DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22363282,81%
Elazığ
29°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

 
height="132" />  
Yıkım-Kazı Nedeniyle Komşu Binaların Zarar Görmesi Durumu

Yıkım-Kazı Nedeniyle Komşu Binaların Zarar Görmesi Durumu

ABONE OL
Ara 19, 2023 15:44
Yıkım-Kazı Nedeniyle Komşu Binaların Zarar Görmesi Durumu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

3194 sayılı İmar Kanununun “ İnşaat, tamirat ve bahçe tanzimi ile ilgili tedbirler ve mükellefiyetler” başlıklı 34.maddesinde ;

Madde 34 – İnşaat ve tamiratın devamı ve bahçelerin tanzim ve ağaçlandırılması sırasında yolun ve yaya kaldırımlarının, belediye veya valiliklere ve komşulara ait yerlerin işgal edilmemesi ve buralardaki yeraltı ve yerüstü tesislerinin tahrip olunmaması ve bunlara zarar verilmemesi, taşıt ve yayaların gidiş ve gelişinin zorlaştırılmaması, yapı, yol sınırına üç metre ve daha az mesafede yapıldığı takdirde her türlü tehlikeyi önleyecek şekilde yapı önünün tahta perde veya münasip malzeme ile kapatılması ve geceleri aydınlatılması, mecburidir. Yapı, yol kenarına yapıldığı takdirde ilgili idarece takdir edilecek zaruri hallerde yaya kaldırımlarının bir kısmının işgaline yayalar için uygun geçiş sağlamak ve yukardaki tedbirler alınmak şartıyla müsaade olunabilir. Bu gibi hallerde mülk sahibi veya inşaatı deruhte eden kişi veya kuruluşun sahipleri gelip geçenlere zarar vermeyecek ve tehlikeyi önleyecek tedbirleri alırlar.

Komşu parsellerdeki tesislerin, inşai faaliyet aşamasında zarar görmemesi gerekir. Ülkemizde özellikle ilk kazı aşamasında gerekli tedbirlerin alınmaması/önemsenmemesi sebebiyle komşu parsellerdeki yapılar ve bitişik yollar kazı derinliği sebebiyetle zarar görmektedir. Hatta seyrekte olsa can kaybına neden olan aksaklıklara rastlanmaktadır. Oysa 1,75 metreyi geçen her tür kazıda tedbir alınması, yatay toprak basınçlarını ve sürşarj yüklerini karşılayacak iksa yapılarının yapılması zorunludur.

Eğer kontrolsüz kazı aşamasında komşu parsellerdeki bina/binalarda büyük hasarlar/yıkımlar oluşmuşsa, teknik elemanlarca bu hasar tutanağa bağlanmışsa,  Belediye/Valilik tarafından 31914 sayılı İmar Kanunun 39.maddesine göre komşu binanın/binaların yıkılacak derecede tehlikeli yapı olduğuna dair evrak düzenlenir ve mal sahibi ile oturanlara hemen tebligat yapılıp binanın/binaların boşaltılması sağlanmalıdır.

Zarar gören bina/binalar ile Kontrolsüz kazı nedeniyle zarara neden olan işveren hakkındaki uyuşmazlıkların halledilme yeri mahkemelerdir. Bu bağlamda binaları kontrolsüz kazı nedeniyle hasar gören maliklerin yapmaları gereken bir takım işler mevcuttur. Komşu parselde inşaat başlayacağı zaman yani kazıya girileceği zaman komşu bina/binaların sakinleri binalarının mevcut durumunun tespitini mutlaka teknik elemanlara noter huzurunda yaptırmalıdır. Bu tespit yan parseldeki kazı işlemi başlamadan önce ayrıntılı/fotoğraflı yapılmalıdır. Kazı sonrası az/çok bir hasar durumu söz konusu olursa  mevcut bina malikleri son durumu tekrar noter huzurunda teknik elemanlarca tespit ettirmeli ve bu evrakları mahkemede kullanmalıdır. Burada  önemli olan husus kazı-yıkım çalışmalarının başlamadan önce ilk tespit raporunun noter huzurunda hazırlanmasıdır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.