Eğitim Sen, Öğretmenlik Mesleği Kanunu’na (ÖMK) yönelik eleştirilerini sürdürerek, bu kanunun eğitim bileşenlerinin görüşleri alınmadan hazırlandığını ve öğretmenlerin taleplerini göz ardı ettiğini belirtti.
Sendika, Millî Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) itirazları dikkate almayarak, kanunun ilk 22 maddesinin tüm eleştirilere rağmen kabul edilmesini eleştirdi. Eğitim Sen’e göre, ÖMK öğretmenlerin ekonomik, sosyal ve mesleki sorunlarına çözüm üretmiyor, aksine meslek itibarını zayıflatıyor ve çalışanlar arasında eşitsizliği derinleştiriyor.
Sendika, kanunda uzman öğretmen ve başöğretmen unvanları gibi ayrımları kabul etmediklerini vurgularken, öğretmenlerin kıdem yılına göre ücretlendirilmesi gerektiğini savunuyor. Ayrıca, sözleşmeli ve ücretli öğretmenlik gibi güvencesiz istihdam biçimlerinin yaygınlaştırılmasını eleştiriyor. Eğitim Sen, kanunun öğretmenlerin sosyal ve mesleki haklarını görmezden geldiğini, meslek güvencesi sağlamadığını ve öğretmen yetiştirme sisteminde ciddi bir gerilemeye yol açacağını ifade ediyor.
Öğretmenlerin mesleki gelişimlerinin sadece MEB tarafından belirlenen hazırlık eğitimine dayandırılmasını reddeden sendika, Milli Eğitim Akademisi’ni kabul etmeyeceklerini belirtiyor. Ayrıca, öğretmenlere yönelik disiplin hükümleri ile baskılanmak istemediklerini ve özel sektörde çalışan öğretmenlerin de ücretlerinin güvence altına alınmasını talep ediyorlar. Eğitim Sen, ILO ve UNESCO’nun “Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi” belgesinin esas alınarak adil ve kapsayıcı bir meslek kanunu hazırlanması gerektiğini dile getiriyor.
GÜNDEM
2 gün önceGÜNDEM
4 gün önceGÜNDEM
5 gün önceULUSAL
9 gün önceGÜNDEM
11 gün önceGÜNDEM
15 gün önceULUSAL
16 gün önce