DOLAR 34,0473 -0.05%
EURO 38,1050 0.31%
ALTIN 2.811,560,33
BITCOIN 21116652,61%
Elazığ
21°

KAPALI

13:04

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

   
   
MAZLUM COĞRAFYALARDA 2020

MAZLUM COĞRAFYALARDA 2020

ABONE OL
Nis 2, 2021 16:25
MAZLUM COĞRAFYALARDA 2020
0

BEĞENDİM

ABONE OL
 

Doğu Türkistan
Çin zulmü altında hayatta kalma mücadelesi veren Doğu Türkistan’da 2020 oldukça zor geçti. Çin devletinin asimilasyon politikaları ile yüz yüze kalan Doğu Türkistan halkına, Çinli memurlar ile evlerini paylaşma mecburiyeti getirildi. Bu olay tüm dünyada tepkiyle kaşılandı.

Arakan
Myanmar zulmünü şiddetli bir şekilde hisseden Arakanlı Müslümanlar, Bangladeş’e göç ediyor. Arakanlı Müslümanlar’ın sayısının ülkede giderek artması üzerine Bangladeş tarafından Bhasan Char Adası’na yeni bir yaşam alanı kuruldu. Arakanlı Müslümanlar bu adaya taşınıyor, ancak adanın sel baskınına karşı savunmasız olduğu belirtiliyor.
Öte yandan, Myanmar’da budistlerin Müslümanlar’a yönelik etnik temizlik çalışmaları devam ediyor.

Keşmir
Hindistan’ın Cammu Keşmir bölgesinde yaşayan Müslümanlar, Pakistan tarafını tercih ediyor ve bu sebeple sık sık Hint askerlerine karşı bölgede ayaklanmalar oluyor. Cammu Keşmir’de bu yıl Hint güvenlik güçleriyle direnişçiler arasında yaşanan çatışmada 474 kişi hayata gözlerini yumdu.

Afganistan
Afganistan’dan Taliban ile Afgan yönetimi sırasındaki görüşmeler sonuçsuz kaldı. Öte yandan Afgan devlet görevlilerine karşı sık sık bombalı saldırı düzenlendi. Bu saldırıları üstlenen olmadı. 2020 yılı, Afganistan için anlaşmazlıklar ve patlamalarla dolu bir yıl oldu.

 

Filistin
Filistin için bu yıl da İsrail baskısı altında geçti. Filistinler’e ait pek çok yeri işgal eden İsrail, Mescid-i Aksa’ya yönelik saldırılara da devam etti. Filistin açısından 2020’ye damga vuran gelişmeler ise bazı Arap ülkelerinin İsrail ile normalleşme sürecini başlatması oldu.

Yemen
Yemen’de 6 yıldır devam eden iç savaş bu yıl da sürdü. Ülkede ekonomik durumun zora girmesi sebebiyle protestolar başladı.
Öte yandan, Yemenliler yeni yönetimin 6 yıldır süren savaşı bitirmesi konusunda ümitliydi. Yeni yönetim üyelerinin, geldiği uçağın inişiyle eşzamanlı gelişen patlamalar, ülkede oluşan olumlu havayı da bozdu.

Kırım
Kırım’da Rus işgali devam ederken, Kırım halkı bu duruma karşı tepkisini fırsat bulduğu her ortamda dile getiriyor. Son olarak Rus ordusunun Kırımlı gençleri zorla askere almaya çalıştığı iddiaları gündeme geldi.

Çeçenistan
Halkın tepkisine rağmen Çeçenistan’da Rusya etkisi devam ediyor. Mevcut Çeçen yönetimi Rusya’nın atanmış memuru gibi davranmaya devam ediyor.

Mısır
Mısır’da yönetimi zorla ele geçiren Sisi, asıl düşman olarak ülkedeki muhaliflerini görüyor olacak ki, askeri geçit törenin silahları ve araçları değil, bizzat askerleri geçirdi. Bu tören dış ülkelere değil içerideki muhaliflere mesaj olarak nitelendirildi. Bu arada kendisinin askerlere hitap ederken kurşun geçirmez camın arkasında konuşması, korkusunun geldiği noktayı gözler önüne serdi.

Patani
Tayland’ın güneyindeki Patani ilinde yaşayan Malay Müslümanları, yıllardır kültürleri ve inançları sebebiyle baskı görüyor. Malezya kökenli Müslümanlar’ın bölgede budist Tayland yönetiminin alanı içerisinde yer alıyor ve Asya’nın Filistin’i olarak nitelendiriliyor. Daha önce katliamların yaşandığı bölgede bu yıl, önceki yıllara göre nispeten daha sessiz geçti.

Suriye
Suriye, 2020 yılını daha önceki yıllara göre biraz daha sakin geçirdi. Suriye’de 2011’den bu yana devam eden çatışmalarda en az ölüm 2020’de kaydedildi.

Karabağ
Karabağ’da Ermenistan – Azerbaycan savaşının ilk kıvılcımları 27 Eylül’de yandı. Savaş iki aydan biraz fazla sürdü ve 1 Aralık’ta Ermenistan yenildiği kabul etti. 30 yıl sonra Karabağ’da büyük bir alan Ermenistan güçlerinden temizlendi.

İstanbul Boğazı ve Haliç daha önce birçok kez dondu.

Bunlardan biri de 9 Şubat 1921 yılında yaşandı.

Yine bu tarihten çok daha önce İstanbul sularında donma olayları meydana geldi. Haliç, o tarihte yaşanan şiddetli ve dondurucu soğuk nedeniyle buzla kaplandı.

4 Ocak 1755 tarihindeki Haliç’in buz tutması da bunlardan bir diğeriydi.

Söz konusu olay 266 yıl önce olduğu için elimizde bir fotoğraf yok, ancak görmüş olduğunuz bu fotoğraflar 1954 kışına ait.

23 Şubat 1954 tarihinde çıkan gazeteler, İstanbul’da kar yağışının etkili olduğunu ve şehri felce uğrattığını yazıyordu.

Ertesi gün olacaklar ise daha ilginçti.

Romanya’dan Karadeniz’e dökülen Tuna Nehri’nden kopan buzlar, 24 Şubat’ta Boğaz’ın girişine ulaştı.

Öyle ki; 500 metrekarelik alanı kapladı. Aynı akşam buz parçaları Boğaz’dan içeri girmeye başladı. 2021’in mazlum coğrafyalara umut olmasını diliyoruz.

Görüşmek Dileğiyle …

AV. KEMAL ÇELEBİ

Yazarın Tüm Yazılarını Görmek İçin TIKLAYINIZ

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.