height="132" />
HANGİSİ SİZE DAHA YAKIN ?

HANGİSİ SİZE DAHA YAKIN ?

ABONE OL
May 13, 2023 12:06
HANGİSİ SİZE DAHA YAKIN ?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
İskilipli Atıf, Atatürk portresini milli bayramlarda ters çevirenler tarafından “Din alimi” , Necip Fazıl tarafından “Din mazlumu” olarak gösterilir. Siyasal İslamcılar bunu hem “alim”, hem “mazlum” kabul ederler.
Mihail Çakır Ortodoks Hristiyan papazıdır… Gökoğuz Türkü’dür, Türklüğünün bilincindedir, Türklüğünü gurur ve övünç kaynağı olarak görür, Türklüğün Türkçe ile ayakta kalacağına, yaşatılacağına inanır,
İsklipli Atıf İngiliz’in, Fransızın, İtalyan’ın, Yunan’ın Türklüğün üzerine çullandığı Kurtuluş Savaşı yıllarında “İngiliz Muhipler Cemiyeti”nin kurucuları arasında yer alır… Bununla da kalmaz İstanbul’u işgal eden İngilizler lehine fetvalar verir: “İslam’ın ve devletin anahtarını İngilizlerin eline vermekte hiçbir beis yoktur.”
Mihail Çakır Hristiyanlığın bir tercih, Türklüğün bir kader olduğuna inanır. Gagauzya’da Türkçe’nin unutulmaya yüz tuttuğunu görür, halkının Türklüğünü kurtarmak için köy köy gezerek Gökoğuz çocuklarına Türkçe öğretmeye başlar.
İsklipli Atıf Kurtuluş Savaşı başladığında “Kuvayı Milliye askerinin ve Mustafa Kemal’in kellesini kesmek her Müslümana farzdır” fetvaları İkdam Gazetesinde yayımlanır. Daha sonra bu fetva metninden alıntılanan bildiriler İngiliz keşif uçağı tarafından Türk Ordusunun harekat güzergahına atılır. Cumhuriyet kurulduktan sonra da isyanları teşvik ettiği için, ihanetinin bedelini idam sehpasında öder.
,
Ortodoks Hristiyan Papazı Mihail Çakır, Gagauzya’daki asimilasyonu durdurmak için Cumhuriyet kurulduktan sonra Atatürk’le temas sağlar… Atatürk Mihail Çakır’a “Türklüğe üstün hizmet nişanı” ve 30 Türkçe öğretmeni göndererek Gökoğuz Türklerinin unuttukları Türkçe’yi yeniden öğretirler. Eğer bugün Gökoğuzların kulağı bozkurt küpeli başkanları varsa bu gurur Mihail Çakır ve Atatürk’e aittir.
Şimdi herkes elini şakağına koyup düşünsün: Mihail Çakır mı size daha yakın yoksa İskilipli Atıf mı?
SÜLEYMAN EFE KOCAZEYBEK
Yazarın Tüm Yazılarını Görmek İçin TIKLAYINIZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.