height="132" />
TÜRK ROBOT OYUNU

TÜRK ROBOT OYUNU

ABONE OL
Nis 2, 2021 16:27
TÜRK ROBOT OYUNU
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bu gördüğünüz otomatik bir satranç oyunu, satranç oynayan bir Robot.

İngilizce TURK CHESS ROBOT

Fransızca TURK MÉCANIQUE

Bu mekanik “Türk Robot Oyuncu” ilk defa, 18’inci yüzyılda,  1770 yılında Macar asıllı Johann Wolfgang von Kempelen adlı bir Avusturya’lı tarafından icat edildi. 1854 yılında çıkan bir yangında ise yok oldu. Bu zamana kadar geçen süre içerisinde Amerika ve Avrupa’da farklı ülkelerde yaklaşık 84 yıl aralarında Napoléon Bonaparte, Rus Catherine2 ve Benjamin Franklin gibi ünlü devlet adamlarına karşı dahi oynayarak kazanan taraf daima TÜRK oluyor.

Türk robot; yarışma yapılacak salonda oyuna başlamadan önce bir sihirbaz sunumuyla seyircilere tanıtılıyor. Önde görünen kapaklar açılıyor, makinenin mekanik bölümleri dahil her yer gösterilerek seyirciler inandırılıyor, sonra oyun başlıyor.

Bu robot oyuncu günümüzde insana karşı oynayan yapay zeka bilgisayar oyununun benzeri, şimdiki yapay zeka bilgisayar oyunlarının atası da diyebiliriz.

Nasıl çalışıyor?

Dolabın arka kısmında boş olan bölüme satranç oyununu çok iyi bilen dahi bir cüce insan yerleştiriliyor. Cüce içeriden masanın üzerinde satranç oynanan alanı görüyor ama üstteki oyuncu dolabın içerisindeki kişiyi görmüyor. Cüce içeriden dolabın başında duran insana benzeyen mankenin kolunu mekanik olarak kullanarak hamlelerini yapıyor rakibini yeniyor. Oyuncu rakibine göre bir makineye karşı oynuyor. Gerçekte ise gizlenmiş bir dahi oyuncu insana karşı oynuyor ve bu olay dünya basınında yer alıyor.

Türk Milletinin adını anmayanlar anmasın, bu yüce millete 6 buçuk milyar insan TÜRK diyor…

Saygılarımla…

SÜLEYMAN EFE KOCAZEYBEK
Yazarın Tüm Yazılarını Görmek İçin TIKLAYINIZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.