height="132" />
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN ÖNEMLİ YABAN MEYVELERİNİN TAM ZAMANI: ALIÇ; DAĞDAĞAN

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN ÖNEMLİ YABAN MEYVELERİNİN TAM ZAMANI: ALIÇ; DAĞDAĞAN

ABONE OL
Nis 2, 2021 12:23
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN ÖNEMLİ YABAN MEYVELERİNİN TAM ZAMANI: ALIÇ; DAĞDAĞAN
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Viral kökenli hastalıklardan korunmak ve çabuk atlatmanın en iyi yollarından biri bol bol C vitamini almaktır. Portakal, mandalina, limon ve greyfurt gibi çok önemli C vitamini içerikli meyveler ülkemize bahşedilmiş eşsiz meyvelerdendir. Kışın bol miktarda tüketilir. Belki de o dönemlerde soframıza sunulmasında insan doğasının ihtiyacına, “Sani-i Kadir- i Zülcelal” hazretlerinin bir hediyesidir.

Bu hediyeler içerisinde ilimizde de bol miktarda yetişen ve kışa girerken sunulan ki bir büyüğümün ifadesiyle, “Yaradanın doğaya bahşettiği gizemin, yaşadığı coğrafya insan arası münasebetinde keşifler gizlidir” sözüyle ifade edilen alıç; Crataegus monogyna; sürsülük (yabani adi alıç)  Crataegus oxyacantha yerel tabirle “aluça, sürsülük vs” ve dağdağan meyveleridir. Koruma statüsünde geniş yayılışlı ve tükenme riski bulunmamaktadır. Dayanıklı bir bitkidir. Hem sarı hem de kırmızı formlarıyla eşsiz bir şifa kaynağıdır.

Doğada renkleri itibariyle “KIRMIZI” meyvelerin bağışıklığı güçlendirdiği, “Şifa ALLAH’tandır ifadesiyle kesin ve mutlaktır.

Antioksidan özelliği taşıyan alıç ve yabani alıç meyvesi kalp, yüksek tansiyon, sindirim sistemini düzenleyici, kilo vermede yardımcı gibi özellikleriyle dikkat çeken bir meyvedir. Alıç meyve ve çay olarak tüketildiği gibi, sirkesi yapılarak da tüketilebilmektedir. Diyetisyenlerin üzerinde çalıştığı meyvelerdendir.

Okul yıllarımızda, teneffüslerde köyden gelen alıçların bardak usulü satışlarını hatırlamıyor değiliz. Şu an mevcutta cips, kola vb ürünleriyle büyüyen yeni neslin, insan ömründe nasıl bir sağlık problemi yaşayacaklarını bilemiyoruz. Ataların o zor şartlarda ki dayanıklılıklarını da herkes bilir.

Yine Dağdağan, Celtis tournefortii dardağın olarak bilinen ve sonbaharda tüketilen, böceklenmeye karşı çok dayanıklı olan bir ürün bulunmaktadır. Bu meyveyi “köy-kent” yaşamında bilmeyen çocuk azdır. Öksürük ve bronşit tedavisinde süt ile kaynatılarak kullanımı Güneydoğu Anadolu bölgesinde yaygındır. İçerdiği fosfor, vitamin, mineral ve proteinlerle eşsiz bir meyvedir. Çocukluğumuzda “üfleme aletiyle” çekirdekleriyle oynadığımız oyunlar da bize bu meyvenin bir başka tatlı hatırasıdır. Kıtlık dönemlerinde hayvanlar için yegane besin kaynağıdır.

Bu meyvelerin bir özelliği de yeryüzü inşa edildiğinden beri hep aynı kalmasıdır. Yani genetik kodlarda ki şifa yeryüzünün yaşıyla aynıdır. Hazreti Nuh a.s’ın gemisine taşıdığı tohum ve nebatat içerisin de de mutlak suretle bu dağ meyveleri de bulunmaktadır.

Bu yaban meyveleriyle ilgili söyleyecek çok kelam var. Ancak bu meyvelerin bulunması ve toplanması için biraz dağ gezintisi yapmak yeterlidir. İlimiz de her renkten alıç, dağdağan ve ürünlerini bol miktarda toplama ve tedarik etme imkanı bulunmaktadır. Sadece biraz hareket yeter.

Sağlıcakla kalın.

Prof.Dr.İNANÇ ÖZGEN

Fırat Üniversitesi

Biyomühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi

Yazarın Tüm Yazılarını Görmek İçin TIKLAYINIZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.