DOLAR %
EURO %
ALTIN 2.309,331,41
BITCOIN 22856412,93%
Elazığ
12°

KAPALI

05:24

İMSAK'A KALAN SÜRE

JOE BIDEN’LI AMERİKA

JOE BIDEN’LI AMERİKA

ABONE OL
Nis 2, 2021 14:39
JOE BIDEN’LI AMERİKA
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Beyaz Saray‘ın yeni Sözcüsü JenPsaki, Joe Biden’ın yeni döneminde salgını yenmeye odaklandığının altını çizdi.

ABD Başkanı Biden’ın yemin ederek göreve başlamasının ardından, yeni Beyaz Saray Sözcüsü JenPsaki bir basın toplantısı düzenledi.

Biden’ın bugün 15 kararname imzalayarak, Trump dönemindeki birçok politikayı geri çevirdiğini anımsatan Psaki, eski yönetim döneminde bazı Müslüman ülkelere uygulanan seyahat kısıtlamasını “zenofobik” olarak nitelendirdi.

ABD’nin yeni kararnamelerle Dünya Sağlık Örgütüne de döndüğünü belirten Psaki, “Doktor AnthonyFauci, yarın DSÖ’nün online olarak düzenleyeceği programda, ABD delegasyonuna başkanlık edecek.” ifadesini kullandı.

Psaki, basınla da iyi ilişkiler kuracağını ve şeffaf olacağını vurgulayarak, “Dezenformasyonu durdurmanın en iyi yolu bilgi paylaşımıdır.” değerlendirmesinde bulundu.

Biden’ın yabancı ülke liderlerinden kiminle görüşeceği sorusu üzerine ise Psaki, “Biden, ilk yabancı lider ile görüşmesini Kanada Başbakanı JustinTrudeau ile cuma günü gerçekleştirecek.” ifadesini kullandı.

ABD’nin dış politikada etkin rol oynayacağını anlatan Psaki, “ABD küresel masaya geri dönüyor.” dedi.

Psaki, Biden’ın Kovid-19 teşvik paketi için de etkin rol oynayacağına işaret ederek, “Biden’ın her sabah uyandığında ve her akşam uyuduğundaki önceliği, Kovid-19 pandemisini kontrol altına almaktır.” diye konuştu.

Senatoda Donald Trump’a yönelik devam eden azil soruşturmasına ilişkin ise Psaki, bu durumu Senatoya bıraktıklarını aktardı.

Psaki, 6 Ocak’taki Kongre baskınının ardından, Biden’ınTrump’ı sorumlu tutup tutmayacağının sorulması üzerine, “Bu durumu Kongreye bırakıyoruz.”

ABD Başkanı Joe Biden, göreve başlama törenlerinin bitmesinin ardından vardığı Beyaz Saray’da Oval Ofis’e girerek Trump döneminde sıkça tartışılan politikaları geri çevirmeye yönelik ilk kararnamelerini imzaladı.

ABD Başkanı Biden, ilk olarak, federal bina ve yerleşkelerde Kovid-19 nedeniyle maske takılmasını zorunlu kılan bir karara imza attı.

İklim değişikliğiyle mücadeleyi öncelikleri arasına alan Biden, küresel ısınmayı inkar eden Trump’ın çekildiği Paris İklim Anlaşması’na yeniden dahil olmaya yönelik başkanlık kararnamesini imzaladı.

Ayrıca Biden, Trump’ın Kovid-19 salgınından sonra ayrıldığı Dünya Sağlık Örgütüne geri dönülmesine yönelik de bir kararnameyi imzaladı.

Biden, Donald Trump’ın göreve başladıktan yaklaşık 1 hafta sonra imzaladığı kararname ile başlattığı bazı Müslüman ülkelere yönelik seyahat yasağını da kaldırdı.

Ayrıca Biden, Trump döneminin en tartışmalı kararlarından biri olan Meksika sınırına örülen duvara sağlanan fonların kesilmesine yönelik de bir kararname imzaladı.

Biden, Obama’nın 7 yıl değerlendirdikten sonra çevresel nedenlerle Kasım 2015’te reddettiği ancak Donald Trump’ın onayladığı Keystone XL petrol boru hattı projesinin iptaline yönelik kararnameye de imza attı.

Kanada petrolünü, ABD’nin Meksika Körfezi’ndeki rafinerilerine taşıyacak 2 bin 735 kilometrelik petrol boru hattı projesinin günde yaklaşık 800 bin varil petrol aktarımı yapacağı öngörülüyordu.

Biden, Beyaz Saray’daki ilk gününde toplamda 17 ayrı kararnameye imza atmış oldu.

Biden, Oval Ofis’te gazetecilere yaptığı açıklamada, Donald Trump’ın kendisine “çok cömert” bir mektup bıraktığını ancak mektubun içeriğini paylaşmayacağını kaydetti.

ABD’de Başkan Biden‘ın yemin ederek göreve başlamasının ardından İran’dan yeni ABD yönetimine ilk mesaj, Twitter hesabından açıklama yapan Dışişleri Bakanı Muhammed CevadZarif‘ten geldi.

Zarif mesajında, “Trump ve Pompeo, rezillik içinde tarihin çöplüğüne atıldı. General (Kasım) Süleymani’nin ve Trump’ın devletinin ekonomik terör ve insanlığa karşı işlediği suçlar nedeniyle öldürülen, sakat bırakılan ve gıda ve ilaç açlığına mahkum edilen binlercesinin hatıraları ise yaşayacak. Belki Washington DC’deki yeni insanlar bunu öğrenmiştir.” ifadelerine yer verdi.

Öte yandan Zarif, 3 Ocak 2020’de Bağdat’ta ABD saldırısında öldürülen Kasım Süleymani’nin kızı ZeynebSüleymani’nin paylaştığı mesajını da “retweet” etti.

Süleymani de mesajında, babasını öldürme talimatını verdiğini açıklayan Trump’ın kahraman olacağını düşündüğü için bu emri verdiğini ancak bunun yerine şu anda ülkesinde dışlandığını ve “düşman korkusuyla yaşadığını” ifade etti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade de Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Dünya, ABD’yi yalnızca kendisinin düzelteceğini biliyor ancak sözlerle değil, uygulamalarla.” ifadelerini kullandı. BIDEN’ın dünkü başkanlık konuşmasını tüm dünya ile birlikte bizlerde izledik.Konuşmasının içeriğine bakılırsa barış,kardeşlik,uyuşmazlıkları sonlandırma vaadleri ile dolu son derece iyimser içerikli bir konuşma yaptığını görüyoruz.Ancak biz biliyoruz ki iki yüzlü Amerika’nın daha önceki icraatları gözetildiğinde bu konuşmanın tamamen siyasi amaçlı,göz boyamaya dönük hamaset içeren cümlelerle kurgulanmış ve gerçeği yansıtma ihtimali son derece düşük olan her zamanki gibi Amerikanın şeytani planlarını örtmeye yönelik vaadlerden başka bir anlam taşımamaktadır.Keşkeyanılsak.

Görüşmek Dileğiyle …

AV. KEMAL ÇELEBİ

Yazarın Tüm Yazılarını Görmek İçin TIKLAYINIZ

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.