Yükseköğretim Kurulu (YÖK), doktora eğitiminin kalitesini artırmak için “yayın” ve “akreditasyon” kriterlerini içeren yeni bir düzenleme getirdi. Bu düzenlemeye göre:
Doktora programı açabilmek için:
- Üniversitenin en az bir program akreditasyonuna sahip olması gerekiyor.
- Başvuru yapılan programda görev alacak öğretim üyeleri başına düşen yayın/eser sayısı ortalaması en az 1 olmalı.
Yayın kriterleri:
- Fen Bilimleri, Mühendislik, Sağlık Bilimleri, Ziraat, Orman ve Su Ürünleri alanları için: Web of Science (SCIE, SSCI, AHCI) veya Scopus kapsamındaki dergilerde yayımlanmış makale veya tescil edilmiş patent.
- Mimarlık, Planlama ve Tasarım alanları için: Web of Science (SCIE, SSCI, AHCI, ESCI) veya Scopus kapsamındaki dergilerde yayımlanmış makale veya tescil edilmiş patent veya yarışmada derece.
- Eğitim Bilimleri, İlahiyat, Filoloji, Hukuk, Spor Bilimleri, Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler alanları için: Web of Science (SCIE, SSCI, AHCI, ESCI), Scopus veya TR Dizin kapsamındaki dergilerde yayımlanmış makale veya uzmanlık alanıyla ilgili özgün bilimsel kitap.
- Güzel Sanatlar alanı için: Web of Science (SCIE, SSCI, AHCI) Scopus veya TR Dizin kapsamındaki dergilerde yayımlanmış makale veya alanıyla ilgili özgün bir eser.
Danışmanlık:
- Birinci danışmanlar, üniversite kadrosundaki öğretim üyeleri arasından (2547 sayılı Kanun Ek Madde 46 ile görevlendirilenler dahil) atanacak.
- İkinci danışmanlar ise üniversite kadrosu dışındaki öğretim üyeleri ile doktora derecesine sahip kişiler/araştırmacılar arasından da atanabilecek.
Geçiş süreci:
- Bu ilkelerden önceki yeterlilikleri sağlayan ancak yeni getirilen asgari yeterlilikleri sağlayamayan lisansüstü programların 3 yıl içinde (2026-2027 eğitim ve öğretim yılı sonuna kadar) aranan yeni yeterlilikleri sağlaması gerekecek.
- Şartları sağlayamayan lisansüstü programlara öğrenci alımı durdurulacak.
Bu düzenlemenin doktora eğitiminin kalitesini ve araştırmacıların uluslararası standartlarda yetişmesini önemli ölçüde artırması bekleniyor.