DOLAR 32,3189 0.2%
EURO 35,1122 -0.06%
ALTIN 2.298,400,93
BITCOIN 23048032,07%
Elazığ
11°

PARÇALI BULUTLU

19:29

AKŞAM'A KALAN SÜRE

YEDİ (7)

YEDİ (7)

ABONE OL
Nis 2, 2021 14:55
YEDİ (7)
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gökkuşağının 7 renginin müziğin 7 notasıyla; 7 kıtalı Dünya’nın; 7 coğrafi bölgeden oluşan ülkemizden,  Yedi (7) rakamı ile ilgili önemli sayılabilecek belki gerçek olmayan, belki de gerçeğe yakın bazı önemli hususlara değinmek istiyorum.

Eski Ahit’(Hristiyan kutsal kitabının ilk bölümünü oluşturan kısım)’e göre Dünya’nın altı günde yaratıldığı ve yaratıcının yedinci günde dinlendiği ve bu güne kadar kullandığımız yedi günlük haftanın temelini oluşturduğunu varsaymaktadır. Hristiyan inancında; Yeni Ahit’te yedi rakamı Dünya’nın dört köşesinin Kutsal Üçlü ile (Baba-Oğul-Ruhul Kudüs)  birliğini sembolize eder. Yedi rakamı; bu inanç içinde ki Vahiy Kitabında da yer almaktadır (yedi kilise, yedi melek, yedi mühür, yedi borazan ve yedi yıldız). Kuran’da yedi gökten bahsedilir (Cennet ve Cehennemin 7 katı olduğu da buyurulmaktadır).

Hz. Ebu Hureyre’nin naklettiğine göre; Peygamber efendimiz; Hz Muhammed (sav)’in buyurduğuna göre;  “Yaktığınız ateş var ya, bu cehennem ateşinin 70 cüzünden bir cüzdür” dediğini; yine bu hadiste de,  7 rakamının geçtiği görülmektedir.  Peygamber efendimizin doğumu da, yine içinden 7 geçen bir sayı da gerçekleşmiştir (571). Yine Türklere; Anadolu’nun kapılarında kesin zafer sağlayan son muharebe”de; 1071 yılında gerçekleşmiştir. Peygamber efendimiz önemli toplantılarına 7 kişiyi çağırırdı. Şeytan taşlama 7 taş ile yapılır, insanda 7 adet çakra (7 enerji merkezi) bulunmaktadır. Hücrelerin; 7 yılda bir yenilendiği söylenmektedir. Kutsal kitabımız, Kuran’ı Kerim’in kalbi olan; Fatiha suresi; 7 ayetten oluşmakta uğur böcekleri içerisinde sembol böcek olan, Coccinella septempunctata (Linnaeus, 1758)  (Coleoptera: Coccinellidae) elytra’larının üzerinde 7 siyah nokta içermekte ve ürünlere önemli zararlar veren yaprak bitleri gibi böceklerle beslenerek,   doğal denge açısından faydalı olan  familyasının en bilinen ve önemli bir türü olmaktadır (Şekil 1).

 Şekil 1. Yaprak bitleri ile Beslenen Coccinella septempunctata (7 Noktalı Gelin Böceği)

(https://fineartamerica.com/art/coccinella+septempunctata)

İsrail halkı; 7 gün yas tutarlar. Ölen bir kişide; aktif çürüme 7. günde başlar. İlaç denemelerinde ilacın etki denemesi yapılırken; 7 ve 7’nin katları olan 14,21 ve 28. günler de sayım günleri olarak ön plana çıkması 7’nin güvenirliliğindendir sanırım. Aslında; Osmanlıca’da “yed-i emin”, yani güvenli elin, Yedi Emine dönüşmesi de 7’nin güvenirliliğinden midir bilinmez. ?

