DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22343730,68%
Elazığ
26°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

 
height="132" />  
Marketlerde 5 litrelik ayçiçeği yağı tükendi..

Marketlerde 5 litrelik ayçiçeği yağı tükendi..

ABONE OL
Mar 13, 2022 09:10
Marketlerde 5 litrelik ayçiçeği yağı tükendi..
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Vatandaşın yağ paniği: 5 litre ayçiçek yağı fiyatı 200 lirayı aştı!

Marketlerde 5 litrelik ayçiçeği yağı tükendi..

 Rusya-Ukrayna arasında yaşanan savaş, Türkiye’de yağ krizinin çıkmasına neden oldu. Ayçiçeği yağında arz sıkıntısı ve zammın beklendiği haberleri üzerine tüketiciler yağ almaya koştu. İstanbul’da birçok zincir markette saatler içinde 5 litrelik ayçiçeği yağları tükendi.

Rusya-Ukrayna savaşının etkileri Türkiye’ye yansımaya başladı. Ayçiçeği yağında arz sıkıntısı haberleri üzerine tüketiciler yağ almaya yöneldi. İstanbul’da birçok zincir markette saatler içinde 5 litrelik ayçiçeği yağları tükendi. Hemen her tüketicinin kasadan yağ geçirmesi dikkat çekti. Diğer yandan raflarda 2 ile 3 litrelik ürünlerin bulunduğu gözlendi.

Ham ayçiçeği ithalatının büyük çoğunluğu yapıldığı Rusya ve Ukrayna’dan devam eden savaş nedeniyle yüklemelerin durması ve yükleme yapılan gemilerin çıkışına izin verilmemesi nedeniyle Türkiye’ye ham yağ ithalatı durdu. Sektör temsilcilerin Türkiye’nin stoklarında market rafları dahil olmak üzere 1-1.5 aylık yağ kaldığı açıklamaları medyada gündem olmasıyla birlikte tüketicileri yağ alımına yöneltti. Marketlerde 2 adetten fazla 5 litrelik yağ satış yapılmazken, markasına ve markete göre fiyatları 139 ile 180 lira arasında satışa sunuluyor.

15 GÜNLÜK SATIŞ BİR GÜNDE YAPILDI

KİMSE DIŞ GÜÇLERE BAĞLAMASIN

Emekli Ali Haydar Çelik, Rusya dan ithal edilen ham yağ gemilerinin durdurulmasıyla yağ kuyruklarının oluştuğunu belirterek, “En fazla 2 adet yağ veriyorlar. Çok kısa bir sürede 5 litrelik yağ 200 liranın üzerine çıkar. Önümüzdeki aydan itibaren ciddi bir yağ sıkıntısı çekeriz. Büyük bir ihtimalle bu açığı Çin’den karşılamaya çalışacaklar. Karşılasalar bile müthiş yağ zamları ülkemizi bekliyor. Ağustos ayında yeni hasat Adana’da başlayıncaya kadar durum vahim. Acilen ayçiçek üretimi teşvik edilmeli. Dış güçlere bağımlılık ortadan kaldırılmalıdır. Bu tablo kendi yarattığımız bir tablodur. Kimse dış güçlere ve savaşa bahane aramasın” şeklinde konuştu.

ZAMDAN ÖNCE YAĞ ALDILAR

Yağ alanlardan emekli Kadir Kocabıyık, “Yağa zam geleceğini duydum. Zamdan önce yağ almak istedim. Vatandaşlar 2’şer 3’er tane alıyordu. Onları gördüm, ben de aldım. Aslında evde yağım vardı. Ona rağmen 5 litre daha aldım. Reyonlar boşalmış durumda. Son yağlar, yetişen alıyor. Bu yağlar Rusya’dan mı geliyormuş? Bizim Tekirdağ’da yetişen ayçiçeğine ne olmuş?” dedi.

10 LİTRE YAĞ 3-4 AY DAYANIR

2 tane 5 litrelik yağ alan Levent Yıldız, “Yağa yüzde 40 zam geleceği söyleniyor. Bu nedenle tedbirimiz aldık. Kişi başı 2 tane veriliyor. Bu nedenle 2 tane aldım. Bu yağlar en fazla 3-4 ay dayanır. Çoğu markette yok. Bu markette de çok az kalmış” ifadelerini kullandı.

SINIRLI VERİYORLAR

Aynur Balaban, “Zam geleceğini duyduk. 5 litrelik yağın 200 liranın üzerine çıkacağı söyleniyor. Hiçbir yerde yağ bulamadık. Bütün Eskişehir’i gezdik ve sonunda Tarım Kredi Kooperatifi mağazasında bulduk. 4 tane alabildik. Sınırlı veriyorlar. Arkadaşımla birlikte 2’şer tane aldık. Sanki Türkiye’de savaş çıktı” şeklinde konuştu.

HERKES ALIYORDU BEN DE ALDIM

Türkan Karacı yağa ihtiyacı olmadığı halde yağ aldığını ifade ederek, “Herkes alıyordu ben de aldım. Kıyamet kopacak sanki. Ben başka bir marketten 4 litresini 116 liraya aldım. Neden daha önce bir duyuru yapmadılar ki yağ sıkıntısı yaşanacağı yönde. Baksanıza millet kuyruklarda bekliyor” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.