DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22578631,90%
Elazığ
30°

AÇIK

17:12

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

 
height="132" />  
Elazığ’ın yeni seçmen kitlesi: Z kuşağına sorduk… Gidişattan memnunumsunuz… ?

Elazığ’ın yeni seçmen kitlesi: Z kuşağına sorduk… Gidişattan memnunumsunuz… ?

ABONE OL
Şub 6, 2022 16:50
Elazığ’ın yeni seçmen kitlesi: Z kuşağına sorduk… Gidişattan memnunumsunuz… ?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

“Bizim zamanımızda kuyruk vardı yağın ekmeğin diyen kıymetli büyüklerimiz haklısınız bizim çağımızda kuyruk yok çünkü yağ ekmek alacak paramız yok” 

2023 seçimlerinde herkesin kafasındaki soru z kuşağı Seçimlerin 2023’te gerçekleşmesi durumunda Z Kuşağı’nın toplam oy potansiyeli 9 milyonun üzerinde. Bu sayı sandığı da etkileyecek.

2023 seçimlerinde 64 milyon seçmenin 18 milyonunu oluşturan, yüzde 16’sı ilk defa oy kullanacak Z kuşağından oluşuyor. Bu da siyaset sahnesindeki önemlerini ortaya koyuyor. Partiler seçim döneminde bu kitle için özel politikalar geliştirmeli.2023 seçimlerinde 64 milyon seçmenin oy kullanması bekleniyor. Bu rakamın 13 milyonunu, yani yüzde 16’sını Z kuşağının oluşturacağı hesaplanıyor. 2018 seçimlerinde oranı yüzde 7 olan Z kuşağı seçmeni, 2023’te yüzde 16’ya yükselecek, seçimlerde çok daha etkin rol oynayacak.

Elazığ’ın yeni seçmen kitlesi: Z kuşağına sorduk… Gidişattan memnunumsunuz… ? 

Yakın geleceğin seçmenleri olan “Z kuşağı” bir anda Türkiye’nin en çok konuştuğu konulardan biri haline geldi. Peki, “dijital nesil” olarak bilinen bu kuşak kimleri kapsıyor ve bu gençler geleceğe nasıl bakıyor? Elâzığ’ın z kuşağına sorduk Gidişattan memnunumsunuz…

Peki, kimdir bu Z kuşağı? 

                Z kuşağı, 1990’ların son yarısından 2010’lara kadar doğmuş olan nesli tanımlamak için kullanılan bir kavram. Bu kuşağı, kendisinden önceki kuşaklardan ayırıcı özelliklerinin başında “dijital bir çağa doğan ilk nesil olmaları” geliyor.

“En büyük endişem düşünce özgürlüğünün kısıtlanması” 

19 yaşındaki Metalurji ve Malzeme Mühendisliği öğrencisi Selim (isim değiştirilmiştir), geleceğe dair en büyük endişesinin “düşünce özgürlüğünün kısıtlanması” olduğunu ifade ediyor. “Mecliste iki partinin çoğunluk olduğu için iyi ve kötü ayrımı yapmaksızın muhalefetin her dediğine hayır demesi ve Cumhurbaşkanının halka gözünü kapatmış olmasının da kendisini umutsuzluğa ittiğini” söylüyor.

Fırat Üniversitesi Elektronik Mühendisliği’nden yeni mezun olan Barış Ülgen, kendisini tam anlamıyla temsil ettiğine inandığı bir parti bulunmasa da oy verecek olmasının gerekçesini, “Farklı fikirlerin çatışmasından yana hiçbir sorunum olmamasına karşın, fikirsiz insanların düşünmeden kavga etmesine karşıyım. O yüzden bu ortamdaki tali hasarı en aza indirgeyecek seçeneği seçmek zorunda hissediyorum kendimi” sözleriyle özetliyor.

Ülkenin geleceğine ilişkin ise karamsar. “Ülkemi çok seviyorum, ama hayatımda bir dönem yurt dışına gideceğimi kesinlikle düşünüyorum” diyor ve ekliyor, “Türkiye’nin gençlerin dışarıya beyin göçü isteğinin daha az olduğu bir ülke olmasını çok isterdim.” İfadelerini kullandı.

YARGIYA GÜVEN YÜZDE ON DÖRT

Z Kuşağı’na sorulan diğer sorular da gençlerin yaşadığı gelecek kaygısını ortaya koyuyor. “Önümüzdeki 1 yıl içinde ekonominin nasıl olacağını düşünüyorsunuz?” sorusuna yüzde 50,7 “Daha kötü olur” yanıtını verirken yüzde 35,1 “Değişmez” diyor. Daha iyi olacağını düşünenlerin oranı ise sadece yüzde 14,2. Gençlere yöneltilen “Yargıya güveniyor musunuz?” sorusu da çarpıcı sonuçlar ortaya koyuyor. Gençlerin yüzde 78,7’si güvenmediğini söylüyor. Güvenenlerin oranı ise yüzde 21,3.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.