DOLAR 34,2597 0.05%
EURO 37,6262 -0.04%
ALTIN 2.921,350,01
BITCOIN 21775282,91%
Elazığ
24°

AÇIK

12:58

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

   
   
TARIMDA DİJİTAL DÖNÜŞÜM

TARIMDA DİJİTAL DÖNÜŞÜM

ABONE OL
Nis 2, 2021 12:33
TARIMDA DİJİTAL DÖNÜŞÜM
0

BEĞENDİM

ABONE OL
 

T.C Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli; Tarımda Dijital Dönüşüm hamlesini kamuoyuyla paylaşarak, 2020 yılının “Tarımda Dijitalleşme Yılı” olarak seçildiğini belirtti. Bu projede çiftçiler için önemli ve pratik sayılabilecek noktalar mevcut. Özetle bu proje başlıklarında neler var onlara kısaca değinelim:

1.Destekleme ön başvurularını, çiftçi kayıt sistemi ön kayıt ve başvuru durumlarını, Çiftçi Kayıt Belgesini, büyük ve küçükbaş hayvanların ölüm, doğum, satış ve hastalık bildirim işlemlerini, Hayvan Nakil ve Hayvan Pasaportu Belgelerini, İşletme Tescil Belgesi gibi daha birçok belge teminini ve takip işlemini,

2.Uydu görüntüleri sayesinde; tarım ve orman varlığımızı, su kaynaklarının izlenmesi,

3.Ekilmeyen alanların izlenmesi ve ürün varlığının takibi,

 

4.Tarım arazisi yönetim portalı sayesinde arazilerin parçalılığın önüne geçilmesi işlemlerinin 24 saat içerisinde tamamlanması,

5.DİTAP (Dijital Tarım Pazarı) projesi ki; uygulanırsa büyük fayda sağlayacağına inanıyorum: Üreticiyle, tüketiciyi direkt buluşturan ve sözleşmeli üretim modeli ile üretim maliyetlerinin düşerek, fiyat istikrarının sağlanması, aracı unsurların kaldırılması, üreticinin pazar gücünün artmasını sağlayan ve aynı zamanda fiyat istikrarını sağlaması muhtemel ihtiyaç duyulan bir proje kapsamındadır.

6.Tarım-Orman akademisiyle tarımla ilgili dijital kitaplara ulaşabilme, uzmanlardan konu bazında eğitim alabilme imkanı sağlıyor. Bu konuda üniversitelere özellikle büyük iş düşmektedir.

Proje; hedefler doğrultusunda fayda sağlayacak ve kazanımları olabilecek, geliştirilmesi gereken ve geri dönüşümü olabilecek pratikleri olan bir proje kapsamında görülüyor.

Bu konuda önemli sayılabilecek olan ve bu projeye katkı sağlayan ve 2019 yılında hazırlanan “Türkiye’de Akıllı Tarımın Mevcut Durum Raporu” çok önemli tespitler içeriyor (Anonymous, 2019).

Bu raporda dikkat çeken hususlar şunlar:

Sanayide;

*.Sanayi’de dijital dönüşüm içerisinde; Bilgi ve İletişim Teknolojileri Gelişmişlik Endeksi’nde, 2017 yılında ilk sırada İzlanda yer alırken, bu ülkeyi Güney Kore ve İsviçre takip etmektedir. Türkiye, 2017 yılında 6,08 endeks değeri ile 176 ülke arasında sırada yer alıyor.

Bazı örnekler verecek olursak;

*.Ülkeler içerisinde ABD; Yapay Zeka Teknolojileri konusunda strateji planı hazırlamış durumda.

*.İngiltere; Yapay Zekayı, sanayii stratejisinin yapı taşı olarak kabul etmiş durumda.

*.Güney Kore; öncelikli çalışma alanı olarak dijital teknolojileri göstermiştir.

*.Almanya; 2025 yılı Dijital Stratejiler Raporunu hazırlamıştır.

 

Esas konumuz olan Tarım’da ise;

 

*.Huawei şirketinin 2017 yılında yapmış olduğu araştırmada; “Dünya akıllı Akıllı Tarım Pazarı” değerinin 2015 yılında 13,7 milyar dolardan; 2020 yılında 26.8 milyar dolara yükselmesi beklendiği bildirilmiş. Yaklaşık 5 yıl içerisinde, iki katına çıkacak olan bir öngörü.

*.Tarım teknolojisi kullanımında ABD’nin öncü ülke olduğu; Federal Tarım Bölümü, Ulusal Tarım ve Gıda enstitüsünde fizik, mühendislik ve bilgisayar bilimlerinde ki araştırmacılara tarım araçları, sensör ve yazılım üretimi ile çiftçilere teknolojiyi nasıl kullanmaları gerektiği konularında eğitimler verilmekte.

*.İsrail, tarım teknolojilerinde özellikle sulama sistemleri, biyoyeknoloji, ve atık suların nasıl değerlendirilmesi konularında dijital sistemleri kullandığı bildirilmekte.

*.Japonya’da ise; girdi maliyetlerinin düşmesinde en önemli etkenin tarımsal teknolojiler olduğu savunulmakta.

*.Raporda; Türkiye’nin mevcut durum analizinde; Gıda Tarım ve Orman bakanlığına bağlı enstitülerin özellikle bu konuda yapmış olduğu çalışmalara değinilmiş ve bir örnekte, Hassas Tarım Teknikleri Kullanılarak Hububat Ekim Alanlarında Verime Etki Eden Değişkenlerin Belirlenmesi projesinde dijital teknolojiler kullanılarak bitkinin isteği kadar gübrenin verilmesiyle taban gübresinden % 40 tasarruf sağlanırken, üst gübreden % 15-22 oranında tasarruf sağlandığı belirtilmiştir. Bu rakam genele yansıtıldığında ve ürün bazında geliştirildiğinde çok önemli kazanımlar sağlayacaktır. Sadece gübre maliyeti değil, iş gücünün azalması ve toprakların kirletilmesinin önüne geçilecektir.

*.Yine 2015 yılında; ASELSAN tarafından sunulan 3 adet proje Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü tarafından kabul edilmiştir.

*.Üniversitelerimizde ise yapılan birçok projeye; TÜBİTAK, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Avrupa Birliği ve diğer kuruluşlar tarafından destekler verilerek dijital teknolojiler geliştirilmiş.

*.Özel sektöründe bu konuda üniversitelerle işbirliği kapsamında ARGE projeleri bulunmaktadır.

*.Rapora ait daha geniş bilgiye literatürde vermiş olduğum siteden ulaşabilirsiniz.

 

Özetle; Tarımda dijital dönüşümün ülkemizde hızla yaygınlaşması, gerek proje destekleri ve gerekse eğitimlerle sürecin desteklenmesi karar vericilerin en önemli önceliklerinden olmalıdır. Bu nedenle; Tarım ve Orman Bakanlığının “TARIMDA DİJİTAL DÖNÜŞÜM” çalışmaları;  “Girdi Maliyetleri’nin düşmesi ve “Tarımda Gelişmişlik Düzeyinin Artması” ve “Tarım-Sanayii-Üniversite” işbirliğinin artarak devam etmesi açısından oldukça önemlidir.

Saygılarımla.

Prof.Dr.İNANÇ ÖZGEN

Fırat Üniversitesi

Biyomühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi

Yazarın Tüm Yazılarını Görmek İçin TIKLAYINIZ

Literatür

Anonymous, 2019. Türkiye’de Akıllı Tarımın Mevcut Durum Raporu. www.tarmakbir.org › haberler › atp › atprapor. Alıntılanma Tarihi: 12.10.2020.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.