Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen), 26 Nisan 2024 tarihinde Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından onaylanan ve “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” adıyla duyurulan yeni eğitim müfredatına sert tepki gösterdi.
Eğitim-Sen’in Genel Merkezi tarafından yapılan basın açıklamasında, müfredatın laik ve bilimsel eğitimi hedef aldığı, sürecin aceleye getirildiği ve ciddi bir hazırlık yapılmadığı eleştirildi.
Eğitim-Sen, müfredatın sadece bir hafta içinde görüş ve önerilere açıldığını, gelen tepkiler üzerine bu sürenin on güne çıkarıldığını, ancak bu sürecin ciddiyetsiz ve formalite icabı yürütüldüğünü belirtti. Müfredatın hazırlık aşamasında 1000 kişiyle çalışıldığı ve birçok çalıştay düzenlendiği iddialarına rağmen, bu çalışmaların kimler tarafından ve nerede yapıldığına dair bilgi verilmediği ifade edildi. Bakan Tekin’in 67 bin 284 öneri ve görüş aldıklarını söylemesine rağmen, bu görüşlerin nasıl değerlendirildiği konusunda herhangi bir açıklama yapılmadığı belirtildi.
Yeni müfredatın hızla Talim ve Terbiye Kurulu’ndan geçirilip onaylanması sürecin kurgu olduğunu ortaya koyduğunu savunan Eğitim-Sen, bu durumu kabul edilemez bulduklarını ve ülkenin eğitim müfredatının tüm bileşenler, akademisyenler, eğitim uzmanları, sendikalar ve fakültelerle birlikte hazırlanması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, bu süreçte ihtiyaç analizi, değişim gerekçesi ve eğitim programı hazırlama tekniklerinin uygulanmadığını, pilot uygulama yapılmadan müfredatın yeni eğitim-öğretim yılında uygulanacağının duyurulduğunu belirtti.
Eğitim-Sen, müfredatın içeriğiyle ilgili olarak şu eleştirileri sıraladı:
Eğitim-Sen, Milli Eğitim Bakanı ve iktidara seslenerek, müfredatın derhal geri çekilmesini talep etti ve taleplerinin dikkate alınmaması durumunda meşru eylemlerini tüm ülke genelinde yayacaklarını açıkladı.
SİYASET
21 saat önceULUSAL
2 gün önceGÜNDEM
7 gün önceGÜNDEM
9 gün önceGÜNDEM
10 gün önceULUSAL
14 gün önceGÜNDEM
16 gün önce