DOLAR 32,3787 0.18%
EURO 35,0555 -0.16%
ALTIN 2.324,980,25
BITCOIN 2272623-0,59%
Elazığ
15°

KAPALI

16:44

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

RENKLERİN İNSAN PSİKOLOJİSİNDEKİ ÖNEMİ: BEYAZ

RENKLERİN İNSAN PSİKOLOJİSİNDEKİ ÖNEMİ: BEYAZ

ABONE OL
Nis 2, 2021 14:52
RENKLERİN İNSAN PSİKOLOJİSİNDEKİ ÖNEMİ: BEYAZ
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Beyaz renk; insanı bazen tazelenmiş, yenilenmiş, gençleşmiş, temizlenmiş hissettirmiş olsa da zaman zaman dingin ve soğuk hissettirmektedir. Ancak; daha önce ki yazıda da belirttiğim üzere, renklerin farklı toplumlarda ve kültürlerde değişik anlamlar yüklenmiş olması, beyaz rengin de farklı kültürlerde ki algılanışını değiştirmektedir.

Batı kültürlerinde beyaz renk; düğün, hastane ve meleklerle ilişkilendirilir, bu husus rengin temizlik ve huzur duyguları ile bağlantısını ortaya koymaktadır.

Doğu kültürlerinde ise beyaz renk; ölüm ve üzüntü duyguları ile bağdaştırılır, genellikle cenaze törenlerinde ve yaslarda kullanılan bir renktir.

Maddeler halinde beyaz rengin etkisel bakış açısını sıralandıralım:

1.Beyaz saflığı ve masumiyeti temsil etmektedir. Beyaz giyen bir gelinin namusunu ve  saflığını temsil ettiği gibi.

2.Beyaz parlaktır ve boşluk hissi yaratabilir veya ortama vurgular ekleme özelliğinde olabilir. Bu nedenle; tasarımcılar odaların daha geniş ve ferah görünmesi için genellikle beyaz rengi kullanmaktadırlar.

3.Beyaz ayrıca soğuk, yumuşak ve steril olan bir ortamı betimler. Tamamen beyaza boyanmış odalar; geniş görünebilmektedir. Hastaneler ve hastane çalışanları, ortamın temizliğini ve saflığını hissettirmek amacıyla beyaz renkli önlükleri ve kıyafetleri tercih etmektedirler.

4.Beyazın aktarabileceği olumlu anlamlardan bazıları temizlik, tazelik ve sadeliği içerir. Beyaz renk genellikle; yeni bir başlangıcı veya yeni bir başlangıcı simgeleyen boş bir sayfa gibi görünür. Beyaz sayfa açmak gibi…

5.Olumsuz olarak beyaz sade, soğuk ve izole bir ortamı betimleyebilir. Geniş, beyaz, boş bir oda, sıkıcı bir ortam oluşturduğu gibi..

6.Ayrıca beyaz renk serin tutan bir renk olarak dikkat çekmektedir. Sıcak yörelerde beyaz renkli kıyafetlerin tercih edilmesinin sebebi de budur.

Feng Shui denilen ve doğada bulunan yaşam enerjisini, yaşanılan mekanlar da harekete geçirmeye amaçlayan sistemde beyaz, çevresel uyum sağlamak ve uyum yaratmak amacıyla kullanılmaktadır. Beyaz baskın olan ortamlarda, ahşap ve cam materyaller ile siyahın farklı kombinasyonları kullanılmaktadır. Ayrıca; beyaz mutfaklar, oturma gruplar, banyolar ve yatak odalarında beyaz’ın kullanımı sıklıkla tercih edilmektedir. Çevresel düzenlemelerde, beyaz saksı ve kaplarında beyaz çiçeklerin kullanılması da ortamı güzelleştiren farklı tasarımlardır. Markalar, pazarlama stratejileri ve marketlerde beyaz rengini sıklıkla kullanmaktadırlar. Beyaz, markalarda tazelik ve temizlik duygusu iletmek ve diğer renklerle kontrast oluşturmak amacıyla kullanılmakta, güvenlik mesajı iletmektedir. Özellikle; Michelin, Gap, Hewlett-Packard (HP), Lego, Volkswagen, Starbucks, Fisher-Price, Levi’s ve Ford firmaları beyaz rengi, logoların da baskın olarak kullanmaktadır.

