height="132" />
Türkiye’de de aşamalı normalleşmeye geçiş adımları planlanıyor

Türkiye’de de aşamalı normalleşmeye geçiş adımları planlanıyor

ABONE OL
Şub 25, 2022 19:25
Türkiye’de de aşamalı normalleşmeye geçiş adımları planlanıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Koronavirüsle mücadele tüm hızıyla devam ederken, Avrupa başta olmak üzere pek çok ülke aşılamanın meyvelerini almaya başladı. Kısıtlamalar yavaş yavaş kaldırılırken, Türkiye’de de aşamalı normalleşmeye geçiş adımları planlanıyor. İlk hamle olarak da açık havada maske zorunluluğunun kaldırılması bekleniyor. 

Maske takarak geçirdiğimiz günler yavaş yavaş bitiyor. Avrupa’da koronavirüse karşı aşılama çalışmalarının başarılı sonuçları sonrası normalleşme adımları atılmaya başlandı. Pek çok ülkede maske zorunluğu ve seyahat sınırlamaları kaldırılırken, pozitif vakalar için karantina uygulamasına da son verildi. Türkiye’de de vaka sayılarının son durumuna bakılarak aşamalı normalleşme planı masada.

ZORUNLULUĞU BİTİYOR 

Normalleşme adımlarının ilkinin maske konusunda olması bekleniyor. Plana göre şehir içi ve şehirlerarası toplu taşımalar ile kapalı alanlarda maske zorunluluğu bir süre daha devam edecek. Ancak bahar aylarından itibaren bu tedbirin bireysel tercihe bırakılacağı belirtiliyor. Açık havada ise maske mecburiyetinin tamamen kaldırılacağı ifade ediliyor.

Türkiye Gazetesinde yer alan habere göre; bir süredir pozitif vakaların temaslılarına karantina zorunluluğu uygulanmıyor ve belirtisizlere test yapılmıyordu. Bu uygulama aynı şekilde devam edecek. Önümüzdeki süreçte ise sadece ‘hasta’ olarak nitelendirilenlere test yapılması tartışılıyor. Salgınla ilgili yapılan değerlendirme toplantılarında “Bundan sonra risk gruplarını ve 65 yaş üstünü önemseyen ve önceleyen bir politika izlenerek, diğer bütün alanlarda normale dönüş planlanacak. Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte bizde de rahat bir döneme geçilecek. Burada üzerine gidilmekten vazgeçilmeyecek tek konu, 65 yaş üstü eksik aşılılar, aşısızlar ve risk gruplarıdır” görüşü dile getirildi. Uzmanlara göre mevcut önlemler bahar aylarına kadar devam ederse problem büyük ölçüde aşılmış olacak.

KORONAVİRÜS SALGINI HIZ KESTİ 

Türkiye’de son bir haftadır vaka yayılım hızında yavaşlama gözleniyor. Aktif vaka sayısında da hızlı bir düşüş yaşanıyor. 850 bin sınırına dayanan aktif vaka bir hafta içinde 750 binin altına geriledi. Testlerin pozitif çıkma oranı da uzun bir aradan sonra yüzde 16 seviyesine düştü. Öte yandan, 65 yaş üstü ve risk gruplarında kullanılmaya başlanan Covid ilacı Molnupiravir’in Türkiye’de üretimine hız verildi. İlacın Covid hastalarında kullanımı ile birlikte hastane yüklerinin daha da azalması bekleniyor.

KORONAVİRÜS SALGININDA GÜNLÜK VAKA SAYISI 86 BİN 70 OLDU 

Sağlık Bakanlığı, ‘Günlük Kovid- 19 Tablosu’ verilerini açıkladı. Son 24 saatte yapılan 463 bin 335 testte 86 bin 70 vaka tespit edildi. 271 kişi hayatını kaybederken, 98 bin 199 kişinin de tedavisi ve karantinası sona erdi.