Hac’da Müslüman hacılar,  Mekke’de (İslam’ın en kutsal yeri) Kabe’de, 7 kez tavaf yaparlar. Safa ve Merve arasında 7 kez koşarlar. Hinduizm’de 7 yüksek dünya ve 7 yeraltı vardır ve Budizm’de yeni doğan Buda yükselir ve 7 adım atar. Yedi (7) Sümerlerin kutsal sayısıdır. Kuran’ı Kerimde;  7. Sure Araf Suresidir “es-seb‘u’t-tıvâl” (7 uzun sûre) içerisinde gösterilmektedir. Bu sure; Yüksek yerler ve yüksek mevkiler anlamına gelmektedir.  Bu sure’nin 7. Ayetinde; önceki ayetlerle helak edilen topluluklara değinilmiş elçi gönderilen topluluklara ve elçilere de bu helak edilen topluklarla ilgili her şeyin ayrıntılarla bilgiye ilime dayalı olarak anlatılacağı söylenmiştir. Yani “ilim ve bilginin” Kuran’da ayetlerin vermiş olduğu mesajları vermekte, verilen mesajların akla ve ilme dayalı olarak sunduğu, tartı ve terazinin akıl terazisinde hiçbir tartışma götürmeden kıyamet gününde kimsenin aklına gelmeyen ayrıntılarında terazi içerisinde değerlendirileceğini bildirmiştir. Yine kutsal kitabımızın 70. Süresi Me’aric suresi yükselme yolları anlamındadır. Bu sure de de Araf suresinde konusu geçen ve kıyamet günü ile ilgili olarak; bu günün çok yakın olduğunu bildirmiş ve çeşitli tanımlamalarla bilime ve ilime dayanarak, gökyüzünün erimiş madene benzeyeceğini bildirmektedir. Yine Kur’anı Kerimin 77. Suresi olan Mürselat suresinde; Araf ve Me’aric surelerinin bahsettiği kıyamet günü bu iki surenin bir ileri aşaması olan kıyamet gününde gerçekleşecek azap ve hesabı konu almaktadır. Bu sure’nin; 7. Ayetinde, artık kıyamet günü ile ilgili kesin ifadeler de bulunulmuş ve netleştirilmenin ağırlığı hissettirilmiş ve “Size söz verilen kıyamet kesinlikle kopacaktır”  ifadesiyle gayba ait bilgiler kesin kanılarla netleştirilmiş tir. Yani;  70. Sure ‘de geçen; Cebrail as. ile ilgili verilen mesajlarda” İlahi mesajı peygamberlere iletenlere andolsun” denilerek, önceki surelerde belirtilen inkarcıların durumu ile açıklayıcı ve uyarıcı mesajlar iletilmiştir. Yani; 7 geçen bu surelerde ki mesajların ana konusu kıyamet, kıyamet günü, kıyamet gününün kesin ve inkar edilemez bir gelecek olduğu yönündedir.

Ashabı Kehf; Kur’anı Kerim’de Kehf suresinde anlatılan bir kıssa konumunda ve “Onlar mağaralarında dokuz fazlasıyla üç yüz yıl kaldılar. ” (el-Kehf,18/25) şeklinde ifade edilmiş ve rivayetlere göre mağarada 7 kişinin olduğu bildirilmektedir. Bu kişilerin;   Yemliha, Mekselina, Mesina, Mernuş, Debernuş, Sezanuş, Kafetatayyuş  olduğu söylenmekte bu kişilere de Kıtmir’in (Köpek) eşlik ettiği söylenmektedir.

         Yedi rakamı ile ilgili söylenecek çok şey var. Belki bunların çoğu tesadüf belki de tesadüfün anlamlı hale geldiği veya getirildiği gizemli bir sistemin yansıyan yönleridir.

Sağlıcakla kalın.

Prof.Dr.İNANÇ ÖZGEN

Fırat Üniversitesi

Biyomühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi

Yazarın Tüm Yazılarını Görmek İçin TIKLAYINIZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.