Işıner Güngör, Avrupa Birliği’nin Moldova yatırım programından bahsetti
414 okunma

Işıner Güngör, Avrupa Birliği’nin Moldova yatırım programından bahsetti

ABONE OL
Ara 10, 2024 15:27
Işıner Güngör, Avrupa Birliği’nin Moldova yatırım programından bahsetti
1

BEĞENDİM

ABONE OL
 

DMW Uluslararası Diplomatlar Birliği Türkiye Denetim Kurulu Başkanı Işıner Güngör, Avrupa Birliği tam üyelik müzakerelerini sürdüren Moldovaekonomisiyle ilgili açıklamada bulundu.

Avrupa Birliği Komisyonu (EuropeanCommission) tarafından kurulan DMW Diplomats International (Uluslararası Diplomatlar Birliği) AB’nin yeni genişleme sürecinde aday ülkeleri AB’ye hazırlamaktadır. Aday ülkelerdeki projeleri yakından takip eden DMW, barışçıl ve birleşmiş bir Avrupa’nın sürekliliği için çalışmalar yürütmektedir.

Moldova’nın AB adaylık statüsünü elde ettikten sonra demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne saygı duyarak reformlar başlattığını söyleyen Işıner Güngör, Avrupa Birliği’nin destekleriyle rekabet gücünün iyileşebileceğini ve sektörel çeşitlenmenin hız kazanabileceğini dile getirdi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursulavon der Leyen’in Moldova ziyareti sırasında ilan edilen1,8 milyar Euro’luk yatırım destek planının detaylarından bahseden Güngör, “Yeni yatırım planında Avrupa Birliği entegrasyonu kapsamında ekonomik büyümenin artırılması ve kamu hizmetlerinin modernize edilmesi hedeflenmektedir. Komşu ülkelerle etkileşimin artırılması amacıyla Kişinev, Iaşi (Romanya) ve Odessa (Ukrayna) arasında bir yol projesi gündemdedir. Beltsy ve Cahul şehirlerinde de hastane inşaatı projeleri vardır. Ülkenin elektrik hatlarında yaşadığı sıkıntı göz önünde bulundurularak bu alana yatırımlar yapılması ve yerel hatların Avrupa şebekesine bağlanması planlanmaktadır.” bilgisini verdi.

 

Güngör, tarım ve hizmetler sektörlerinin Moldova ekonomisinin lokomotifleri olduğunu belirterek, teknoloji ve inovasyon alanındakiyeni girişimlerinise yavaş yavaş ekonomide kendini hissettirdiğini söyledi. Buna karşın, Ukrayna Savaşı’nın buraya sıçrama riski veülkenin düşük milli gelire sahip olması doğrudan yabancı yatırımlarda çekingenliğeneden olduğunusözlerine ekledi.

Moldova’da enerji öncelikli mesele

Moldova’da enerji kaynaklarının temin edilmesinin ve uygun fiyatlandırılmasınınkısa vadede en önemli öncelikler arasında olduğunu aktaran DMW Temsilcisi, “Ülkedeki enerji konusunun arz ve fiyat açısından sürdürülebilirliği halk ve şirketler üzerinde doğrudan potansiyel etkiler meydana getirmektedir. Yükselen enerji fiyatları, halkın enerjiharcamalarının çoğalmasına ve hayat kalitesinin düşmesine sebep olmaktadır. Bunun yanında, artan maliyetlerle şirketlerin rekabet gücü azalmakta ve mali yapıları bozulmaktadır. AB’ye uyum kapsamında ülkede yeşil enerji dönüşümü gündeme gelmeye başladı. Fakat bunun sonuçlarını hemen yarın görmek mümkün değil.” dedi.

Türkiye dış ticaret fazlası veriyor

“Türkiye ve Moldova dış ticaret hacimlerini artırmak amacıyla 2016 yılında serbest ticaret anlaşmasını imzalayarak aralarındaki ticari engelleri kaldırdı. 2023 yılında Türkiye’den Moldova’ya yapılan ihracat 741 milyon dolar seviyesinde gerçekleşirken, Moldova’dan ülkemize yapılan ithalat ise 142 milyon dolar düzeyinde oldu.” diyen Güngör, şunları kaydetti.

“Moldova’ya en çok mal ihracat yapan ülkeler sıralamasında Romanya, Ukrayna ve Çin’den sonra %8,5 pay ile dördüncü sırada yer almaktayız. Ülkemiz geçen yıl Moldova ile ticarette 600 milyon dolar dış ticaret fazlası vermiştir. Katma değeri yüksek ürünler ihracatımıza konu olurken, buradan da tarım ürünleri ithal edilmektedir.

Moldova sanayisi genel itibarıyla tanıtım ve pazarlama sorunu, teknoloji eksikliği, hammadde ve mali kaynak yetersizliği yaşamaktadır. Bu yetersizlikleri aşmış Türk firmalarıpiyasada avantajlı konuma gelebilirler.”

Ukrayna’nın yeniden inşasına hazırlık

Ukrayna’nın yeniden inşa sürecinde sınır komşusu Moldova’nın öneminin ortaya çıkabileceğine yönelik tahminlerin yapıldığını ifade eden Güngör, “Romanya hükûmeti, Ukrayna’nın yeniden yapılandırılmasında firmalarınınetkinliklerini artırmak içinMoldova’nınGiurgiuleşti Limanı’nın satın alınmasıyla ilgileniyor. Rus ablukası sırasında bu liman Ukrayna’daki tahılın ve diğer ürünlerin Tuna nehri üzerinden dış dünya ile buluşmasında önemli bir rol oynamıştı. Romanya örneğinden hareketle Ukrayna’nın yeniden yapılandırılmasına dair iş planları olan Türk firmalarının Moldova’nın stratejik tesislerini değerlendirmeleri Ukrayna’daki projelerine fayda sağlayabilir.” diye konuştu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.