DOLAR 34,0616 0.11%
EURO 38,0595 -0.03%
ALTIN 2.832,860,15
BITCOIN 21482764,50%
Elazığ
22°

AÇIK

05:14

İMSAK'A KALAN SÜRE

   
   
Hava Kirliliği Bu Hastalığa Neden Oluyor!

Hava Kirliliği Bu Hastalığa Neden Oluyor!

ABONE OL
Eyl 18, 2024 15:06
Hava Kirliliği Bu Hastalığa Neden Oluyor!
0

BEĞENDİM

ABONE OL
 

İdiyopatik Pulmoner Fibrozis (İPF) hastalıklarına dikkat edilmesi Türk Toraks Derneği, hava koşullarının bu hastalıkların riskini artırdığını ve şiddetlendirebileceğini belirtiyor.

Çağlar Çuhadaroğlu, İPF’nin akciğer dokusunun sertleşmesi olarak bilindiğini ve nedeninin bilinmeyen bir akciğer hastalığı olduğunu açıklıyor. parçalar halinde ilerleyici nefes darlığı ve öksürüğe yol açtığını, özellikle 50 yaş üzeri, tütün ürünleri kullanan erkeklerde daha sık olarak sunulduğunu vurguluyor. Ayrıca, hava kirliliği, metal tozu, ahşap tozu ve tarım ürünlerine maruz kalmanın hastalık riskini artırdığını da belirtmektedir.

Türk Toraks Derneği Klinik Sorunlar Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Züleyha Bingöl de İPF’de erken tanımanın önemine dikkat çekiyor. Erken tanı ile ilerlemenin yavaşlatılabileceğini ve anti-fibrotik programın kullanılabileceğini belirtiyor. Tütün ürünlerinden uzak durmak, düzenli olarak katılmak, düzenli olarak kullanmak ve kavrama ile zatürre aşılarını yaptırmak, tek tek kontrol amaçlı önemli adımlar olarak gösteriliyor. İleriye yönelik akciğer nakli yapılabileceği için, kuru gürültü ve nefes darlığı şikayeti olan kişinin göğüs hastalıkları uzmanına başvurmaları öneriliyor.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.