height="132" />
EVANGELİSTLER

EVANGELİSTLER

ABONE OL
Nis 2, 2021 13:07
EVANGELİSTLER
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ABD seçimlerinin sonuçlanmasına çok az bir süre kaldı. Seçimin sonuçları uzun süre tartışılacağa benziyor. Her seçim öncesi Evangelistler’in seçimdeki rolleri sürekli gündemi meşgul etmekte. Peki kim bu Evangelistler ve amaçları neler?

ABD ve İngiltere’de 19. Yüzyılda başlayan ve 70’li yıllarda etkisini daha da arttıran, özellikle ABD’de sayıları 100 milyona yaklaşan protestan inancını farklı yorumlayan bir Hristiyan mezhebi yaklaşımı. Bu grubun en önemli önceliklerinden biri; Yahudilerin İsrail’de güvenliğinin sağlanması. İnandıkları kitaba göre; Hz İsa’nın yeryüzüne tekrar ineceği ve büyük savaş öncesi İsrail’in güvenliğinin sağlanacağı toprakların vadedilmiş topraklar olduğu gerçeği. Süleyman tapınağının inşası da bu nedenle onlar için büyük önem taşıyor.

Bu bağlamda; özellikle Suriye savaşının körüklenmesi, Mısır ile ilişkiler, Irak’ın zayıflatılması ve doğal olarak Türkiye’nin kargaşa içerisinde bırakılarak İsrail’in rahata kavuşması Evangelistlerin amaçları içerisinde. Evangelistler ABD seçimlerinde hep önemli roller oynamıştır. Bu seçimde de damadı Yahudi olan Evangelist gönüllüsü TRUMP, bu gruptan önemli oy desteği almıştır. Zaten damadı aracılığıyla; iktidarının ilk döneminde Kudüs’ü İsrail’in başkenti yapma girişimi de bu amacın farklı bir tezahürü.

Evangelistler bu kadar geniş kitlere nasıl ulaşabiliyor? Evangelistlerin en çok ulaşmaya çalıştığı kitle çocuklar ve üniversite öğrencileri olmuştur. TV kanalları, gazeteler, medya organları ile ideallerini geniş kitlelere yaymakta ve özellikle ABD’de hızla etkinliklerini arttırmaktadırlar. Mezhebi savunanlar başlattıkları yardım kampanyaları ile hızla gelişmekte ve sosyal yönlerinin maskesi altında İsrail’e maddi anlamda önemli yardımlar göndermektedirler (Yaylar, 2011).

Evangelistler; vadedilmiş topraklar olarak görülen Nil ve Fırat arası bölgenin İsrail Siyonist ülküsünün hakkı olduğunu bu bölgelerin hiçbir zaman istikrarlı olmaması gerektiğini içten içe savunmuşturlar. Bugün Mısır’daki karışıklıklar, Suriye’nin iç savaşı, Lübnan daki istikrarsızlıklar, Ürdün’de kaoslar, Kuzey Irak ve Suriye’nin Kuzeyin de ki ayrılıkçı Kürt gruplarının Türkiye’ye karşı kullanılmasının temelinde bu vadedilmiş toprak ülküsü yatmaktadır. Bu toprakların Yahudiler tarafından ele geçirilmesi Hz. İsa’nın gelişini hızlandıracağı Evangelistlerin düşünce dünyalarının başında gelmektedir. Bölgede ırk ve mezhebe dayalı çekişmelerin körüklenmesi, böl, parçala, yok et politikaları ile devletlerin istikrarsızlaştırılması, para üzerinde manipülasyonlar ile ülkelerde kaos politikalarının körüklenmesi, medya’nın gücünü kullanarak halkı umutsuzlaştırma politikalarının temelinde hep bu anlayış bulunmaktadır. Yahudi kürtler üzerinden bölgede amaçlanan politikalarda çıkar ilişkisinin temeli de yine bu Evangelistlerin vadedilmiş toprak amaçları ile örtüşmektedir (Yaylar, 2011).

Çok uzağa gitmeye gerek yok. Yakın zamanda evanjelist Rahip Brunson’un tutuklanması ile Türkiye-ABD arasındaki ilişkilerin gerilmesi ve karşılıklı yaptırımlar ile serbest bırakılmamasında paylarının bulunduğu gerekçesiyle, İçişleri bakanımız Süleyman SOYLU ve Adalet Bakanımız Abdulhamit GÜL’e yaptırım uygulanma kararları Evangelistlerin ne kadar etkin ve güçlü olduğunu göstermiyormu?

Allah devletimize zeval vermesin.

Sağlıcakla kalın.

Prof.Dr.İNANÇ ÖZGEN

Fırat Üniversitesi

Biyomühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi

Literatür

Yaylar, Y., 2011. Evanjelizm ve Türkiye Planı. Yüksek Lisans Tezi 97 s.

Yazarın Tüm Yazılarını Görmek İçin TIKLAYINIZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.