DOLAR 34,2862 0.07%
EURO 37,1437 0.05%
ALTIN 3.064,020,26
BITCOIN 24799411,66%
Elazığ
12°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

   
   
AYM, İletişim Başkanlığı’na Basın ve İfade Özgürlüğüne Müdahale Yetkisi Veren Kararnameyi İptal Etti

AYM, İletişim Başkanlığı’na Basın ve İfade Özgürlüğüne Müdahale Yetkisi Veren Kararnameyi İptal Etti

ABONE OL
Ağu 3, 2024 15:58
AYM, İletişim Başkanlığı’na Basın ve İfade Özgürlüğüne Müdahale Yetkisi Veren Kararnameyi İptal Etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
 

Anayasa Mahkemesi (AYM), Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na basın ve ifade özgürlüğüne müdahale yetkisi veren Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ni iptal etti. İletişim Başkanlığı bünyesinde “manipülasyon ve dezenformasyonla mücadele” için kurulan Stratejik İletişim ve Kriz Yönetimi Dairesi Başkanlığı ile ilgili düzenleme, basın ve ifade özgürlüğüne müdahale ettiği gerekçesiyle anayasaya aykırı bulunarak iptal edildi.

Anayasa Mahkemesi’nin Kararı

AYM açıklamasında, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin Anayasa’nın İkinci Kısım İkinci Bölümü’nde yer alan kişi hakları ve ödevleri ile ilgili düzenlemelere aykırı olduğunu belirtti. Bu bağlamda, 66 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 5. maddesiyle eklenen 6/A maddesinin (c) ve (ç) bentleri, konu bakımından yetki yönünden Anayasa’ya aykırı bulunarak iptal edildi.

Basın Hürriyeti ve Dava Konusu

Dava konusu kurallarda, Stratejik İletişim ve Kriz Yönetimi Dairesi Başkanlığı’nın Türkiye Cumhuriyeti’ne yönelik tehditleri analiz ederek gerekli tedbirleri uygulamak ve dezenformasyona karşı faaliyetlerde bulunmak gibi görevleri olduğu belirtilmiştir. Ancak, başvuru gerekçesinde bu görevlerin basın ve ifade özgürlüğüyle ilgili olması nedeniyle kanunla düzenlenmesi gerektiği, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenemeyeceği ileri sürülmüştür.

Mahkemenin Değerlendirmesi

Anayasa’nın 104. maddesine göre, temel haklar ve kişi hakları ile siyasi haklar ve ödevler Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenemez. Dava konusu kurallar ise basın ve ifade özgürlüğünü ilgilendirdiği için anayasaya aykırı bulunmuştur. Bu nedenle, Anayasa Mahkemesi kuralların iptaline karar vermiştir.

 

Sonuç

Bu kararla birlikte, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın basın ve ifade özgürlüğüne müdahale yetkisi veren düzenlemeler anayasaya aykırı bulunarak iptal edilmiş oldu. Bu durum, Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğü açısından önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.