height="132" />
Zinayı Affeden Eş Boşanma Davası Açabilir Mi?

Zinayı Affeden Eş Boşanma Davası Açabilir Mi?

ABONE OL
Ağu 1, 2023 22:05
Zinayı Affeden Eş Boşanma Davası Açabilir Mi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Zina yani aldatma; kuşkusuz boşanma sebebidir ancak, Medeni Kanun m. 161/3 hükmü uyarınca, zinayı affeden eşin dava açma hakkı yoktur. Affeden kişi artık söz konusu olaydan ötürü boşanmanın ne özel ne de genel sebeplerini ileri sürebilecektir. Ancak elbette farklı olayların boşanma davasına dayanak yapılmasına bir engel yoktur.

Zinayı Affetme Sayılan Davranışlar

Affın açıkça söylenerek ifade edilmesi zorunlu değildir. Zımnen, yani örtülü davranışlarla da affetme vuku bulabilir. Peki bu zımni davranışlar neler olabilir? Eşle cinsel birlikteliğin devam ettirilmesi, birlikte tatile çıkılması gibi davranışların affı gösterdiği kabul edilmektedir.

Aldatma Öğrenildikten Sonra Birlikte Tatile Çıkılması

Eşlerin birlikte tatile çıkmaları affı gösteren emarelerden birisi sayılabilir. Birlikte tatile çıktıkları ve aynı odada kaldıkları, bu nedenle zina eyleminin affedildiği en azından hoşgörü ile karşılandığının kabulü gerektiği,” Y. 2. Hukuk Dairesi 2022/5152 E. , 2022/7002 K.

Yeniden Ortak Konutta Yaşamaya Başlanılması affetmeye karine (ipucu, belirti, kuvvetli olgu) oluşturur ancak, mali olanakların yeterli olmaması sebebiyle zina öğrenildikten sonra da aynı konutta yaşamaya devam edilmiş olabilir. Bu durumda; Tarafların birlikte yaşamaya devam etmeleri affa karine oluşturmaz. Fakat ortak konut terk edildikten sonra başka bir sebep yokken yeniden ortak konuta dönülmüşse bu husus zinanın affedildiğini gösterebilir.Y. 2. Hukuk Dairesi 2017/198 E., 2018/11592 K.

Aftan Sonra Tekrar Zina Yapılması

Zina eylemi eşi tarafından affedilen kişi yeniden zina yaparsa, önceki af yeni eylemini kapsamayacaktır. Dolayısıyla kendisine karşı boşanma davası açılabilir. Davacının affından sonra da davalının aynı kadınla ilişkisinin devam ettiği gerçekleştiğine göre, kadının boşanma davasının kabulü ile tarafların zina (TMK.md.161) sebebiyle boşanmalarına karar verilmesi gerekirken, yetersiz gerekçe ile isteğin reddi doğru bulunmamıştır…” Y. 2. Hukuk Dairesi 2014/14998 E. 2014/15758 K.

Zinaya Önceden Rıza Gösterilebilir mi?

Medeni kanunda buna ilişkin bir düzenleme bulunmamaktadır. Ancak baskın olan görüş eşinin zina yapmasına izin vermiş kişi daha sonra bu olaya dayanarak dava açabilecektir.

Selim ÖZTÜRK

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.