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı ‘Günlük Kovid- 19 Tablosu’ verilerine göre; son 24 saatte yapılan 463 bin 335 testte 86 bin 70 vaka tespit edildi. Koronavirüs nedeniyle 271 kişi hayatını kaybederken, 98 bin 199 kişinin de tedavisi ve karantinası sona erdi. 18 yaş ve üzeri nüfusun aşılanması verilerinde 1’inci doz Türkiye ortalaması yüzde 92,87, 2’nci doz ortalaması yüzde 84,98 olarak ölçüldü. Ayrıca, 1’inci dozda 57 milyon 643 bin 606, 2’nci dozda 52 milyon 746 bin 699 ve 3’üncü dozda 26 milyon 817 bin 259 olmak üzere toplam 145 milyon 128 bin 369 aşı uygulandı.

En az 2 doz aşı olan kişi sayısının en yüksek olduğu iller; Osmaniye, Ordu, Amasya, Muğla, Kırklareli, Çanakkale, Eskişehir, Balıkesir, Zonguldak ve Manisa olurken, 2 doz aşı yapılan kişi sayısının en düşük olduğu iller ise Şanlıurfa, Batman, Siirt, Diyarbakır, Bingöl, Muş, Mardin, Bitlis, Ağrı ve Elazığ oldu.

‘KENDİMİZİ KORUYALIM’ 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Varyantın güçlü olduğu, aşınınsa bulunmadığı veya yaygınlaşmadığı dönemde Covid-19, sağlıklı ve genç kişilerde de ölüm sebebi olabiliyordu. Bu dönemdeyse kayıplarımızı genellikle 65 yaş üstünden, hâlihazırda bir veya birden çok hastalığı olanlardan veriyoruz. Kendimizi koruyalım.” ifadelerini kullandı.

KORONA VİRÜSÜN HAYATIMIZIN BİR PARÇASIYMIŞ GİBİ DAVRANILIYOR 

Elazığ’da yaşayan vatandaşların Korona virüsü normal bir salgın olarak değerlendirdiğini düşünen Koray Koçyiğit de, pandemi kurallarına uymayan vatandaşlara tepkili olduğunu dile getirdi. Koçyiğit, şunları kaydetti:
“Vaka sayısındaki artışın sebebi kimsenin sosyal mesafeye dikkat etmemesinden kaynaklı. Sanki Korona virüsün hayatımızın bir parçasıymış gibi davranılıyor. Ben bundan rahatsızlık duyuyorum. Kimse maske takmıyor. Pandemi kurallarına dikkat edilmiyor. Bu kurallar her yerde yazılıyor. İnsanlar biran önce kurallara uyması lazım. Artık şu korona virüsten kurtulalım”

AŞIDAN SONRA HERKES KENDİNİ SALDI 

Necla Türk, ”Kimse kurallara uymuyor, maske takmıyorlar, aşı olduk diye rehavete kapıldılar. Aşıdan sonra herkes saldı kendini. Doğum günleri, mevlitler, ev oturmaları gibi toplu yerlerde kimse tedbirlere uymadı. Bu yüzden vakalar arttı” dedi.

Zülal Köse de “Önemli olan maske ve mesafe buna dikkat etmeliyiz. Maskemizi takmalıyız, hijyende çok önemli bu konuda. Artık insanlarda maskeden sıkıldı kurtulmak istiyorlar. Aşı olduk ama yine virüse yakalanıyoruz. İnsanlarda bir rahatlama var, kimse maskesini takmıyor, sokaklar çok kalabalık. Amasya özellikle kalabalık ortamlarda maskemizi çıkarmamamız lazım” diye konuştu

‘BİRAZ COVİD-19’UN BİLİNCİNDE OLMALIYIZ’ 

Toplumda kimsenin maskeye dikkat etmediğini kaydeden Tuncay Çuhadar da  “Bir Elazığlı olarak vaka artışında birinci sırada olmaktan çok üzüntü duyuyorum. Toplum olarak biraz millet bu koronadan sıkıldı mı bilmiyorum. Hiç kimse maske, mesafe ve hijyen kurallarına dikkat etmeliyiz. Dikkatli olmalıyız aslında. Toplumda kimse maskeye dikkat etmiyor. İnsanlar çeşitli etkinliklerde bir araya gelerek koronayım unutuyorlar. Biraz kornanın bilincinde olmalıyız” şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.