FOTOĞRAF ÇEKİLİRKEN PEYNİR DEMEYİN
951 okunma

FOTOĞRAF ÇEKİLİRKEN PEYNİR DEMEYİN

ABONE OL
Nis 2, 2021 12:24
FOTOĞRAF ÇEKİLİRKEN PEYNİR DEMEYİN
0

BEĞENDİM

ABONE OL
 

Başlığımız ilginç. Başlığın nereye geleceğiz. Az çok tahmin edebiliyoruz. Anadolu’da katık denildiği zaman ilk akla gelen peynir ve süt ürünleridir. Katık olmadan can olmaz, Katık olmadan ev olmaz, Katık olmadan karın doymaz. Ekmek katıksız katık ekmeksiz olmaz. Ekmekle katığın aşkı tarihe dayanır. İnsan varsa katık vardır. Sürü varsa katık, katık varsa köy, katık varsa yar, katık varsa can vardır. Katık olmadan yola gidilmez. Katık olmadan düşünce olmaz. Katık bir ülkenin var oluşudur. Katıksız aş, aşsız baş olmaz.

İddialı cümleler. Yalan mı? Doğru tabi ki. Türk dil kurumunda katık karın doyurmaya gelince ekmekle kullanılan peynir yoğurt, ayran, zeytin vs dir. Köy sofralarının olmazsa olmazı, kent yaşamının sağlık kaynağıdırlar.

Yazımızı yazmamızın sebebi, süt ve süt ürünlerinde oluşan önemli fiyat artışlarıdır. Bu artışın; katıksız aşlara doğru devinimi bağışıklık sağlam olsun tavsiyeleri ile tezatını içeriyor maalesef.

Peynir fiyatlarında son üç yılda meydana gelen artış% 100’ü geçmiştir. Peynir fiyatlarının artmasının en büyük sebebi tabi ki hammadde olan sütün fiyat artışı, yemlerin ve girdi maliyetlerinde olan değişimler.

 

Bunun tedbirini almak tabiki yetkililerin en önemli önceliği olmalı. Peki kaç kg sütten, ne kadar peynir çıkar bir de ona bakalım. Sütün yağlılığına göre değişmekle birlikte ortalama 10 kg sütten 1- 1,5- 2 kg’a yakın peynir çıkmaktadır. Bu peynirin çeşidine göre değişmekle birlikte, örneğin 11 kg sütten 1kg kaşar peyniri çıkabilir. Süt varsa peynir vardır. Ulusal süt konseyinin çiğ süt fiyatı tavsiye fiyatı 2020 yılı için litre başına 2,30 liradır. Serbest piyasa ya yansıması öyle mi? Hayır. Her ilde fiyatlar dalgalı.

Yem fiyatlarının dengelenmesi, kaliteli kaba yemin ülke koşullarında üretilmesi, meraların ısşahı, en önemlisi de hayvancılık için yapılacak olan desteklerin daha düzenli ve stardartta olması en önemli önceliktir. Besici ve üretici arası dengenin oluşturulması, verimli damızlık hayvan varlığının arttırılması, veterinerlik hizmetlerinin arttırılması vs.

Yöresel peynir türlerinin direkt çiftçiden alınmasının sağlanılması bu konuda zincirlerin oluşturulması, aracıların fırsatçılığının önüne geçilmesi önemli önceliklerden olmalıdır. Yöresel ürün üretenlere desteklerin artırılması, makine ekipman desteğinin ve sürdürülebilirliğin sağlanılması için adımlar atılması

Yurt dışında özellikle Almanya’da son yıllarda süt ve süt ürünlerinde yani katık fiyatlarında ki önemli düşüşler olmasına rağmen Türkiye’de 2018 yılından beri süt ürünlerinde ortalama olarak % 30’lik artış gözlenmiştir. Evet; memur ve işçi maaşlarında da Yüzde % 30 artış görüldüğüne göre sorun yok görünüyor !!!!. İş politika yapmak değil, bu işi halkın yararına olumlu bir seyire nasıl sokabiliriz. Amaç bu.

Bu nedenle artık fotoğraf çekerken peynir dememeliyiz.

ABOOO demenin tam zamanı.

Sağlıcakla kalın.

Prof.Dr.İNANÇ ÖZGEN

Fırat Üniversitesi

Biyomühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi

Yazarın Tüm Yazılarını Görmek İçin TIKLAYINIZ

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.