İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ESHOT, toplu taşımada öncü rolünün yanı sıra, çevreye duyarlı uygulamalarıyla da dikkat çekiyor. Yaklaşık 1700 otobüslük filosu ile her gün yaklaşık 1 milyon İzmirliye hizmet veren ESHOT, geri dönüştürülebilir atıkları değerlendirerek yılda yaklaşık 5 milyon TL ek gelir elde ediyor.
ESHOT, tasarruf tedbirleri kapsamında hem yıkama sularını geri dönüştürerek hem de otobüslerden çıkan hurda parçaları geri dönüştürerek kurum bütçesine katkı sağlıyor. Geri dönüştürülebilir metal atıklar, motor parçaları, lastikler, bakır ve alüminyum parçalar ile atık yağlar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş firmalara veya Makine ve Kimya Endüstrisi’ne satılıyor. Kağıt ve karton atıklar ise İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZDOĞA’nın İzDönüşüm Tesisi’ne gönderiliyor.
ESHOT Genel Müdürlüğü Yapı Tesisleri Dairesi Başkanlığı Garaj Hizmetleri Şube Müdürü Zeki Berek, kurumun atölye ve garaj faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan tüm geri dönüştürülebilir atıkları ekonomiye kazandırdığını belirtiyor. Geçen yıl sadece atık yağlardan 1,5 milyon TL’lik geri dönüşüm geliri elde edildiğini, bu yıl ise ilk 6 ayda atıklardan sağlanan gelirin 539 bin TL’ye ulaştığını ve tamir edilerek kullanılabilecek atık lastik satışlarının da dahil edilmesiyle birlikte yılda yaklaşık 5 milyon TL’lik ek gelir sağlandığını ifade ediyor.
ESHOT’un bu uygulaması, hem çevreye katkıda bulunuyor hem de kurumun bütçesine katkı sağlayarak tasarrufa imkan veriyor. Ayrıca, geri dönüşüm bilincini de artırarak örnek teşkil ediyor.
GÜNDEM
10 saat önceSİYASET
2 gün önceULUSAL
2 gün önceGÜNDEM
8 gün önceGÜNDEM
9 gün önceGÜNDEM
11 gün önceULUSAL
14 gün önce