almasının akabinde verilmektedir. Verilen belge terfi niteliği taşımaktadır. Aynı zamanda ustalık belgesi ile kişiler kendi iş yerlerini de açma hakkına sahip olmaktadır.

Ustalık belgesi almak için gerekli bilgilerin de milli eğitim bakanlığına iletilmesi gerekmektedir. Bu belgeyi almak isteyen kişiler bakanlığa başvuruda bulunmaktadır. Bu iş için eğitim aldığını ve başarı gösterdiğini beyan etmektedir.

Ustalık belgesi almak için ilk olarak bu belge üzerinde hak elde etmek gerekmektedir. Yapılan başvurunun incelenmesi ve işleme alınması için ilk olarak belge için talep ve kayıt formları doldurulmaktadır. İşinde başarıya ulaşmak isteyen kişiler çıraklık, kalfalık ve son olarak ustalık eğitimlerinden geçmektedir.

Bu eğitimler sonunda başarı gösteren kişilere son rütbe olan ustalık belgesi verilmektedir. Ustalık belgesini Milli Eğitim Bakanlığı vermektedir. Bu nedenle kişiler bakanlığa internet üzerinden online başvuruda bulunarak belge talebi oluşturmaktadır.

Ustalık Belgesi Kaç Günde Alınır?

3308 sayılı kanun gereğince kişiler mesleğinde ilerleme kaydetmek için ustalık belgesi oluşturmaktadır. Bu belgenin alınmasına yönelik belirli eğitim süreçleri bulunmaktadır. Kişi almış olduğu eğitimler sonunda bu belgeyi kazanmayı hak etmektedir.

Belge talep süresi ve teslim edilme süresi de yoğunluğa göre değişiklik göstermektedir. Belgeler yaklaşık 1 ay yani 30 gün içerisinde çıkmaktadır. Aynı zamanda kişilerin ustalık alanında eğitimden geçmesi ve başarıya ulaşması da bu eğitimlere yönelik belirli bir süre istemektedir.

Hem mal hem de belirli bir hizmet alanı için ustalık belgesi alınabilmektedir. Bu belgeler 30 gün ila 45 gün arasında çıkarak teslim edilmektedir. Belge teslim süreleri yoğunluğa göre de değişiklik göstermektedir. Alınan usta belgesi sayesinde pek çok kişi kendi iş yerini açarak işinde ustalık rütbesi almaktadır.

Pek çok farklı meslek grubu için ayrı ustalık belgesi bulunmaktadır. İşinde ilerleme kaydetmek isteyen kişiler ustalık belgesi ile rütbesini büyütmektedir. Ustalık belgesi milli eğitim bakanlığı tarafından hazırlanarak verilmektedir. Gerekli eğitimlerden başarı ile geçmiş olan kişiler milli eğitim bakanlığı tarafınca ustalık belgesi almaktadır. Alınan ustalık belgesi ile iş yeri açma ya da terfi etmek mümkündür. Ustalık belgesi iş alanında ilerleme kaydetmek için en çok istenen belgelerden biri olarak milli eğitim tarafından verilmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.