DOLAR 34,0185 -0.14%
EURO 38,0473 0.31%
ALTIN 2.826,420,85
BITCOIN 21526436,10%
Elazığ
22°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

   
   
Bor Satışlarından 1.3Milyar Dolar Gelir Bekleniyor..

Bor Satışlarından 1.3Milyar Dolar Gelir Bekleniyor..

ABONE OL
Eyl 14, 2024 16:34
Bor Satışlarından 1.3Milyar Dolar Gelir Bekleniyor..
0

BEĞENDİM

ABONE OL
 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Balıkesir Bigadiç’te Granül Bor fabrikasının açılışında yaptığı konuşmada Türkiye’nin enerji ve maden sektöründe önemli gelişmeler kaydettiğini vurguladı. Bakan Bayraktar, Türkiye’nin doğal gaz altyapısında bölgesinde lider konuma geldiğini belirterek, Bulgaristan, Macaristan, Sırbistan ve Romanya gibi ülkelere doğal gaz ihraç edildiğini söyledi.

Bakan Bayraktar, Türkiye’nin maden çeşitliliği açısından dünyada ilk 10 ülke arasında olduğunu, ancak maden kaynaklı cari açığın hala büyük bir sorun teşkil ettiğini ifade etti. 2022 yılında 6,5 milyar dolar ihracat gerçekleştirilirken, ithalatın 12 milyar dolar olduğunu ve bu durumda 5,5 milyar dolarlık bir cari açığın ortaya çıktığını dile getirdi.

Bor ve Nadir Toprak Elementleri Stratejisi:

  • Türkiye’nin dünya bor rezervlerinin %73’üne sahip olduğunu hatırlatan Bayraktar, bor karbür ve ferro bor gibi katma değerli ürünlere odaklandıklarını, borun kullanım alanlarını genişletmeyi hedeflediklerini açıkladı.
  • Eti Maden, 2024 yılının sonuna kadar 2,5 milyon ton bor satışı ile 1,3 milyar dolar gelir elde etmeyi amaçlıyor. Bu hedefin, Eti Maden’i Türkiye’nin en çok ihracat yapan ilk 5 şirketinden biri yapacağı ifade edildi.

Lityum ve Diğer Projeler:

 
  • Eskişehir Kırka’da, pil ve bataryalarda kullanılan lityum karbonat üretimine yönelik 600 ton/yıl kapasiteli bir tesisin devreye alınması planlanıyor.
  • Bandırma’da 800 ton/yıl kapasiteli ferro bor üretim tesisinin inşaatının devam ettiği ve metal yüzeylerin temizlenmesi gibi alanlarda kullanılan sodyum borhidrür üretimi için pilot tesis çalışmalarının sürdüğü açıklandı.

Bayraktar, Türkiye’nin maden ve enerji sektöründe dünya liderliği yolunda önemli adımlar attığını, sanayi ve teknolojik altyapının güçlendirilmesi için yatırımları artıracaklarını belirtti.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.