Peygamber efendimizde kıyafetlerinde en çok beyaz rengi tercih ettikleri gibi, ashabına da tavsiye ettiği bildirilmiştir. Son zamanlar da yetişkinler üzerinde yapılan bir araştırmada da; 18 renk arasında beyaz rengin,  favori renkler içerisinde 15. sırada, kıyafet rengi tercihinde ise 10. sırada gösterildiği belirlenmiştir. Beyaz çiçeklerde; tarihin en eski dönemlerinden bu yana saflığı ve maneviyatı temsil etmektedir. Herhalde türkü sözün de de söylendiği üzere, bu katılımcılar Beyaz giyince toz olacağını düşünmüş olabilirler. Şaka bir yana; çiçekler de de renklerin farklı anlamları olduğu gibi beyaz gül ve çiçeklerin de farklı anlamları bulunmaktadır.

Örneğin beyaz gül, gelin gülü olarak da bilinir ve yeni bir ilişkinin saflığının sembolüdür. Ancak gelin beyaz gülü; Kraliçe Victoria tarafından 1840 yılında başlatıldı. Düğün ve dekor teması o zamandan beri bir gelenek haline gelmiştir. Beyaz güller zaten geleneksel düğün çiçekleridir çünkü birbirlerine olan gerçek aşkı sembolize etmektedir. Her yeni ilişkide ve aşkın her geçen yıl güçlendiği her evlilik yıldönümünde beyaz güller uygun bir hediye olarak dikkat çekmektedir.

Hindistan’da beyaz çiçekler, Pune ve Bangalore şehirlerinde çok popüler çiçekler olarak dikkat çekmektedir. Özellikle; Hindistanlı siyasiler beyaz renkli kıyafetleri tercih etmişlerdir. Bunlar içinde; Mahatma Gandhi meşhur bir siyasetçidir.

Tarımsal bakış açısıyla baktığımızda; meyve ağaçlarında özellikle de bahar aylarında çiçek tutumu döneminde; kayısı, badem, kiraz ve vişne gibi bitkilerin çiçekleri, doğayı adeta beyazın diğer renklerle düğününü yapmaktadır.  O güzelim beyaz çiçeklerden arılar da nektar alarak, insanoğluna düğün şekerinin en güzelini hazırlamaktadırlar. Beyaz renk edebiyatçılarında romanlarında ve şiirlerinde sıklıkla kullandıkları bir obje konumundadır. Ziya Osman SABA Beyaz şiirinde; Beyaz’ı hecelerde beyazlatmıştır.

Beyaz ..

Bir bademin altına, yorgun, oturmak biraz,
Ayrı ayrı seyretmek çiçek açmış her dalı.
Artık bütün renklerden, artık uzaklaşmalı:
Beyaz işte, aylardır gözümde tüten beyaz.

İş bitti… Uzaklarda ilk ümitler gibi yaz,
Duyuyorum bu sabah, kış içimden çıkalı,
İçimin dört duvarı bembeyaz badanalı,
Ah, sade nefes almak, göğsüme dolan bu haz..

Bir kuş ötecek şimdi… Havada bir durgunluk,
Mermeriyle konuşan açık kalmış bir musluk,
Beyaz çiçeklerini tektük düşüren kiraz.

Bahar pınarlarından içime damlayan su,
Bembeyaz çiçeklerin ıslak, temiz kokusu,
Kış bitti… Uzaklarda ilk ümitler gibi yaz..

Sağlıcakla beyaz kalın.

Prof.Dr.İNANÇ ÖZGEN

Fırat Üniversitesi

Biyomühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi

Yazarın Tüm Yazılarını Görmek İçin TIKLAYINIZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.